Τελευταία Νέα
Διεθνή

HAE - Τουρκία: Συμφωνίες ύψους 50,7 δισ. δολαρίων εξασφάλισε ο Erdogan στα Εμιράτα - Τι προβλέπουν

HAE - Τουρκία: Συμφωνίες ύψους 50,7 δισ. δολαρίων εξασφάλισε ο Erdogan στα Εμιράτα - Τι προβλέπουν
Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζάιεντ παρέστησαν στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, το εμπόριο, την αγορά ακινήτων, την αμυντική βιομηχανία,την τεχνολογία, καθώς και την διαστημική συνεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν την Τετάρτη (19/7) αρκετές συμφωνίες που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 50,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι, καθώς περιόδευε σε πλούσιες χώρες του Αραβικού Κόλπου για επενδύσεις και κεφάλαια.
Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζάιεντ παρέστησαν στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, το εμπόριο, την αγορά ακινήτων, την αμυντική βιομηχανίαν, την τεχνολογία, καθώς και την διαστημική συνεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ειδικότερα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι ADQ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη αγορά έως και 8,5 δισ. δολαρίων τουρκικών ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Ένα Μνημόνιο Συνεννόησης με την Export Credit Bank of Turkiye θα προβλέπει επίσης την ADQ να χρηματοδοτεί έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις για τη στήριξη των τουρκικών εξαγωγών.
«Με την κοινή συμφωνία που θα υπογράψουμε, θα ανυψώσουμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις που μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση από την τελετή.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη νομική υποδομή σε τομείς όπως η προώθηση των επενδύσεων, η ασφάλεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μεταφορές», πρόσθεσε.
Το Άμπου Ντάμπι ήταν ο τελευταίος σταθμός του Ερντογάν σε μια περιοδεία στον Κόλπο που επικεντρώθηκε στην ανάκαμψη της πληγείσας οικονομίας της Τουρκίας που αγωνίζεται με την αποδυνάμωση της λίρας, τα μεγάλα ελλείμματα και τον χρόνιο πληθωρισμό.
Το ταξίδι περιελάμβανε επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Αποκομίζοντας τα οφέλη των διπλωματικών του προσπαθειών, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αποπειράθηκε να επανορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων, λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο πολιτικό Ισλάμ.
Η Τουρκία έστειλε επίσης στρατεύματα στη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ επέβαλαν αποκλεισμό στο Κατάρ το 2017 επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Εμιράτων - Άγκυρας.
Καθώς οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, οι οικονομικές συμφωνίες έπεσαν πάλι στο τραπέζι.
Το Άμπου Ντάμπι συμφώνησε πέρυσι σε μια συμφωνία ανταλλαγής 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικά νομίσματα με την Άγκυρα για να βοηθήσει την εξασθενημένη λίρα.
Οι εταιρείες των ΗΑΕ ανακοίνωσαν έκτοτε αρκετές επενδύσεις στην Τουρκία.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συνάντησαν τον Πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα σχέδια για τη απεξάρτηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο, ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των τοπικών βιομηχανιών και στη μεταφορά τεχνολογίας.
Η συμφωνία για drone με τη Σαουδική Αραβία περιελάμβανε άλλωστε την από κοινού παραγωγή του σχετικού εξοπλισμόυ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης