Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: «Ο κόσμος είναι αρκετός για ΗΠΑ και Κίνα» - Οι πολυεθνικές... εξαρτήσεις καθιστούν την αποσύνδεση αδύνατη

Yellen: «Ο κόσμος είναι αρκετός για ΗΠΑ και Κίνα» - Οι πολυεθνικές... εξαρτήσεις καθιστούν την αποσύνδεση αδύνατη
Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κα Yellen χαρακτήρισε «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες με τη νέα οικονομική ηγεσία της Κίνας
Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα, δήλωσε την Κυριακή 09/07 η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προς τους δημοσιογράφους κατά το κλείσιμο της επίσκεψής της στο Πεκίνο με στόχο τη σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η κα Yellen είπε ότι είχε «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές» συνομιλίες με τη νέα οικονομική ηγεσία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Li Qiang και του Pan Gongsheng, του νεοδιορισθέντα επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.
«Καμία επίσκεψη δεν θα λύσει τις προκλήσεις μας εν μία νυκτί.
Αλλά αναμένω ότι αυτό το ταξίδι θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και παραγωγικού καναλιού επικοινωνίας», είπε η Yellen σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
«Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι οι διμερείς συναντήσεις μου - οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περίπου 10 ώρες σε δύο ημέρες - λειτούργησαν ως ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να θέσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σίγουρες βάσεις».

Η επίσκεψη, η πρώτη που έκανε η κυρία Yellen αφότου ανέλαβε το αξίωμα το 2021, ακολούθησε αυτήν που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Anthony Blinken, στο πλαίσιο της προσπάθειας που λέει πως καταβάλλει η κυβέρνηση του Joe Biden για τη σταθεροποίηση των τεταμένων σχέσεων.
Το ταξίδι της Yellen σηματοδότησε τη δεύτερη επίσκεψη ενός αξιωματούχου του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ στην κινεζική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να κατευθύνει τις σχέσεις με το Πεκίνο πίσω στην πορεία τους μετά από μήνες φλεγμονών εντάσεων.
Η κυρία Yellen, έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα την Πέμπτη, είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού Li Qiang, και δεν σταμάτησε να εισηγείται περισσότερες ανταλλαγές και περισσότερη συνεργασία, παρά τις «μεγάλες διαφορές» των δυο πλευρών.
Η Yellen μίλησε σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο την Κυριακή στο τέλος του ταξιδιού της.
Ακολουθούν όσα είπε:

Η σχέση των δυο κρατών έχει πλέον «πιο στέρεες βάσεις»

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών έκρινε σήμερα ότι οι συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με ανώτερους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης επέτρεψαν να σημειωθεί πρόοδος στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες έχουν πλέον, όπως το βλέπει, «πιο στέρεες βάσεις».
«Γενικά, θεωρώ ότι οι διμερείς συναντήσεις μου –που διήρκεσαν συνολικά κάπου δέκα ώρες σε δυο ημέρες– αποτέλεσαν βήμα μπροστά στις προσπάθειές μας να θεμελιώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σε πιο στέρεες βάσεις», είπε η κυρία Yellen ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο.

Οι δύο χώρες έχουν «την υποχρέωση» να διαχειρίζονται τη σχέση τους με υπεύθυνο τρόπο

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν «την υποχρέωση» να διαχειρίζονται τη σχέση τους με υπεύθυνο τρόπο παρά τις «μεγάλες διαφωνίες» ανάμεσά τους, επανέλαβε σήμερα ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Janet Yellen.
«Τα δύο έθνη έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται αυτή τη σχέση με υπεύθυνο τρόπο: να βρουν τρόπο να συμβιώσουν και να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία», ανέφερε η κυρία Yellen, υπογραμμίζοντας την «ζωτική» σημασία που έχουν οι επαφές υψηλού επιπέδου.
«Θεωρούμε πως ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να μπορέσουν να ευημερήσουν», είπε ακόμα.
Μολονότι δεν ανακοινώθηκε καμιά μείζον πρόοδος ή συμφωνία, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σημείωσε ότι η συνάντηση που είχαν χθες Σάββατο η κυρία Yellen και ο κινέζος πρωθυπουργός Χε Λιφένγκ επέτρεψε τα μέρη να συμφωνήσουν «στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Οι αμερικανικοί εμπορικοί περιορισμοί δεν έχουν σκοπό την εξασφάλιση «οικονομικού πλεονεκτήματος»

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις «στοχευμένες ενέργειες» που έχουν σκοπό την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, πάντως οι εμπορικοί περιορισμοί τους στην Κίνα δεν έχουν σκοπό την «εξασφάλιση οικονομικού πλεονεκτήματος», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν κίνητρο (...) ανησυχίες εθνικής ασφαλείας. Δεν τις χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε οικονομικό πλεονέκτημα», είπε η κυρία Yellen.

«Μεγάλες διαφωνίες»

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πάντως αναγνώρισε στη συνέντευξή της πως υπάρχουν «μεγάλες διαφωνίες» ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, αν και διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο ήταν «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές».
Ανάμεσα στα βασικά σημεία τριβής τελευταία είναι τα μικροτσίπ, μετά την επιβολή τους τελευταίους μήνες περιορισμών στον εφοδιασμό κινεζικών εταιρειών με αμερικανική τεχνολογία.
Η Κίνα, που θέλει να αποκτήσει αυτονομία στο συγκεκριμένο πεδίο, καταγγέλλει ότι τα μέτρα των ΗΠΑ έχουν στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους και να διατηρήσουν την αμερικανική τεχνολογική υπεροχή.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις «στοχευμένες ενέργειες» που έχουν σκοπό την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, διεμήνυσε η κυρία Yellen.
Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν κίνητρο (...) ανησυχίες εθνικής ασφαλείας.
Δεν τις χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε οικονομικό πλεονέκτημα».
Εξέφρασε επίσης τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνου.
Με τον όρο αυτό οι ΗΠΑ αναφέρονται στα εμπόδια που εγείρονται όσον αφορά την είσοδο ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά και σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Εξέφρασα επίσης τις ανησυχίες μου όσον αφορά την πρόσφατη αναζωπύρωση των εξαναγκαστικών μέτρων σε βάρος αμερικανικών εταιρειών», είπε η κυρία Yellen, αναφερόμενη στις έρευνες που έβαλαν στο στόχαστρο επιχειρήσεις λογιστικού ελέγχου στην Κίνα.

«Πιο ενθουσιώδης»

Αν και η κυρία Yellen θέλησε να φανεί αισιόδοξη, «η αναγγελία οποιασδήποτε απτής προόδου και οποιουδήποτε μείζονος αποτελέσματος» πιθανόν θα προτιμηθεί να γίνει από τους ηγέτες των δυο χωρών, τους προέδρους Joe Biden και Xi Jinping, επισήμανε η Yun Sun, διευθύντρια του προγράμματος του ινστιτούτου μελετών Stimson Center για την Κίνα.
Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι «οι δύο χώρες δεν είχαν αυτό το επίπεδο επικοινωνίας και διαβουλεύσεων εδώ και χρόνια».
Τον περασμένο μήνα, ο κ. Joe Biden δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον κινέζο ομόλογό του.
Η επόμενη συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για τα τέλη της χρονιάς.
Η κυρία Yellen τάχθηκε στο ταξίδι της υπέρ του «υγιούς ανταγωνισμού και όχι του νόμου του ισχυρού», επισημαίνοντας ωστόσο πως ο «υγιής ανταγωνισμός» είναι «βιώσιμος» μόνο «αν ωφελεί και τις δύο πλευρές».
Γενικά, η συμπεριφορά της κινεζικής ηγεσίας έναντι της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών φάνηκε να είναι «πιο ενθουσιώδης» από ό,τι αυτή που επιφύλαξε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον κ. Blinken, σημείωσε εξάλλου ο Wu Xinbo, διευθυντής του κέντρου αμερικανικών μελετών του κινεζικού πανεπιστημίου Φουντάν.

«Η κυρία Yellen θεωρείται επαγγελματίας από τους Κινέζους, κι η συμπεριφορά της ως προς τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ είναι συγκριτικά λογική», εξήγησε, τονίζοντας πως η υπουργός εναντιώνεται στην ιδέα της αποσύνδεσης των δύο οικονομιών: δήλωσε σήμερα πως θα ήταν «καταστροφική» εξέλιξη.
Ο Taylor Flaver του MIT (του ινστιτούτου τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης) καλεί πάντως να συγκρατηθεί η αισιοδοξία: «δεν νομίζω πως μια επίσκεψη ή μια συνομιλία μπορεί από μόνη της να επιτύχει τον σκοπό της σταθεροποίησης της σχέσης».
Μπορεί μολαταύτα να δείξει πως υπάρχει βούληση να συνεχιστεί η διμερής οικονομική συνεργασία, «παρά τις πολιτικές τριβές και και τις ανταγωνιστικές ενέργειες με σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες, όπως των ημιαγωγών».

O σκοπός του ταξιδιού

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασε στο Πεκίνο με στόχο να βρει τομείς κοινού οικονομικού εδάφους και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας εν μέσω μιας όλο και πιο ταραχώδους σχέσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η άφιξη της Yellen έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή δύο μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για τις βασικές βιομηχανίες τεχνολογίας, η τελευταία κλιμάκωση σε έναν εμπορικό πόλεμο που κορυφώθηκε πέρυσι με τους αμερικανικούς εξαγωγικούς ελέγχους σε ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιβάλουν περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στο cloud computing, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις, σημειώνει το Bloomberg.
Η Yellen προσγειώθηκε στην Κίνα ακριβώς πέντε χρόνια αφότου η κυβέρνηση Trump επέβαλε δασμούς στο πρώτο κύμα προϊόντων από την Κίνα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων, δασμούς που ο πρόεδρος Joe Biden διατήρησε σε ισχύ παρά την κριτική της Yellen σε αυτούς.

"Οι σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο -το ίδιο και η Ευρώπη- ότι ο βαθμός οικονομικής αλληλεξάρτησης με την Κίνα είναι τέτοιος που η αποσύνδεση είναι αδύνατη", δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis.
"Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει διέξοδος από την πίσω πόρτα: απαιτείται διάλογος".
Η επίσκεψη της Yellen ήταν μεταξύ των θεμάτων που ρωτούσαν συχνότερα οι τοπικοί Κινέζοι πελάτες που μιλούσαν με οικονομολόγους της Goldman Sachs Group Inc. τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ενημέρωση που δημοσίευσε η επενδυτική τράπεζα.
Οι πελάτες αναζητούσαν επίσης πληροφορίες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η Yellen ήλπιζε εδώ και μήνες να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα, αλλά η κλιμάκωση των εντάσεων που προήλθε από το ταξίδι της τότε προέδρου της Βουλής Nancy Pelozi πέρυσι στην Ταϊβάν -την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως τμήμα της Κίνας- και η πτήση κινεζικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ άφησαν τα σχέδια σε εκκρεμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης