«Ο πόλεμος θα διευθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» προέβλεψε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιλυθεί τελικά μέσω διαπραγματεύσεων αλλά προς το παρόν το Κίεβο πρέπει να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή του για να ενισχύσει τη θέση του στο τραπέζι των συζητήσεων, δήλωσε η Joly σε συνέντευξή της στο CTV.
«Κάποια στιγμή, ο πόλεμος θα διευθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο», σημείωσε.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα είναι ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γι' αυτό υποστηρίζουμε την αντεπίθεση τη στιγμή που μιλάμε», πρόσθεσε.
Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να παρασχεθούν στο Κίεβο «μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις ασφαλείας», ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία στο μέλλον.
«Στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια μορφή σταθερότητας και κανονικότητας», συμπλήρωσε.
«Επειδή ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος, και ουσιαστικά κερδίσει η Ουκρανία, νομίζω ότι για να γίνει η ανοικοδόμηση, πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτές τις επίσημες διαβεβαιώσεις», τόνισε.
Στο επίκεντρο η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, τα μέλη του ΝATO πρόκειται να συναντηθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον Ιούλιο, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στον Καναδά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ασκούνται πιέσεις να αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, στον συμφωνημένο στόχο του 2014 αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Justin Trudaeu έχει ξεκαθαρίσει, πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Με αυτή τη δεκαετή δέσμευση να λήγει τον επόμενο χρόνο, οι επαναδιαπραγματεύσεις του στόχου δαπανών είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη όταν το ΝΑΤΟ συνεδριάσει τον επόμενο μήνα και ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg έχει επισημάνει ότι ο στόχος του 2% θα αποτελέσει το minimum, προσθέτοντας πίεση στον Καναδά να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια.
Όταν ρωτήθηκε εάν η αποτυχία επίτευξης του στόχου του 2% εμποδίσει την ικανότητα του Καναδά να πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις στη μεταπολεμική Ουκρανία.
«Νομίζω ότι πρέπει να παρέχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κάνουν και άλλες χώρες, γιατί τελικά, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό που κάνουμε τώρα έχει αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», επισήμανε η Joly.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών