Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες εξακολουθούν να χάνουν καταθέσεις - Πού κατευθύνονται τα χρήματα

Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες εξακολουθούν να χάνουν καταθέσεις - Πού κατευθύνονται τα χρήματα
Εξομαλύνεται η κατάσταση στις αμερικανικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Πολύ μεγάλες ήταν κατά το δεύτερο τρίμηνο οι εκροές καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες, μονο που αυτή τη φορά δεν αφορούσαν τις μεσαίες περιφερειακές τράπεζες.
Αφορούσαν τις κορυφαίες σε μέγεθος τράπεζες των ΗΠΑ.
Η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo - οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από άποψη ενεργητικού - είχε απώλεια καταθέσεων 262 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περιόδο
Από το πρώτο τρίμηνο έως το δεύτερο τρίμηνο, οι πελάτες απέσυραν καταθέσεις ύψους 62 δισεκατομμυρίων δολ. από τρεις από αυτές τις τράπεζες.
Πολλές περιφερειακές τράπεζες που είχαν χάσει καταθέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο τις ανέκτησαν.
Οι επενδυτές τις επιβράβευσαν για αυτό, στέλνοντας τις μετοχές τους υψηλότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις των επενδυτών σε ότι αφορά τις καταθέσεις αντιστρέφει μια τάση που επικράτησε κατά τη διάρκεια μιας συνεκτικής προσπάθειας για ασφάλεια μετά τις διαδοχικές καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic.
Οι καταρρεύσεις των συγκεκριμένων τραπεζών οδήγησαν σε μικρά bank run σε βάρος ορισμένων περιφερειακών τρπαεζών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και σε μεταφορά κεφαλαιών στους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου.

Βοήθησε η αύξηση των επιτοκίων


Το δεύτερο τρίμηνο όμως η τάση αντιστράφηκε επειδή οι περιφερειακές τράπεζες που χρειάζονται πλέον τις καταθέσεις, πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για να τις αποκτήσουν.
Οι τιτάνες του κλάδου μπορούν να αντέξουν οικονομικά να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα επειδή έχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης και μεγάλη ισχύ στην τιμολόγηση.
«Οι περιφερειακές τράπεζες κερδίζουν τη μάχη των καταθέσεων αυτή τη στιγμή, επειδή είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Alexander Yokum, αναλυτής μετοχών της CFRA που ειδικεύεται στις περιφερειακές τράπεζες.
«Κατά ειρωνικό τρόπο», πρόσθεσε ο Yokum, «οι εκροές καταθέσεων από τις μεγάλες τράπεζες αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σημάδι ισχύος για αυτά τα ιδρύματα».
Η τάση έχει παραμείνει ίδια και τον Ιούλιο, τον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου.

Τεράστιες οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής χρηματαγοράς

Οι καταθέσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων για τις τράπεζες. 
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 22 Μαρτίου, όταν η κρίση των περιφερειακών τραπεζών ήταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.
Ενα μέρος των καταθετών πάντως εξακολουθούν να αποσύρουν τα χρήματα τους από το τραπεζικό σύστημα συνολικά, καθώς οι πελάτες αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις αλλού.
Ένα μέρος είναι τα αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής χρηματαγοράς, όπου έχουν καταγραφεί καθαρές εισροές 623 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα δύο τρίτα των οποίων έγιναν τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023.
Οι επενδυτές έστειλαν 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια την τελευταία εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης