Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ρίχνουν το ραδιενεργό νερό από τη Fukushima στη θάλασσα τέλη Αυγούστου

Ιαπωνία: Ρίχνουν το ραδιενεργό νερό από τη Fukushima στη θάλασσα τέλη Αυγούστου
Δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία
Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει η Ιαπωνία τις ρίψεις επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στη θάλασσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun, επικαλούμενη πηγές στην ιαπωνική κυβέρνηση.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ιαπωνικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτήν την ενέργεια αφού πρώτα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Joe Biden και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη αυτής της διαδικασίας που προκαλεί έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία σε πολλές περιβαλλοντικές και όχι μόνο οργανώσεις.
Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε την έναρξη των ρίψεων από την Tokyo Electric Power (TEPCO) στον ωκεανό.
Οι ιαπωνικές αρχές και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές, όμως χώρες της περιοχής φοβούνται πως θα μολυνθούν τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα.

Σεισμός, τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα

Υπενθυμίζεται πως ο τρομακτικός σεισμός των 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011 στην Ιαπωνία προκάλεσε ένα σαρωτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα συστήματα παροχής ρεύματος και ψύξης του πυρηνικού σταθμού της Fukushima.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τήξη των αντιδραστήρων Νο. 1, 2 και 3 και τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
Το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να ψύξει τους πυρήνες των αντιδραστήρων διέρρευσε στα υπόγεια των αντιδραστήρων και αναμείχθηκε με το βρόχινο νερό και τα υπόγεια ύδατα.
Οι 130 τόνοι μολυσμένου νερού συλλέχθηκαν, πέρασαν από επεξεργασία κι έπειτα αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενές που πλέον αριθμούν τις 1.000 και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των εγκαταστάσεων.
Περίπου το 70% από το «ALPS επεξεργασμένο νερό», όπως αποκαλείται λόγω των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για το φιλτράρισμά του, εξακολουθεί να περιέχει καίσιο κι άλλα ραδιονουκλεΐδια που υπερβαίνουν τα όρια για την απόρριψή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης