Τελευταία Νέα
Διεθνή

Air Defender 23: Το ΝΑΤΟ αρχίζει τη μεγαλύτερη αεροπορική του άσκηση στην ιστορία, με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας

Air Defender 23: Το ΝΑΤΟ αρχίζει τη μεγαλύτερη αεροπορική του άσκηση στην ιστορία, με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Amy Gutmann, υποστήριξε ότι το Air Defender 23″ θα έδειχνε «πέρα από κάθε αμφιβολία την ευελιξία και την ταχύτητα της συμμαχικής μας δύναμης
Σχετικά Άρθρα
Το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική του άσκηση στην ιστορία του. Θα είναι μια σειρά εναέριων ελιγμών που θα συντονίζονται από τη Γερμανία στο πλαίσιο του «Air Defender 23». Σκοπός του είναι να δείξει τη δύναμη και την ενότητα της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στόχος της άσκησης από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου είναι η βελτιστοποίηση και επέκταση της συνεργασίας μεταξύ 25 συμμετεχόντων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Σουηδίας, και θα συγκεντρώσει περίπου 250 στρατιωτικά αεροσκάφη και 10.000 άτομα προσωπικό.
Ωστόσο, η άσκηση αποφεύγει προσεκτικά να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα για το σκεπτικό της, αν και είναι κοινό μυστικό ότι το μήνυμα «πάει» για τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να απεικονιστεί το "Air Defender 23" ως "Αμυντική Άσκηση". Όπως είπε ο Αρχηγός Στρατού, Στρατηγός Ingo Gerhartz της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς του», αλλά «το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει καμία πτήση προς την κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που συνορεύει με μέλη του ΝΑΤΟ Πολωνία και Λιθουανία».

Σχεδιάζονταν από το 2018; 

Λέγεται ότι η Γερμανία είχε αρχίσει να σχεδιάζει αυτή την άσκηση ήδη από το 2018. Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε ένα σενάριο συλλογικής άμυνας γνωστό επίσης ως «σενάριο του άρθρου 5», στο οποίο οι σύμμαχοι αναπτύσσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις στη Γερμανία για να πολεμήσουν κατά της υβριδικής κατοχής δυνάμεις από έναν πλασματικό αντίπαλο.
Σύμφωνα με τον Γερμανό Αρχηγό Αεροπορίας, Αντιστράτηγο Gerhartz, η Γερμανία ανταποκρίνεται τώρα στις εκκλήσεις για αποδοχή μεγαλύτερης ευθύνης στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και διεξάγοντας το Air Defender 2023.
Έτσι, θα αποδείξει την ικανότητα της Γερμανίας να δέχεται και να φιλοξενεί μεγάλα σώματα αεροσκαφών στο τα αεροδρόμιά του, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, «την ιδέα Agile Combat Employment των ΗΠΑ που διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες και οπισθοδρομικές αναπτύξεις».
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Amy Gutmann, υποστήριξε ότι το Air Defender 23″ θα έδειχνε «πέρα από κάθε αμφιβολία την ευελιξία και την ταχύτητα της συμμαχικής μας δύναμης. Θα εκπλαγώ αν οποιοσδήποτε παγκόσμιος ηγέτης δεν σημείωνε τι δείχνει αυτό από την άποψη της ενότητας της συμμαχίας, και αυτό περιλαμβάνει τον κ. Πούτιν», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο.
«Με τον συγχρονισμό, πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας».
Τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση λέγεται ότι είναι 23 διαφορετικών τύπων. Πάνω από 100 εκ των αεροσκαφών θα προέρχονται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων το F-35 είναι το κορυφαίο.
Επιπλέον, οι Ολλανδοί στέλνουν διάδοχο του Tornado. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα φανούν αναγνωριστικά αεροσκάφη NATO Awacs και για πρώτη φορά μεταγωγικό αεροσκάφος της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα συμμετέχοντα κράτη θα διεξάγουν κυρίως επιχειρήσεις από τις τοποθεσίες στο Jagel/Hohn στο Schleswig-Holstein. 
Ο Wunstorf στην Κάτω Σαξονία, ο Lechfeld στη Βαυαρία, ο Spangdahlem στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ο Volkel στην Ολλανδία και ο Čáslav στην Τσεχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης