Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία ακόμη (μικρή) τραπεζική χρεοκοπία στις ΗΠΑ που ανησύχησε και πάλι τη FED - Κανείς δεν γνωρίζει το λόγο της κατάρρευσης

Μία ακόμη (μικρή) τραπεζική χρεοκοπία στις ΗΠΑ που ανησύχησε και πάλι τη FED - Κανείς δεν γνωρίζει το λόγο της κατάρρευσης
Η Heartland Tri-State Bank, στο Elkhart Kan., είναι μακράν η μικρότερη τράπεζα που πτώχευσε το 2023
Η τραπεζική αναταραχή του 2023 έφτασε στην Αμερική των μικρών πόλεων το βράδυ της Παρασκευής, όταν μια μικροσκοπική τράπεζα τεσσάρων υποκαταστημάτων στο Κάνσας χρεοκόπησε και έγινε η τέταρτη που κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές φέτος και η πέμπτη που κατέρρευσε συνολικά.
Η Heartland Tri-State Bank, στο Elkhart Kan., είναι μακράν η μικρότερη που πτώχευσε το 2023.
Είχε ενεργητικό ύψους 139 εκατομμυρίων δολαρίων όταν κατέρρευσε την Παρασκευή, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.
Οι άλλες τράπεζες που χρεοκόπησαν μέχρι στιγμής φέτος είχαν όλες περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Η μεγαλύτερη ήταν η First Republic, η οποία είχε 229 δισεκατομμύρια δολάρια όταν κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές τον Μάιο, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.
Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο ήταν η τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Επίσης, η Silvergate συμφώνησε τον Μάρτιο να κλείσει οικειοθελώς.

Μεμονωμένο γεγονός

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές γιατί η Heartland κατέρρευσε.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Τραπεζών της Πολιτείας του Κάνσας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Επίτροπος Τραπεζών David Herndon "διαπίστωσε ότι η Heartland Tri-State Bank ήταν αφερέγγυα" και ότι "κατέστη αφερέγγυα λόγω ενός μεμονωμένου γεγονότος".
"Συνολικά, ο τραπεζικός κλάδος του Κάνσας δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός και οι τράπεζες του Κάνσας παραμένουν ισχυρές", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Heartland είναι μία από τις χιλιάδες μικρές κοινοτικές τράπεζες που εξυπηρετούν τοπικές περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ.
Οι περισσότερες τράπεζες σε αυτή τη χώρα μοιάζουν περισσότερο με την Heartland παρά με τον γίγαντα του κλάδου JPMorgan Chase, ο οποίος διαθέτει χιλιάδες υποκαταστήματα και περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Η πόλη Elkhart, η έδρα της Heartland, έχει πληθυσμό λιγότερο από 2.000 άτομα, σύμφωνα με τα αρχεία της απογραφής των ΗΠΑ του 2021, και βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της πολιτείας.
Το Elkhart ήταν μεταξύ των πολλών πόλεων σε αυτό το τμήμα της χώρας που επλήγησαν από τις καταιγίδες "Dust Bowl" τη δεκαετία του 1930.
Μια άλλη κοινοτική τράπεζα στην εν λόγω πολιτεία - η Dream First Bank, της Syracuse, Kan - συμφώνησε να αναλάβει όλες τις καταθέσεις της Heartland Tri-State και να αγοράσει "ουσιαστικά όλα" τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης τράπεζας, σύμφωνα με την FDIC.
Η FDIC συμφώνησε να μοιραστεί τις μελλοντικές ζημίες από τα δάνεια που αγόρασε η Dream First.
Εκτιμά ότι η πτώχευση αυτή θα κοστίσει στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της FDIC 54,2 εκατ. δολάρια.
Η DreamFirst είχε ενεργητικό 480 εκατ. δολάρια στις 31 Μαρτίου, γεγονός που την καθιστά την 1.515η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ.
Η ίδρυσή της χρονολογείται από το 1906, και στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι έπαιξε "βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινότητας και στην εισαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας στο νοτιοδυτικό Κάνσας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης