Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευχή ή κατάρα; Κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανθρωπότητα

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευχή ή κατάρα; Κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανθρωπότητα
Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν ένα άλμα παραγωγικότητας
Σχετικά Άρθρα
Αν η μεσαιωνική πρόοδος στο άροτρο δεν έβγαλε τους αγρότες της Ευρώπης από τη φτώχεια, αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι οι ηγεμόνες τους πήραν τον πλούτο που προέκυψε από τα νέα κέρδη στην παραγωγή και τον χρησιμοποίησαν για να χτίσουν καθεδρικούς ναούς.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη AI), αν εισέλθει στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε τα διαφημιζόμενα οφέλη να τα απολαμβάνουν λίγοι και όχι πολλοί, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.
"Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές δυνατότητες - αλλά δυνατότητες να πάει προς τα εκεί ή προς τα εκεί", υποστηρίζει ο Simon Johnson, καθηγητής παγκόσμιας οικονομίας και διοίκησης στο MIT Sloan School of Management.

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν ένα άλμα παραγωγικότητας που θα δημιουργήσει πλούτο και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο.
Η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτίμησε τον Ιούνιο ότι θα μπορούσε να προσθέσει μεταξύ 14 και 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αξίας ετησίως - το ανώτερο αυτό ποσό αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας.
Ορισμένοι τεχνο-αισιόδοξοι προχωρούν ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι, μαζί με τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα απελευθερώσει τελικά την ανθρωπότητα από τα βαρετά καθήκοντα και θα μας οδηγήσει σε μια ζωή με περισσότερη δημιουργικότητα και ελεύθερο χρόνο.

Οι ανησυχίες

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στα μέσα διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων της να καταστρέψει θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς - δείτε την απεργία του Ιουλίου από ηθοποιούς του Χόλιγουντ που φοβούνται ότι θα απολυθούν από τους τεχνητά δημιουργημένους σωσίες τους.
Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αβάσιμες.
Η ιστορία δείχνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των τεχνολογικών εξελίξεων είναι γενικά αβέβαιος, άνισος και μερικές φορές εντελώς κακόβουλος.
Ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε φέτος από τον Johnson και τον συνάδελφό του οικονομολόγο του ΜΙΤ Daron Acemoglu εξέτασε χίλια χρόνια τεχνολογίας - από το άροτρο μέχρι τα αυτοματοποιημένα ταμεία - από την άποψη της επιτυχίας τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διάδοση του πλούτου.
Ενώ τα κλωστήρια ήταν το κλειδί για την αυτοματοποίηση της κλωστοϋφαντουργίας του 18ου αιώνα, διαπίστωσαν ότι οδήγησαν σε περισσότερες ώρες εργασίας σε σκληρότερες συνθήκες.
Τα μηχανικά εκκοκκιστήρια βαμβακιού διευκόλυναν τον 19ο αιώνα την επέκταση της δουλείας στον αμερικανικό Νότο.
Το ιστορικό του Διαδικτύου είναι πολύπλοκο: δημιούργησε πολλούς νέους εργασιακούς ρόλους, ενώ μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου πήγε σε μια χούφτα δισεκατομμυριούχων.
Η αύξηση της παραγωγικότητας για την οποία κάποτε επαινέθηκε έχει επιβραδυνθεί σε πολλές οικονομίες.
Ένα ερευνητικό σημείωμα της γαλλικής τράπεζας Natixis τον Ιούνιο υποδεικνύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και μια τεχνολογία τόσο διαδεδομένη όσο το Διαδίκτυο άφησε ανέγγιχτους πολλούς τομείς, ενώ πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε ήταν χαμηλής ειδίκευσης - σκεφτείτε την αλυσίδα παράδοσης για τις ηλεκτρονικές αγορές.
"Συμπέρασμα: Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εκτιμούμε τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγικότητα της εργασίας", προειδοποίησε η Natixis.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης