Μείζον πρόβλημα κατά της BIS είναι και το ότι αν χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, το συνολικό βάρος για την εξυπηρέτηση του χρέους των πλούσιων κρατών θα είναι το υψηλότερο στην ιστορία
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του του Reuters, παρά την διαρκή άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες, ο πληθωρισμός σε πολλές κορυφαίες οικονομίες παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ το άλμα στο κόστος δανεισμού έχει οδηγήσει στις πιο σοβαρές καταρρεύσεις τραπεζών μετά την μεγάλη οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι αυστηρές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν», αναφέρει ο Agustin Carstens, γενικός διευθυντής της BIS, στην ετήσια έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 25/6.
«Εχει παρέλθει ο χρόνος που επιδιώκαμε με εμμονή τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική πρέπει τώρα να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών».
Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί τώρα μια «πληθωριστική ψυχολογία», αν και οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων στη Βρετανία και τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν για «να γίνει η δουλειά» όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ευάλωτες οι τράπεζες, πρωτογανή τα επίπεδα χρέους
Ωστόσο, οι προκλήσεις τους είναι μοναδικές με βάση τα ιστορικά πρότυπα που έχουμε δει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι η πρώτη φορά που, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μια άνοδος του πληθωρισμού συνυπάρχει με εκτεταμένες χρηματοοικονομικές ευπάθειες.
Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο ισχυρότερη και παρατεταμένη είναι η απαιτούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής, αναφέρει η έκθεση της BIS, προειδοποιώντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα είναι πλέον «σημαντική».
Εάν τα επιτόκια φτάσουν στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990, το συνολικό βάρος για την εξυπηρέτηση του χρέους για τις κορυφαίες οικονομίες, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, θα είναι το υψηλότερο στην ιστορία, είπε ο Borio.
«Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η δουλειά τους - να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών», είπε στο Reuters. «Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κόστος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών