Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαρούτι πολέμου μυρίζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Μπαρούτι πολέμου μυρίζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή από τον πρεσβευτή της Αρμενίας στον ΟΗΕ, Mher Margaryan, που προειδοποιούσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας πλήρους ανθρωπιστικής καταστροφής»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού η Αρμενία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πολύμηνος αποκλεισμός του Αζερμπαϊτζάν στον απομονωμένο θύλακα.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε από το πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (15/8) και επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί την Τετάρτη.
Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή από τον πρεσβευτή της Αρμενίας στον ΟΗΕ, Mher Margaryan, που προειδοποιούσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας πλήρους ανθρωπιστικής καταστροφής».
Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ararat Mirzoyan, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στη σύνοδο.
Μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, η ορεινή περιοχή φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους, που κυβερνώνται αυτόνομα ως ένα μη αναγνωρισμένο, αυτοανακηρυγμένο κράτος από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 2020, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση για να ανακτήσει εκτάσεις και τώρα επιμένει ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους και να υποκύψουν στην κυριαρχία του Μπακού.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η επικείμενη διάσκεψη του ΣΑ αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια της Αρμενίας «να εργαλοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική, στρατιωτική και πληροφοριακή εκστρατεία χειραγώγησης».
Το Μπακού επιμένει ότι οι αναφορές για μια διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση είναι «αβάσιμες» και ότι ο πληθυσμός μπορεί να λάβει τρόφιμα απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν - μια προσφορά που, όπως ισχυρίζονται οι τοπικοί ηγέτες, ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση.
Με προειδοποιήσεις για επικείμενο λιμό και αναφορές ότι το ποσοστό των εγκύων που αποβάλλουν σχεδόν τριπλασιάστηκε ως αποτέλεσμα υποσιτισμού, ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Luis Moreno Ocampo, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «εύλογη βάση να πιστέψουμε ότι διαπράττεται γενοκτονία».
Έκτοτε το Αζερμπαϊτζάν ανέθεσε στον Βρετανό δικηγόρο Ρόντνεϊ Ντίξον να αντικρούσει τους ισχυρισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης