Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον «ασφαλή διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις

Ρωσία: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον «ασφαλή διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις
Η Ουκρανία αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον διάδρομο αυτόν για στρατιωτικούς σκοπούς
Σχετικά Άρθρα
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Vershinin κατηγόρησε την Ουκρανία ότι χρησιμοποιούσε τον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις στα ρωσικά συμφέροντα, όπως εκείνη στη γέφυρα της Κριμαίας, στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Vershinin ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας, παρά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στη χώρα αυτήν.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αγνοήθηκε ένα παράλληλο μνημόνιο που υποσχόταν διευκολύνσεις για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε πλοίο κατευθυνθεί σε ουκρανικό λιμάνι θα θεωρηθεί ότι μεταφέρει όπλα.
Η Ουκρανία αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον διάδρομο αυτόν για στρατιωτικούς σκοπούς όμως ο Vershinin επέμεινε, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι υπήρξαν πολλά συμβάντα.
«Χρησιμοποιήθηκε, όπως γνωρίζουμε και το έχουμε ήδη πει, για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων» είπε.
«Έγιναν (επιθέσεις) στη γέφυρα της Κριμαίας, ήδη δύο φορές. Έγιναν στη Σεβαστούπολη, θυμηθείτε τον περασμένο Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τα φαινόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προκάλεσαν δύο φορές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο. Η γέφυρα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στη νότια Ουκρανία.

Παραδοχή Ουκρανίας

Το Κίεβο παραδέχτηκε εμμέσως ότι εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση, τον Οκτώβριο και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα ότι η δεύτερη οργανώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Τον περασμένο Οκτώβριο η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας τα οποία ταξίδεψαν από την Οδησσό μέσω των υδάτων του ασφαλούς διαδρόμου.
Ο Vershinin είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει άλλες επιλογές για την εξαγωγή σιτηρών, ωστόσο επί του παρόντος δεν γίνονται συνομιλίες για μια εναλλακτική συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να προστατεύσει την Αφρική από τις συνέπειες της αποχώρησής της από τη συμφωνία αυτήν, στόχος της οποίας ήταν να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Για τον σκοπό αυτό διαπραγματεύεται εξαγωγές τροφίμων σε χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αν και δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις με καμία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία εμμένει στο σχέδιό της να αποζημιώσει εκείνες τις χώρες για το σιτάρι που δεν θα παραλάβουν τώρα που αποχώρησε από τη συμφωνία.
«Δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμφωνίες για το θέμα αυτό αλλά είναι σε εξέλιξη επαφές, οι οποίες θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης