Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα συμβεί στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch

Τι θα συμβεί στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch
Γύρω από την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε από περίπου 3% που ήταν τον Αύγουστο σε περίπου 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Ο Αύγουστος του 2023 θα είναι μια επανάληψη του Αυγούστου του 2011;
O οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έγινε την 1η Αυγούστου 2023 ο δεύτερος μεγάλος πιστωτικός οίκος που μείωσε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ της αμερικανικής κυβέρνησης σε ΑΑ+, μια κίνηση που καταδικάστηκε γρήγορα από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών.
Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει οδηγό, η μεγάλη αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα ράλι στην αγορά κρατικών τίτλων ύψους περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Η χρονική στιγμή είναι λίγο εκπληκτική", δήλωσε ο Chip Hughey, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service, στο MarketWatch.
"Αλλά αν κοιτάξουμε το 2011 ως σύγκριση, η άμεση αντίδραση δεν αφορούσε την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις", δήλωσε ο Hughey, αλλά μάλλον προς τις πιθανές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που "δημιούργησαν ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση".
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ το 2011 σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, τις ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσινγκτον.
Η Moody's Investors Service εξακολουθεί να έχει κορυφαία αξιολόγηση Aaa για τις ΗΠΑ, με σταθερές προοπτικές.

Τι υποστήριξε η Fitch

Η Fitch προειδοποίησε αρχικά τον Μάιο ότι μπορεί να τραβήξει και αυτή την σκανδάλη, εν μέρει λόγω της "οξυθυμίας", καθώς η τελευταία μάχη για την οροφή του χρέους παρέμενε σε αδιέξοδο.
Προειδοποίησε ξανά για το ενδεχόμενο αυτό τον Ιούνιο, αφού οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού τους, με την πραγματική υποβάθμιση να ακολουθεί περίπου ένα μήνα αργότερα.
Γύρω από την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε από περίπου 3% που ήταν τον Αύγουστο σε περίπου 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την FactSet.
"Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011", δήλωσε ο Hughey.
"Από τη μία πλευρά, έχουμε άλλη μια ενέργεια αξιολόγησης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ".
Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες που επικαλείται η Fitch για την υποβάθμιση θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν ανησυχίες στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, είπε.
Η Fitch δήλωσε ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της προήλθε από την "αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση", το "υψηλό και αυξανόμενο" βάρος του δημόσιου χρέους και τη "διάβρωση της διακυβέρνησης" μπροστά στις επανειλημμένες αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και άλλα δεινά.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σκαρφάλωσαν πάνω από το 5% τον Απρίλιο και παρέμειναν αυξημένες, εν μέρει επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η Fed αύξησε εκ νέου τα επιτόκια πριν από μία εβδομάδα, φέρνοντας το επιτόκιο πολιτικής της σε υψηλό 22 ετών σε ένα εύρος 5,25%-5,5%.
Οι επενδυτές απορρόφησαν τον κατακλυσμό των κρατικών τίτλων που εκδόθηκαν από τότε που η συμφωνία του Ιουνίου για το όριο του χρέους επέτρεψε την αναπλήρωση των αμερικανικών ταμείων, αν και με υψηλότερο κόστος δανεισμού από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.
Ένα "τσουνάμι" πρόσθετων εκδόσεων αναμενόταν αφού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε μια εκτίμηση δανεισμού ύψους 1 τρισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των πάντων, από τα στεγαστικά δάνεια έως το χρέος εμπορικών ακινήτων, διαμορφώθηκαν στο 4,048% την Τρίτη, 1/8, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2023, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Academy Securities: Κανείς δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της αξιολόγησης

Κανείς δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της αξιολόγησης, αναφέρει εν ολίγοις η Academy Securities.
Ειδικότερα, όπως λέει, οι Αναγνωρισμένοι Οργανισμοί Στατιστικής Αξιολόγησης (NRSRO's), που συνήθως αναφέρονται (λανθασμένα) ως Οργανισμοί Αξιολόγησης, και οι αξιολογήσεις τους δεν αποτελούν λόγο ώστε κάποιος να αγοράσει αμερικανικά ομόλογα.
Οι τίτλοι χρέους των ΗΠΑ είναι συχνά άμεσα mandated ή περιλαμβάνονται εντός άλλου χρέους που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση…
Εν προκειμένω ισχύει το ερώτημα της Academy Securities: Είναι σε ισχύ το όριο ανώτατου χρέους σε δολάρια ΗΠΑ
Οι εταιρείες σε άλλες χώρες δυσκολεύονται να επιτύχουν βαθμολογία υψηλότερη από τη χώρα στην οποία εδρεύουν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, καθώς εν προκειμένω όλα είναι συμβολικά.
Το υπερβολικό χρέος, οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους κ.λπ. είναι ζητήματα, επομένως η υποβάθμιση είναι λογική, αλλά δεν θα επηρεάσει την αγορά ομολόγων.
Αλλά ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ;
Όχι η δυνατότητα φορολογίας, αλλά η αξία της γης (εθνικά πάρκα) και πράγματα όπως τα δικαιώματα γεώτρησης.
Κάθε εταιρεία εξετάζεται, από πιστωτική άποψη, για το χρέος της, τις ταμειακές ροές ΚΑΙ τα περιουσιακά της στοιχεία.
Νομίζω ότι αυτό δεν είναι… γεγονός από την άποψη της αμερικανικής αγοράς.
Ίσως κάποια αδυναμία του δολαρίου, αλλά ακόμα κι αυτό φαίνεται σαν ένα… stretch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης