Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί - Δυσοίωνα σημάδια για ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ταϊβάν: Ρωσία και Κίνα γίνονται «ένα» με μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις

Σε τεντωμένο σχοινί - Δυσοίωνα σημάδια για ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ταϊβάν: Ρωσία και Κίνα γίνονται «ένα» με μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πήραν το μήνυμα και βρίσκονται πια και επίσημα σε δυσμενή θέση
Σχετικά Άρθρα

Οι ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και της Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας δίνουν δυσοίωνα... «σήματα» για τη δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει αναγνωρίσει τα δύο έθνη ως απειλές, ευθυγραμμίζοντας περαιτέρω τα στρατιωτικά και στρατηγικά τους οράματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πήραν το μήνυμα και βρίσκονται πια και επίσημα σε δυσμενή θέση.
Επιπλέον, οι κοινές ασκήσεις, αποκάλυψαν επίσης σχισμές στη στρατιωτική πανοπλία και αδύναμους κρίκους στην πολιτική ομάδα που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον ενάντια στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.
Μετά τις τριμερείς ασκήσεις πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως απάντηση στην εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-18 (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, σηματοδοτεί την πιο τεταμένη στρατιωτική κατάσταση στην Άπω Ανατολική Ασία.
Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία μπαίνει στον δέκατο πέμπτο μήνα του, όπου το Κίεβο έχει πολύ λίγα να επιδείξει στρατιωτικά με την αποτυχημένη του αντεπίθεση, ενίσχυσε μόνο τη στρατηγική θέση της Μόσχας, του Πεκίνου και της Πιονγκγιάνγκ.
Οι ναυτικές ασκήσεις, που ονομάζονται Northern/Interaction-2023, ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου και διήρκησαν έως τις 23 Ιουλίου. Με δέκα σκάφη από τον Στόλο του Ειρηνικού της Ρωσίας και τη Διοίκηση του Βόρειου Θεάτρου της Κίνας (NTC), κύριο σημείο των ελιγμών είναι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν από ρωσικό αεροδρόμιο.
Οι κοινές ασκήσεις περιλάμβαναν ανθυποβρυχιακές αποστολές, ναυτική μάχη, θαλάσσια και εναέρια συνοδεία πλοίων, φύλαξη και υπεράσπιση πλοίων όταν ήταν αγκυροβολημένα σε απροστάτευτο οδόστρωμα και διασφάλιση της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσα και πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (RuMoD).

Οι κοινές ασκήσεις και η στρατηγική Ρωσίας - Κίνας 

Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) εκπροσωπήθηκε από τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου 052D Qiqihar και Guiyang, τις φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου 054A Zaozhuang και Rizhao και το πλοίο ολοκληρωμένης αναπλήρωσης Type 903 Taihu.
Τα ανωτέρω έδωσαν ραντεβού με τα μεγάλα ανθυποβρυχιακά πλοία Admiral Tribunts και Admiral Panteleev, καθώς και τις κορβέτες Gremyashy και Hero της Ρωσικής Ομοσπονδίας Aldar Tsydenzhapov στα καθορισμένα ύδατα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την Τρίτη μετά την αναχώρησή τους από το Qingdao, την επαρχία Shandong της Ανατολικής Κίνας το Σάββατο.
Το εναέριο εξάρτημα βλέπει περισσότερα από 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας ανέφερε ότι η κινεζική πλευρά είχε αναπτύξει το μεγάλο μεταφορικό αεροσκάφος Y-20, το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης KJ-500, το μαχητικό αεροσκάφος J-16 και το ελικόπτερο Z-20 στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας ως μέρος της άσκησης.
Σύμφωνα με κορυφαίο Κινέζο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, τα κινεζικά αεροσκάφη που επιχειρούν από ρωσικά αεροδρόμια σηματοδοτούν υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Το RuMoD έδωσε λεπτομερή περιγραφή του είδους των στρατιωτικών ρόλων και λειτουργιών που ανέλαβαν τα δύο ναυτικά πλοία, γεγονός που σηματοδοτεί μεγαλύτερη εξοικείωση και ημι-ή ad-hoc διαλειτουργικότητα, ιδιαίτερα με την απόσπαση του προσωπικού τους στα πολεμικά πλοία του άλλου.
Στις 21 Ιουνίου, τα πλοία κατέστρεψαν μια πλωτή νάρκη, ενώ απέκρουσαν επίσης επίθεση από στόχο μικρού μεγέθους.
Παράλληλα, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους πλοήγησης σε διάφορους σχηματισμούς. και πραγματοποίησε εκπαίδευση επικοινωνίας. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εξασκήθηκαν στη ναυμαχία με ένα εικονικό εχθρικό πλοίο, πυροβολώντας έναν θαλάσσιο στόχο με συστήματα πυροβολικού Ak-100 και A-190 των 100 mm.
Σύμφωνα με τον Stephen Nagy, ειδικό σε περιφερειακή ασφάλεια στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο, η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να μεταφέρουν στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τη συνεργασία τους στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή (Ινδο-Ειρηνικού). «Θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο συνεργασίας στην περιοχή με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της», ανέφερε ο Νάγκι σε άρθρο του.
Για τη Ρωσία, ο Nagy είπε ότι οι ασκήσεις δείχνουν «ότι εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται συγκρούσεις στο ανατολικό μέτωπο, αλλά παρέχουν επίσης δυνατότητες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού να συνεργαστεί με την Κίνα και να πιέσει τις ΗΠΑ».
Η Ρωσία, επίσης, είναι ένα έθνος του Ινδο-Ειρηνικού, που μοιράζεται την ίδια συνεχόμενη γεωγραφία στον δυτικό Ειρηνικό, όπου η Κίνα αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Η περιοχή θεωρείται ένα σημαντικό σημείο που μπορεί να προκαλέσει έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο λόγω της παρουσίας τριών μεγάλων σημείων ανάφλεξης - της Κορεατικής Χερσονήσου, των Στενών της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (SCS).
Επιπλέον, η Κίνα είναι συμβαλλόμενο μέρος και στις τρεις συγκρούσεις, και μια αδιάκοπη αντιπαράθεση.
Η Ρωσία έχει επίσης διπλωματικές και εδαφικές εντάσεις με την Ιαπωνία στην περιοχή της Άπω Ανατολικής Ασίας.
Το λάδι στη φωτιά προέρχεται από την κριτική στάση του Τόκιο απέναντι στη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αμφισβήτηση διεκδικήσεων για τα νησιά Κουρίλ.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν πρόσφατα μια τριμερή άσκηση πυραυλικής άμυνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν τις απειλές πυρηνικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης εισβάλει στην περιοχή και τώρα στοχεύει την Κίνα και συνεργάζεται με την Ταϊβάν .

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης