Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την αποκάλυψη Ρώσων χάκερ – Η Ελβετία ήταν έτοιμη να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να χάσει την ουδετερότητά της

Σάλος με την αποκάλυψη Ρώσων χάκερ –  Η Ελβετία ήταν έτοιμη να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να χάσει την ουδετερότητά της
Αναστάτωση στην Ελβετία με την αποκάλυψη ότι η χώρα ήταν έτοιμη να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική ομάδα χάκερ «Joker DPR» αποκάλυψε ένα εμπιστευτικό έγγραφο της κρατικής γραμματείας για την οικονομία (SECO) που αναφέρεται σε διάφορα σενάρια που επιτρέπουν στη Βέρνη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς δήθεν να παραβιάζεται το δικαίωμα στην ουδετερότητα.
Οι ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το έγγραφο είναι γνήσιο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Temps.
Η ρωσική ομάδα χάκερ Joker DPR» δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι της στο Telegram στις 8 Αυγούστου που δείχνει πώς αποκτήθηκε το απόρρητο ελβετικό έγγραφο σχετικά με την ικανότητα της Βέρνης να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.
Στη δημοσίευσή της, η ομάδα διαβεβαιώνει ότι αυτό το έγγραφο αρχικά εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια παραδόθηκε στον ουκρανικό στρατό.
«... Ένα ενδιαφέρον έγγραφο (σύνδεσμος στο έγγραφο και μετάφραση) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας βρέθηκε σε ένα από τα e-mail των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχετικά με την αναζήτηση σχεδίων για την προμήθεια ελβετικών όπλων στην Ουκρανία και διατήρησης παράλληλα του καθεστώτος ουδετερόότητας.
Αυτό το έγγραφο παραδόθηκε στην ουκρανική πλευρά και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες κατασκοπεύουν επίσης τους Ελβετούς…», γράφουν οι Ρώσοι χάκερ.

Άκρως απόρρητο

Αν και πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονται στο έγγραφο είναι ήδη γνωστές, η παράγραφος με τίτλο «απόρρητο» περιέχει νέες πληροφορίες - ότι η Ελβετία διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας «κυκλώματος ανταλλαγής» με τα κράτη της Βαλτικής και τη Δανία για να αντικαταστήσει τα τεθωρακισμένα IFV που αποστέλλονται στην Ουκρανία με 25 Ελβετικά IFV Piranha 3.
«Απόρρητο: Προς το παρόν, μια κυκλική ανταλλαγή μεταξύ της Δανίας, μιας από τις χώρες της Βαλτικής (πιθανώς της Λετονίας) και της Ουκρανίας που περιλαμβάνει ελβετικό στρατιωτικό εξοπλισμό είναι προφανώς δυνατή.
Η χώρα της Βαλτικής θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα θα λάβει παρόμοια οχήματα από τη Δανία, που κατασκευάστηκε αρχικά στην Ελβετία (Piranha III).
Δεν έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένα αιτήματα.
Πρέπει να εξεταστούν σε ατομική βάση σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη στρατιωτική περιουσία», αναφέρει το έγγραφο.

Σάλος στην Ελβετία

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος των ελβετικών αρχών Fabian Meienfisch επιβεβαίωσε ότι αυτό το έγγραφο είναι αυθεντικό και συντάχθηκε στις αρχές του 2023.
«Η διοίκηση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή του στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό RTS, ο Ελβετός γερουσιαστής Werner Salzmann δήλωσε έκπληκτος για το περιεχόμενο του εγγράφου.
«Πάντα λέγαμε ότι τέτοιες συμφωνίες με τη μορφή ανταλλαγών παραβιάζουν την ουδετερότητα της Ελβετίας, καταλάβετε ότι έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση», επεσήμανε.
Τον Μάιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελβετίας στον ΟΗΕ Pascal Christine Beriswil δήλωσε ότι η επανεξαγωγή ελβετικών όπλων στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή του νόμου.
Προηγουμένως, η Ελβετία, αναφερόμενη στην αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας, απέρριψε αιτήματα από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Δανία για επανεξαγωγή πυρομαχικών που παράγονται στη συνομοσπονδία στην Ουκρανία.

Η επανεξαγωγή στρατιωτικών υλικών


Η Ελβετία μπορεί να αρνηθεί την επανεξαγωγή στρατιωτικών υλικών, εάν η χώρα για την οποία προορίζονται εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως στείλει ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο Lavrov οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού... στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης