Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία κρατικοποιεί την Sense Bank, τράπεζα υπό ιδιοκτησία Ρώσων ολιγαρχών

Η Ουκρανία κρατικοποιεί την Sense Bank, τράπεζα υπό ιδιοκτησία Ρώσων ολιγαρχών
Η Ουκρανία εθνικοποιεί τράπεζα Ρώσων ολιγαρχών
Σχετικά Άρθρα
Την κρατικοποίηση της Sense Bank στα μέσα Ιουλίου 2023, μια από τις συστημικές τράπεζες η οποία βρίσκεται υπό ιδιοκτησία Ρώσων ολιγαρχών (μεταξύ αυτών οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Αβεν), σχεδιάζει η ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Οι δύο προαναφερθέντες ολιγάρχες έχουν υποστεί κυρώσεις από ΕΕ και Βρετανία.
Η Sense Bank, πρώην «Alfa-Bank Ukraine», είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ουκρανία από άποψη ενεργητικού και ιδιοκτήτης της είναι η ABH Holdings -με έδρα το Λουξεμβούργο.
Τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύττει αφερέγγυες και, εάν χρειαστεί, να εθνικοποιεί τράπεζες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
Η ABH Holdings ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κρατικοποίηση, ενδεχομένως και σε διεθνή δικαστήρια, «προκειμένου να προστατεύσει την επένδυση και να μετριάσει τις ζημίες της».
«Ο νέος νόμος εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης προς τους επενδυτές. Η κρατικοποίηση της Sense Bank θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες για τους κατόχους ομολόγων καθώς και για τους μετόχους της ABH».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης