Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον Zelensky μειώνεται - Διλήμματα για ΕΕ, ΝΑΤΟ

Financial Times: Η υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον Zelensky μειώνεται - Διλήμματα για ΕΕ, ΝΑΤΟ
Η δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, έδειξε ότι στην ΕΕ μόνο το 28% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πλήρως την ανάγκη πληρωμών για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών για την Ουκρανία
Το χαμηλό επίπεδο υποστήριξης προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και η μειούμενη παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα αποτελέσουν σοβαρά προβλήματα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι Financial Times
Τα στοιχεία από δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από την ευρωπαϊκή κοινωνιολογική υπηρεσία Ευρωβαρόμετρο και το ερευνητικό κέντρο Pew με έδρα την Ουάσιγκτον είναι αποκαλυπτικά.
Και στις δύο περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι η κοινωνία αρχίζει να κουράζεται…

Η δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, έδειξε ότι στην ΕΕ μόνο το 28% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πλήρως την ανάγκη πληρωμών για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών για την Ουκρανία, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 32%.
Το 14% των ερωτηθέντων διαφωνεί πλήρως με αυτόν τον τρόπο.
Το 36% των ερωτηθέντων στις χώρες της ΕΕ μάλλον συμφωνεί με την πληρωμή στρατιωτικής βοήθειας, το 17% μάλλον διαφωνεί.

Το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης προς την Ουκρανία από αυτή την άποψη εμφανίζεται στην Σερβία, όπου το 5% των ερωτηθέντων συμφωνεί πλήρως με τις στρατιωτικές δαπάνες και το 74% των ερωτηθέντων διαφωνεί πλήρως, καθώς και η Βόρεια Μακεδονία (12% και 53% αντίστοιχα).
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι λιγότερο πρόθυμες να δαπανήσουν χρήματα για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η Σλοβακία (11% και 57%), η Κύπρος (13% και 58%), η Βουλγαρία (14% και 58%), η Ουγγαρία (15% και 54% ), Αυστρία (16% και 56%), Ελλάδα (17% και 53%).
Η υποστήριξη ήταν υψηλότερη στη Σουηδία (72% έναντι 5%), στη Δανία (59% έναντι 8%) και στη Νορβηγία εκτός ΕΕ (66% έναντι 9%).

Την ίδια στιγμή, το Ευρωβαρόμετρο σημειώνει ότι το 88% των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει πλήρως ή μάλλον την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της σύγκρουσης, το 75% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, το 72% είναι υπέρ των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επιπλέον, το 86% των ερωτηθέντων είναι έτοιμο να δεχτεί η ΕΕ Ουκρανούς πρόσφυγες και το 64% θα συμφωνούσε να λάβει η Ουκρανία το καθεστώς του υποψηφίου μέλους της ΕΕ.

Μια έρευνα του Pew Research Center από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2023, η οποία δεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, έδειξε ότι μόνο το 11% των Ούγγρων ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Zelensky ακολουθεί τη σωστή διεθνή πολιτική.
Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι επίσης χαμηλό στο 28%, ενώ στην Ιταλία είναι 38%.
Αυτές οι τρεις χώρες έχουν επίσης τις πιο θετικές απόψεις για τη Ρωσία.
«Η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2024 είναι μια πηγή ανησυχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης