Τελευταία Νέα
Διεθνή

Saudi Aramco: Πτώση 38% για τα κέρδη β' τριμήνου 2023, στα 30,1 δισ. δολ. - Αυξάνει μέρισμα

Saudi Aramco: Πτώση 38% για τα κέρδη β' τριμήνου 2023, στα 30,1 δισ. δολ. - Αυξάνει μέρισμα
Η Aramco θα αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα που εξαρτώνται από την απόδοση για έξι τρίμηνα
Πτώση σχεδόν 38% στα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου ανακοίνωσε ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco  τη Δευτέρα, εν μέσω ασθενέστερων τιμών πετρελαίου και μικρότερων περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων, καθώς αύξησε το μέρισμά της με μια νέα πληρωμή που εξαρτάται από την απόδοση.
Τα καθαρά κέρδη της Aramco υποχώρησαν στα 112,81 δισ. ριάλ (30,07 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 181,64 δισ. ριάλ ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση που παρείχε η εταιρεία από 15 αναλυτές για 29,8 δισ. δολάρια.
Ο όμιλος ανακοίνωσε βασικό μέρισμα ύψους περίπου 19,5 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη διανομή του πρώτου τριμήνου.
Η Aramco θα αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα που εξαρτώνται από την απόδοση για έξι τρίμηνα, ξεκινώντας με πληρωμή 9,87 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε.
Το σαουδαραβικό κράτος παραμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco.
Η κυβέρνηση κατέχει άμεσα το 90,19%, το κυρίαρχο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει το 4% και άλλο 4% κατέχει η θυγατρική του PIF, Sanabil, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Η Σαουδική Αραβία εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 8,2 δισ. ριάλ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξάνοντας την πιθανότητα ελλείμματος για ολόκληρο το έτος, αφού πέρυσι σημείωσε το πρώτο της πλεόνασμα μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ισχυρά ή ρεκόρ κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αφού οι κυρώσεις της Δύσης κατά του βασικού εξαγωγέα Ρωσία συμπίεσαν μια ήδη υποεφοδιασμένη παγκόσμια αγορά, προκαλώντας αύξηση των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης