Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανωλεθρία Zelensky στις διαβουλεύσεις στην Τζέντα για το Ουκρανικό – Παρουσιάστηκε νέο σχέδιο από τη Σαουδική Αραβία

Πανωλεθρία Zelensky στις διαβουλεύσεις στην Τζέντα για το Ουκρανικό – Παρουσιάστηκε νέο σχέδιο από τη Σαουδική Αραβία
Το νέο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, την έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και την ανταλλαγή αιχμαλώτων
Σχετικά Άρθρα
Πανωλεθρία καταγράφεται όσον αφορά το σχέδιο ειρήνευσης του Volodymyr Zelensky στις διαβουλεύσεις που διεξεγονται στην Τζέντα για την Ουκρανία – στις οποίες να σημειωθεί το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία.
Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις συζήτησαν ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με αυτό που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA την Κυριακή 6 Αυγούστου, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές, το νέο σχέδιο παρουσιάστηκε από τη διοργανώτρια χώρα - τη Σαουδική Αραβία, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες.
Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, την έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τη Ρωσία για τις διαβουλεύσεις, ανέφερε το DPA.
Αρχικά, σύμφωνα με πηγές του DPA, σχεδιαζόταν να συζητηθεί μόνο το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky - η εξέλιξη ειναι ενδεικτική της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η Ουκρανία από τους συμμάχους της το επόμενο διάστημα για να αποδεχθεί κάποιο συμβιβασμό - κυρίως στο εδαφικό - καθώς τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Δύση..

Οι διαβουλεύσεις

Η Τζέντα φιλοξενεί διαβούλευση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 5 - 6 Αυγούστου.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αφρικής και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί την ειρηνευτική συνάντηση για την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι στόχοι της δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova,, η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία δεν θα αποβεί αλυσιτελής, εάν βοηθήσει τη Δύση να συνειδητοποιήσει ότι το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Zelensky είναι αδιέξοδο.
Σχολιάζοντας τη διαβούλευση με την Τζέντα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock παραδέχτηκε ότι η άποψη της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Κίνας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι αρκετά διαφοροποιημένη από την άποψη της Ευρώπης.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία θα συζητήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης της Τζέντα με τους εταίρους της BRICS που συμμετείχαν σε αυτήν.

Ο Παγκόσμιος Νότος όρθωσε ανάστημα απέναντι στη Δύση

Το εν λόγω σχέδιο αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας εντός των συνόρων του 1991.
Ο Zelensky επιμένει επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ενώ η ηγεσία της πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για «εγκλήματα πολέμου» προτού πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν αμέσως την πρόσκληση και όπως παρατήρησαν Ρώσοι αξιωματούχοι η προσπάθεια να αποσπασθεί η συναίνεση του παγκόσμιου Νότου σε μια λύση του Ουκρανικού που δεν θα συμπεριλαμβάνει τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα όπως αυτά περιγράφηκαν από τον πρόεδρο Vladimir Putin κατά τη έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικης Επιχείρησης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε  χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας Celso Amorim το Σάββατο 5 Αυγούστου.
«Οποιεσδήποτε πραγματικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης (…).
Αν και η Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο θύμα, εάν θέλουμε πραγματικά την ειρήνη, πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουμε τη Μόσχα σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το πρίσμα των προσπαθειών διαμεσολάβησης και των επαφών με τα μέρη της σύγκρουσης.
Επιπλέον, θα διερευνήσουν πιθανούς τρόπους επίλυσης της κρίσης.
Νωρίτερα σημειώθηκε ότι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν προσκλήθηκαν στις διαβουλεύσεις στην Τζέντα.
Ταυτόχρονα, μια σειρά από κράτη επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών , της Βρετανίας , της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής , της Πολωνίας και της Σουηδίας.
Επίσης, την προηγούμενη μέρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην εκδήλωση έναν ειδικό επιτετραμμένο για τις ευρασιατικές υποθέσεις, τον Li Hui.
Με τη σειρά του, ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις χωρίς τη Ρωσία..
Η συμμετοχή της Κίνας στις διαβολεύσεις στη Τζέντα, οφείλεται στο γεγονός πως η Σαουδική Αραβίας είναι στενός εταίρος της.
Λόγοι άρνησης ή υποβάθμισης της εκπροσώπησης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου:
Το σχέδιο Zelensky δεν έχει καμία τύχη και το ξέρουν όλοι και όσες χώρες συμμετείχαν στη Σύνοδο της Τζέντα, απλώς πήραν μέρος για να αποφύγουν την παρασκηνιακή πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan.

Η γιορτή ...θανάτου για την Ουκρανία

Η Σαουδική Αραβία έμοιαζε με ξένο σώμα σε αυτή τη γιορτή θανάτου για την Ουκρανία, καθώς το Ριάντ υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου προσπάθησαν να πείσουν τη Δύση ότι περαιτέρω προσπάθειες για διάδοση της ουκρανικής ατζέντας δεν είναι ρεαλιστικές.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σίγουρα θα πήγαινε ο Lula, όπως και οι Κινέζοι.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι δυτικές χώρες, μαζί με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Zelensky να εγκαταλείψει όλες τις απαιτήσεις του από τη Ρωσία.
«Θα το πετάξουν (το σχέδιο) από το παράθυρο», είπε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Scot Ritter.
Μπορεί κανείς να πει ότι όλα έχουν ήδη κριθεί με τους Αμερικανούς.
Το κείμενο στο τελικό ανακοινωθέν θα δείξει για ποιος λόγους το σχέδιο Zelensky εγκαταλείψθηκε μάλλον οδηγώντας τον σε μια οικρτή διπλωματική ήττα, αλλά και τις μελλοντικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε αυτόν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης