Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Η αντεπίθεση αποτυγχάνει, χτυπήστε δυνατά στην Zaporizhia – Αποκάλυψη Medvedev: Μας ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Η αντεπίθεση αποτυγχάνει, χτυπήστε δυνατά στην Zaporizhia – Αποκάλυψη Medvedev: Μας ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση
Putin: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τους Ουκρανούς στρατιώτες σαν ξένους… δεν καταλαβαίνω τι κάνουν - Γιατί η Ρωσία… δεν συντρίβει την Ουκρανία; - Υπάρχει απάντηση.... είμαστε όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί

(upd 29) Μετά την παταγώδη αποτυχία της Ουκρανικής αντεπίθεσης, οι αμερικανοί παροτρύνουν τις τελευταίες εναπομείνασες εφεδρείες των Ουκρανών όπως η 82η Ταξιαρχία… να στραφεί μόνο στο νότιο μέτωπο εάν θέλουν να καταφέρουν κάποιο αποτέλεσμα…
Οι New York Times, αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί πρέπει να εστιάσουν μόνο
σε ένα σημείο του μετώπου, συστήνουν οι αμερικανοί, ειδικά στην κατεύθυνση της Μελιτόπολης νότια της Zaporizhia και όχι σε όλο το μέτωπο...
Εν τω μεταξύ… τελικά η ρωσική κυβέρνηση αντικατέστησε τον στρατηγό Surovikin… ο οποίος ήταν σε μακρά περίοδο διακοπών αφού όπως είχε αποκαλυφθεί… είχε συνδεθεί με την κίνηση – στάση των Wagner που σχεδίαζαν να κινηθούν προς την Μόσχα…
Για κορυφαίους αμερικανικούς ειδικούς πρώην στελέχη της CIA βιώνουμε τις τελευταίες φάσεις τις αντεπίθεσης…
Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν στην Ουκρανία να παραδοθεί για να διασώσει… ότι έχει απομείνει από τον ρωσικό στρατό…
Ωστόσο πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αποκάλυψη Medvedev, ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία για να καταστρέψει το σχέδιο Δύσης και Ουκρανίας να επιτεθούν στην Ρωσία κατά τα πρότυπα Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας

Medvedev: Η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψει μια μεγάλη επίθεση κατά της Ρωσίας

 Η Δύση και οι αρχές του Κιέβου σχεδίασαν μια μεγάλη επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και έπρεπε να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψει ένα μοιραίο αποτέλεσμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dm. Medvedev σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο aif.ru.
«
Είναι γνωστό πώς ενήργησαν η Δύση και οι μαριονέτες στο Κίεβο στην κατάσταση του Donbass.
Ήταν η ίδια υποκρισία, τα ίδια κόλπα και η ίδια κρυφή ατζέντα.
Γίνονταν σταδιακά προετοιμασίες σε όλες τις πιθανές ράγες για μια πράξη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητας κατά της Ρωσίας.
Τα πράγματα ακολουθούσαν το μοτίβο που είχε εφαρμοστεί σε μια ελαφρώς θερμότερη, ορεινή χώρα στον Καύκασο 15 χρόνια νωρίτερα», είπε ο Medvedev, αναφερόμενος στη Γεωργία και τη Νότια Οσετία.
Eπεσήμανε ότι όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, «μόνο με τη βία αποτράπηκε μια μοιραία έκβαση επειδή οι συνομιλίες είχαν χάσει κάθε νόημα».
Αφού δεν λάβαμε εγγυήσεις ότι ο εχθρός μας δεν θα ενταχθεί στο ήδη υπερβολικό στρατιωτικό μπλοκ, ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας.
Έπρεπε να ξεκινήσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της εμπιστοσύνης στους εταίρους σας και της αφέλειας.
Δεν κατάφεραν να μας κοροϊδέψουν», σημείωσε ο Medvedev.

New York Times: Οι Ουκρανοί να εστιάσουν μόνο σε ένα σημείο του μετώπου, συστήνουν οι αμερικανοί, ειδικά στην κατεύθυνση της Μελιτόπολης 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι η υπερβολική διασπορά των δυνάμεων σε διάφορες κατευθύνσεις και συνιστούν στην Ουκρανία να συγκεντρώσει τις κύριες δυνάμεις σε μία μόνο κατεύθυνση, τόνισαν οι New York Times, υποδεικνύοντας ότι οι αρχές της Ουκρανίας είναι πιθανό να ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση.
Οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατανέμονται μεταξύ των ανατολικών και νότιων κατευθύνσεων σε περίπου την ίδια αναλογία.
Αμερικανοί και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, καθώς και αξιωματούχοι, συνιστούν τη συγκέντρωση των κύριων δυνάμεων για την προώθηση προς τη Μελιτόπολη, δηλαδή νότια της Zaporizhia.

O Ουκρανός στρατηγός Zaluzhny συμφώνησε

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σημειώνουν οι New York Times, εκπλήσσονται επίσης που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κρατούν μια μεγάλη δύναμη κοντά στο Bakhmut, αν και οι αρχές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να καταφέρουν με μικρό αριθμό μονάδων να κρατήσουν θέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και μεταφέρετε τα υπόλοιπα στο νότο.
«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν θέλει να φαίνεται απ' έξω σαν να είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη», αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι «η πολιτική, τουλάχιστον προσωρινά, θα πρέπει να δώσει τη θέση της στην στρατηγική»
Σύμφωνα με τους New York Times, στις 10 Αυγούστου, ο επικεφαλής της Επιτροπής των Αρχηγών του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Mark Milley, ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Tony Radakin, καθώς και ο διοικητής του οι Συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Christopher Cavoli, πραγματοποίησαν συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, κατά τις οποίες τον προέτρεψαν να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του προς μία κατεύθυνση.
Ο Zaluzhny, σύμφωνα με τους New York Times, «συμφώνησε με αυτή την στρατηγική»

Σημειώνεται ότι εκκλήσεις για συγκέντρωση δυνάμεων δέχονταν το Κίεβο από δυτικές χώρες εδώ και αρκετούς μήνες, μέχρι στιγμής η Ουκρανία τις αγνοούσε, αλλά οι μεγάλες απώλειες ανάγκασαν τις αρχές της Ουκρανίας να αλλάξουν άποψη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν οι New York Times, βλέπουν σημάδια ότι η Ουκρανία «έχει αρχίσει να μετακινεί τις πιο έμπειρες δυνάμεις της από τα ανατολικά προς τα νότια».
Παράλληλα, οι μεταφερόμενες μονάδες έχουν στο παρελθόν βαριές απώλειες και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στελέχωση των μονάδων τους…
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αρχές της Ουκρανίας, δεν έχουν περισσότερο από ενάμιση μήνα πριν, με την άφιξη των βροχών, όπου οι συνθήκες θα επιδεινωθούν.
Ακόμη και τώρα, επισημαίνουν οι New York Times, το τοπίο στο πεδίο της μάχης είναι πιο ωφέλιμο για άμυνα παρά για επίθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές, τα ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να ξεμείνουν από στρατιώτες… μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές, επισημαίνουν οι New York Times, πιστεύουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορέσουν να φτάσουν στα μισά του δρόμου στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι τον χειμώνα, αλλά άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι ούτε οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να επιτύχουν τέτοια αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποτύχουν να φτάσουν στην ακτή, αλλά μπορούν να προχωρήσουν στις γραμμές από τις οποίες θα είναι δυνατή η διεξαγωγή πυρών πυροβολικού στις παράκτιες επικοινωνίες, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό των Ενόπλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δυνάμεις.
Όπως σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου που ξεκίνησε η αντεπίθεση.
Σε δύο μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περισσότερους από 43.000 στρατιωτικούς και περίπου 5.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 τανκς Leopard.

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Παγιδευμένοι οι Ουκρανοί στα ανατολικά, οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Kharkiv

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πιθανότατα θα πέσουν σε παγίδα στα ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergey Krivonos, μεταδίδει το RIA Novosti.
«Όταν εντείνουν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το σχηματισμό παγίδας για τις στρατιωτικές μας μονάδες στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Krivonos.
Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή επιτυχημένα πλήγματα στην ανατολική κατεύθυνση των εχθροπραξιών.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να περικυκλώσουν το Kharkiv καθώς ο ουκρανικός στρατός υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη, πρότεινε.
Ο Krivonos παραδέχτηκε νωρίτερα ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν καλά προετοιμασμένες για την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο εστίαζε στις δημόσιες σχέσεις.

Forbes: Η 82η ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισε να υφίσταται απώλειες, έχασε το 10% των όπλων που κατείχε 

Η Ουκρανική 82η Ταξιαρχία - εφεδρική και μάχιμη -  που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Ουκρανία στην αντεπίθεση, έχει χάσει τουλάχιστον το 10% των σημερινών τεθωρακισμένων οχημάτων αποναρκοθέτησης των ΗΠΑ M1132 Stryker, ανέφερε το περιοδικό Forbes.
Σύμφωνα με τον Forbes, η 82η ταξιαρχία «άρχισε αμέσως να χάνει εξοπλισμό», αυτή την εβδομάδα παροπλίστηκαν τουλάχιστον δύο από τα 20 οχήματα μηχανικού-βιομηχανικού M1132 που ήταν εξοπλισμένα για εκκαθάριση χωραφιών από νάρκες.
Η πιο πιθανή αιτία για την αστοχία του εξοπλισμού, το περιοδικό αποκαλεί εκρήξεις ναρκών, τις οποίες υποτίθεται ότι τα συνεργεία της εξουδετέρωναν.
Όπως σημειώνει το Forbes, αρχικά ο σχηματισμός περιελάμβανε 14 βρετανικής κατασκευής άρματα μάχης Challenger 2, σχεδόν 40 γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού (IFVs) Marder και 90 τροχοφόρα οχήματα μάχης πεζικού Stryker.
Η ταξιαρχία ήταν εφεδρική, αλλά πρόσφατα άρχισε να εκτελεί μάχιμες αποστολές στην περιοχή του χωριού Rabotune.
O ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Σε δύο μήνες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 43.000 στρατιωτικούς και περίπου 5.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 τανκς Leopard.

Αναπληρωτής Γενικός Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων ο Στρατηγός Afzalov, αντικαταστάθηκε ο Sergey Surovikin

Ο στρατηγός Afzalov, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, διορίστηκε προσωρινός αρχιστράτηγος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων αντί του Sergey Surovikin, ο οποίος απαλλάχθηκε από τη θέση του λόγω μετάθεσης σε άλλο τομέα…
Ο Sergey Surovikin κάνει ολιγοήμερες διακοπές.
«Ο πρώην Γενικός Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας Sergey Surovikin έχει πλέον αντικατασταθεί από τη θέση του, ο Στρατηγός Συνταγματάρχης Viktor Afzalov, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, εκτελεί προσωρινά καθήκοντα Ανώτατου Διοικητή στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις».
Ο Afzalov ήταν ήδη αρχιστράτηγος των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων όταν ο Surovikin διοικούσε την Κοινή Ομάδα Στρατευμάτων και Δυνάμεων.
Ο στρατηγός Viktor Afzalov είναι απόφοιτος της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής Πούσκιν Ραδιοηλεκτρονικής Αεράμυνας (Αεράμυνα).
Το 2000 αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Αεράμυνας, το 2010 - από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πέρασε θέσεις από τον επικεφαλής του υπολογισμού του τμήματος ελέγχου μάχης της ομάδας τμημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων του σώματος αεράμυνας στον αρχηγό του επιτελείου - πρώτος αναπληρωτής διοικητής της αεροπορίας και του στρατού αεράμυνας.
Τον Ιούλιο του 2017 διορίστηκε διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Αεράμυνας της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και τον Αύγουστο του 2018 διορίστηκε αρχηγός του κύριου αρχηγείου των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Ο Sergey Surovikin διορίστηκε Ανώτατος Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων τον Οκτώβριο του 2017.
Πριν από αυτό, διοικούσε τη ρωσική ομάδα στη Συρία και ήταν επίσης διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Τον Οκτώβριο του 2022 διορίστηκε διοικητής ομάδας δυνάμεων στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τον Ιανουάριο του 2023 έγινε αναπληρωτής διοικητής.

Putin: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τους Ουκρανούς στρατιώτες σαν ξένους… δεν καταλαβαίνω τι κάνουν

Οι ουκρανικές αρχές, ρίχνοντας τον λαό τους στην «επίθεση», συμπεριφέρονται σαν να μην είναι πολίτες τους, δήλωσε ο πρόεδρος Putin σε συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Luhansk, Leonid Pasechnik.
«Μερικές φορές κοιτάζω τι κάνει η άλλη πλευρά - έχω την εντύπωση ότι αυτοί δεν είναι καθόλου δικοί τους άνθρωποι, τους οποίους σπρώχνουν προς τα εμπρός στα ναρκοπέδια...
Κάνουν σαν να μην είναι καθόλου πολίτες τους.
Καταπληκτικό.
Αλλά αυτά είναι οι υποθέσεις τους, τα προβλήματά τους», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Παράλληλα, ο Putin σημείωσε ότι η κατάσταση στη γραμμή επαφής είναι πλέον σταθερή.
Ο Pasechnik, με τη σειρά του, ανέφερε ότι στο Luhansk η κατάσταση παραμένει τεταμένη λόγω της εγγύτητας της πρώτης γραμμής, αλλά σταθερή.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η ηγετική ομάδα του LPR αντιμετωπίζει καλά τα καθήκοντα που έχουν τεθεί και θα είναι σε θέση να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών στη δημοκρατία στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
«Βλέπω ότι σε γενικές γραμμές τα πάτε καλά».
Ο Putin επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη δημιουργίας άμεσης επαφής με τους ανθρώπους.
Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, απαιτεί από τον κόσμο να είναι συγκεντρωμένος και έτοιμος για σοβαρή δουλειά.
Βλέπω από τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: φυσικά, οι άνθρωποι σας είναι ταλαντούχοι, όλοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν, και θέλουν να δουλέψουν και ξέρουν πώς να δουλεύουν», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.
Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία και θα έχει θετική στάση.

Jake Sullivan (Σύμβουλος Λευκού Οίκου): Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι σε αδιέξοδο

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι αδιέξοδο, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
«Βλέπουμε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να καταλαμβάνει έδαφος σε μεθοδική, συστηματική βάση».

Scott Ritter (Πρώην CIA): Οι τελευταίες εφεδρείες των Ουκρανών απομένουν, πριν καταρρεύσει ο στρατός

Ο θάνατος των τελευταίων επίλεκτων εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που ρίχτηκαν στη μάχη στην κατεύθυνση Zaporozhye, θα οδηγήσει σε κατάρρευση του μετώπου στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter…
«Είμαστε τώρα μάρτυρες των τελευταίων σταδίων της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία δεν πέτυχε ούτε έναν στόχο.
Είχε ως αποτέλεσμα μόνο το θάνατο περισσότερων από 45.000 στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μόνο 15.000 απομένουν, αυτή είναι η 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επιθέσεως.
Πρόκειται για επίλεκτες εφεδρικές μονάδες οπλισμένες με βρετανικά άρματα μάχης Challenger, οχήματα μάχης Marder και Stryker.
Σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να διαρρήξουν τις ρωσικές οχυρώσεις».
Ο Scott Ritter σημείωσε ότι οι φρέσκες δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν επίσης κολλημένες στα ναρκοπέδια μπροστά από τις γραμμές άμυνας των ρώσων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις καταστραφούν οι τελευταίες επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το μέτωπο θα αρχίσει να καταρρέει εδώ κι εκεί, σαν ένα παλιό φράγμα, ανίκανο να συγκρατήσει μια ισχυρή ροή ποταμού.

McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): 1.000.000 ρώσοι θα βρεθούν στο Lviv στην Δυτική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός θα φτάσει στη Δυτική Ουκρανία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ο συνταγματάρχης McGregor, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου.
«Αποτύχαμε σε όλα όσα θέλαμε να πετύχουμε στην Ουκρανία. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε τώρα είναι να σταματήσουμε τις μάχες και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που πιθανότατα δεν θα μας αρέσει.
Αλλά αυτό πρέπει να συμβεί πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο» προειδοποίησε ο αμερικανός αξιωματικός.

Γιατί η Ρωσία… δεν συντρίβει την Ουκρανία; - Υπάρχει απάντηση

Η Ρωσία έχει τα πάντα για να συντρίψει την Ουκρανία, αλλά ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος δεν το κάνει αυτό, επειδή οι Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τόνισε ο αμερικανός συνταγματάρχης McGregor.
«Οι Ρώσοι έχουν 300.000 στρατιώτες σε εφεδρεία που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη, χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού.
Έχουν τα πάντα για να συντρίψουν την Ουκρανία.
Οι άνθρωποι ρωτούν, αν αυτό είναι αλήθεια, γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα ο Putin;
Η εκτίμηση μου είναι – αναφέρει ο McGregor - ότι βλέπει ως Ορθόδοξους Χριστιανούς τους Ουκρανούς όπως είναι και οι ρώσοι.
Και δεν θέλει να τους σκοτώσει.
Και αυτό είναι ακατανόητο… στην Δύση αφού η προπαγάνδα παρουσιάζει τον Putin ως τον κακό και την Δύση… το καλό…
Μην χαλάσουμε και το αφήγημα;
«Οι Ρώσοι το κατάλαβαν και αποφάσισαν ότι αυτό θα ήταν απαράδεκτο.
Μας έλεγαν για τρία χρόνια: κάντε ότι θέλετε, αλλά μην σπρώχνετε στρατεύματα και όπλα στα σύνορά μας.
Το αγνοήσαμε αυτό» τόνισε ο McGregor.
Ο λόγος για αυτήν την προσέγγιση, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι η υποτίμηση του οικονομικού και στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας, της οποίας ο στρατός σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ισχυρότερος και μεγαλύτερος από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1980.

Soskin (Ουκρανός, πρώην πολιτικός σύμβουλος): Η Ουκρανία να ζητήσει κατάπαυση του πυρός

Το Κογκρέσο δεν θα δώσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε για να στηρίξει την Ουκρανία, επομένως η Ουκρανία πρέπει να τερματίσει τη σύγκρουση πριν κοπεί η βοήθεια, δήλωσε ο Soskin, πρώην σύμβουλος του Λεονίντ Κούτσμα, του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας.
«Οι ΗΠΑ είναι κοντά στο να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Μόλις σταματήσουν, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουν το ίδιο.
Η γνώμη μου: πρέπει να σταματήσουμε πριν το κάνουν οι ΗΠΑ. Πρέπει να συγκεντρώσουμε έξυπνους ανθρώπους στο Ουκρανία που θα κοιτάξουν λίγο πιο μακριά από τον Vladimir Zelensky
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, γι' αυτό όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στη βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Soskin είπε επίσης ότι ο Zelensky έχει ακόμη έναν μήνα και τον προέτρεψε να σταματήσει να παίζει το ρόλο του δικτάτορα.
«Κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, προετοιμασία για εκλογές όσο υπάρχει τέτοια ευκαιρία»….

Ουρανοβατεί ο Zelensky: Θα ανακτήσουμε τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι είναι σε θέση να ματαιώσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία αλλά και να ανακτήσει όλα τα εδάφη, που κατέλαβαν οι Ρώσοι από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
«Η κατοχή στην Κριμαία θα τελειώσει όπως και σε όλα τα άλλα μέρη της Ουκρανίας που δυστυχώς συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατοχή», τόνισε ο Zelensky σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες.
Η Κριμαία καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.
Μετά την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει καταλάβει και άλλα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας.
Η Ουκρανία ξεκίνησε μια αποτυχημένη αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου σε μια προσπάθεια ανάκτησης εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα.
Εν τω μεταξύ η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που διευκολύνει τις εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από την ΕΕ και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Daniil Getmantsev, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του νομοθετικού σώματος.

Ουκρανία: Για ψυχολογικούς λόγους η επίθεση με drones στη Μόσχα

Ο σκοπός των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα είναι η άσκηση ψυχολογικής επιρροής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Andrey Yusov.
Το πρωί της Τετάρτης (23/8/2023), ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικές drones το ένα εκ των οποίων έπεσε κοντά σε εμπορικό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.
«Αυτές οι ενέργειες είναι πολυδιάστατης φύσης και επηρεάζουν πολλές διαδικασίες ταυτόχρονα.
Έχει να κάνει με το κοινό αίσθημα, το αποτέλεσμα της ενημέρωσης», είπε ο Yusov στο τηλεοπτικό κανάλι Rada, όταν ρωτήθηκε για τον σκοπό των επιθέσεων με drone στην πόλη της Μόσχας.
Για άλλη μια φορά, ο εκπρόσωπος της GUR απέφυγε να αναγνωρίσει την ευθύνη του Κιέβου για τη νυχτερινή επίθεση.
Ο ίδιος αποκάλεσε τα drones που πετούν προς τη Μόσχα «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα», ενώ ισχυρίστηκε ότι κατευθύνονται «αποκλειστικά σε μέρη όπου βρίσκονταν ειδικές υπηρεσίες, γραφεία, κυβερνητικά υπουργεία και άλλα ιδρύματα που εμπλέκονται στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό« της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

The New Yorker: Ο Musk τιμώρησε τον Zelensky, προκαλώντας χάος στον στρατό…

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk, απενεργοποίησε τα τερματικά επικοινωνίας Starlink που μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αντέδρασε αρνητικά στο σχέδιο του επιχειρηματία για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης αναφέρουν οι New Yorker.
Τον Οκτώβριο 2022, ο Musk έγραψε στο Twitter ότι αμφέβαλλε για το ενδεχόμενο νίκης της Ουκρανίας σε περίπτωση πλήρους πολέμου με τη Ρωσία και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε ειρήνη.
Προσέφερε το όραμά του για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Το σχέδιο προέβλεπε «επανάληψη των δημοψηφισμάτων» στο Donbass «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ», τη διατήρηση της Κριμαίας «επίσημου τμήματος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (πριν από το λάθος του Χρουστσόφ)», εγγυήσεις για την ύδρευση της Κριμαίας και ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.
Σε απάντηση, ο Zelensky τον κατηγόρησε ότι συμπράττει με την Ρωσία…
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από αυτό, ο Musk «έδειξε ποιους υποστηρίζει στο πεδίο της μάχης».
Οι ουκρανικές δυνάμεις στη νότια κατεύθυνση του μετώπου βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς επικοινωνία…
Ήμασταν πολύ κοντά στη γραμμή επαφής, μετά από αυτό, το Starlink σταμάτησε να λειτουργεί.
Οι συνέπειες ήταν άμεσες.
Η επικοινωνία διεκόπη, οι μονάδες απομονώθηκαν» δήλωσε στους New Yorker ένας στρατιώτης ονόματι Νικολάι.
Οι Ουκρανοί διοικητές έπρεπε να κινηθούν γύρω από το πεδίο της μάχης για να πιάσουν τη ζώνη του ραδιοφώνου και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία.
Ως αποτέλεσμα του τερματισμού της Starlink, άρχισε το χάος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, διευκρίνισε.
Το Starlink είναι ένα δορυφορικό δίκτυο σχεδιασμένο να παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο οπουδήποτε στον κόσμο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να πλήξει το σύστημα Starlink στην Ουκρανία

Ο διοικητής των αμερικανικών διαστημικών δυνάμεων, στρατηγός Chance Saltzman, ισχυρίζεται ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να διακόψει το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στην Ουκρανία.
Ο Chance Saltzman τόνισε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να τοποθετήσουν έναν μεγάλο σύστημα δορυφόρων σε χαμηλής τροχιάς από την Γη για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.
Μπορεί να περιλαμβάνει έως και 1.000 συσκευές.
Κατά τη γνώμη του, εάν υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός από αυτούς τους δορυφόρους, η πρόκληση οποιασδήποτε ζημιάς σε αυτούς από άλλες χώρες θα είναι «ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα όσον αφορά τη στόχευση». Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι Ηνωμένες Πολιτείες «βλέπουν μια τέτοια κατάσταση με το σύστημα Starlink στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Chance Saltzman, «οι Ρώσοι προσπαθούν να το μπλοκάρουν».
Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι αυτές οι απόπειρες φέρεται να ήταν ανεπιτυχείς.
Ο Chance Saltzman αποκάλυψε πρόσφατα, ένα νέο τμήμα της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ άρχισε να δραστηριοποιείται στη βάση Peterson στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο.
Τα καθήκοντά του, όπως διευκρινίζονται στη δημοσίευση, περιλαμβάνουν αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των διαστημοπλοίων άλλων χωρών, καθώς και του σκοπού και των δυνατοτήτων τους.
«Πρέπει να κάνουμε αναγνώριση για τις ανάγκες του χώρου», δήλωσε ο στρατηγός.
Ο στρατηγός αναγνώρισε επίσης ότι η διαστημική δύναμη των ΗΠΑ «δεν έχει αρκετό προσωπικό».
Υπάρχουν τώρα περίπου 13 χιλιάδες στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι αλλά πρέπει να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την «ανωτερότητα στο διάστημα», την προστασία των διαστημικών τους σκαφών και την πιθανή παρεμπόδιση των συστημάτων άλλων κρατών.

Newsweek: Καλύτερα για την Ουκρανία να χρησιμοποιεί ρωσικά τεθωρακισμένα παρά δυτικά τύπου Leopard

Είναι προτιμότερο για την Ουκρανία να μην χρησιμοποιεί δυτικά άρματα μάχης λόγω της ικανότητας των ρωσικών στρατευμάτων να τα εντοπίζουν λόγω «γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής», σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον παλιό της στόλο αρμάτων μάχης για να διαπεράσει την επικράτεια που η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει προσεκτικά».
Ο Dan Rice, πρώην ειδικός βοηθός του αρχιστράτηγου των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, τόνισε στο Newsweek ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα τανκς της για να μην καταστραφούν στα ρωσικά ναρκοπέδια.
«Τα παλαιότερα, λιγότερο προηγμένα άρματα μάχης όπως το σοβιετικό T-64 είναι πιο αναλώσιμα, ενώ τα Leopard και Abrams θα είναι πιο αποτελεσματικά εάν διαπεράσουν βαριά ναρκοθετημένη περιοχή».
Σύμφωνα με τη στρατιωτική εμπειρογνώμονα Marina Miron, είναι πολύ επικίνδυνο για την Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά άρματα μάχης στην περιοχή Zaporozhye : «όχι μόνο λόγω των ναρκών, αλλά και επειδή οι Ρώσοι δεν θα έχουν προβλήματα να τα εντοπίσουν λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής».

Korolchuk (Ουκρανός ειδικός στην ενέργεια): Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το χειμώνα θα είναι καταστροφή για την Ουκρανία

Η έκτακτη διακοπή λειτουργίας οποιουδήποτε ουκρανικού πυρηνικού σταθμού την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης θα είναι «καταστροφή», δήλωσε ο Korolchuk, επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Στρατηγικών.
Σύμφωνα με τον Korolchuk, «όλα εξαρτώνται από το αέριο»: επαρκής ποσότητα καυσίμου και η αποτελεσματικότητα των δικτύων θα καταστήσουν δυνατή τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας.
Ωστόσο, εάν το πυρηνικό εργοστάσιο «κλείσει», τότε θα συμβεί «καταστροφή»: «σε σενάριο έκτακτης ανάγκης, ξένοι εταίροι θα μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά θα υπάρχει έλλειμμα ακόμα τα βράδια»….

Πλήγμα για Ουκρανούς στον Δνείπερο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε ουκρανικά ταχύπλοα και εξουδετέρωσαν έως και 20 Ουκρανούς στρατιώτες, που προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο. από τη δεξιά όχθη προς τα νησιά, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας «Dnepr», Roman Kodryan.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, το πυροβολικό της ομάδας Dnepr εντόπισε και κατέστρεψε πέντε εχθρικά σκάφη, καθώς και έως και 20 στρατιώτες που ετοιμάζονταν να μετακινηθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου προς τα νησιά», είπε ο Kodryan.
Επίσης, μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου καθήλωσαν αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

O Ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το κέντρο του Donetsk

Τρεις ισχυρές αφίξεις ακούστηκαν στην πόλη του Donetsk κοντά στο κέντρο, η συχνότητα μεταξύ των εκρήξεων ήταν περίπου ένα λεπτό.
Ο δήμαρχος του Donetsk, Aleksey Kulemzin,
επιβεβαίωσε  ότι το κέντρο της πόλης βρίσκεται υπό μαζικό βομβαρδισμό.
Διευκρίνισε ότι τα σύνορα μεταξύ των περιοχών Voroshilovsky και Kievsky βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν θραύσματα κοντά στο κατάστημα Emerald.
Ζημιές υπέστησαν και τα τζάμια του κτιρίου του σχολείου Νο. 13 στην περιοχή Voroshilovsky.

Σφοδρές μάχες στην κατεύθυνση Zaporizhia

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Zaporozhye, ο ρωσικός στρατός έχει σταματήσει πολλές προσπάθειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να επιτεθούν στις κατευθύνσεις Vremevsky και Orikhiv, δήλωσε  ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του τοπικού δημόσιου κινήματος "Είμαστε μαζί με τη Ρωσία"
«Οι Ουκρανοί μαχητές προσπαθούν να διαπεράσουν τη γραμμή άμυνας μας με οποιοδήποτε κόστος για να δείξουν τη «νίκη» μέχρι την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας»
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόοδος των ουκρανικών στρατευμάτων, αν και έριξαν δυτικό εξοπλισμό στη μάχη.
Οι Ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 4 προσπάθειες επίθεσης των ουκρανικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση Zaporozhye - στις περιοχές των οικισμών Uspenovka και Robotyne.
Oi απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε περισσότερους από 125 στρατιώτες, τρία οχήματα μάχης πεζικού, δύο τεθωρακισμένα και εννέα συμβατικά οχήματα.
Ο Vladimir Rogov, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός έδιωξε τους Ουκρανούς από το κέντρο του Robotyne.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να καταλάβουν το χωριό Robotyne σχεδόν δύο μήνες.

Σκληρές μάχες στο χωριό Robotyne στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, το κατέλαβαν μερικώς οι Ουκρανοί, κρατούν θέσεις οι ρώσοι

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προχωρούν μέσα και γύρω από το Robotyne στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia από τις 22 Αυγούστου, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν περιορισμένη παρουσία στον οικισμό.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 21 και 22 Αυγούστου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν στο νοτιοανατολικό Robotyne και ανατολικά του οικισμού κοντά στη Novopokrovka (13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Orikhiv).
Η Ουκρανική 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία δημοσίευσε ένα βίντεο στις 22 Αυγούστου που δείχνει στρατιώτες της να εκκενώνουν πολίτες από το Robotyne
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περιορισμένες διαθέσιμες ενισχύσεις τους από αλλού στο θέατρο στην κατεύθυνση Orikhiv στη δυτική Zaporizhia.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος Konstantin Mashovets ανέφερε ότι στοιχεία του 108ου Συντάγματος Αεροπορικής Επίθεσης (VDV) (7η Μεραρχία VDV) αναπτύχθηκαν κοντά στο Robotyne από τις 16 Αυγούστου και κοντά στη Novopokrovka από τις 20 Αυγούστου.
Στοιχεία του 108 αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα Antonivsky στις 29 Ιουλίου και το τάγμα εθελοντών «Sokol» του 108ου Συντάγματος VDV φέρεται να επιχειρούσε κοντά στο Staromayorske και το Urozhaine στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia από τις 14 Αυγούστου.
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να το καταλάβουν και να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Οι ρώσοι προελαύνουν με 45.000 στρατιώτες στα βόρεια προς Kupyansk σε ευρύ μέτωπο - Κατέλαβαν το Torske

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 22 Αυγούστου και προχώρησαν.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιοδυτικά της Vilshana (15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk).
Ο υπεύθυνος Τύπου της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων Yaroslav Yakimkin ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Vilshana.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) αλλά δεν έχουν καταλάβει τον οικισμό.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε ένα ευρύ μέτωπο κατά μήκος της γραμμής Synkivka-Vilshana-Kyslivka (έως 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει από τη δασική περιοχή Serebryanske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) προς τον ποταμό Siverskyi Donets και ξεκινούν επιχειρήσεις για να διασχίσουν τον ποταμό.
Οι Ουκρανοί κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις των Ρώσων το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει πάνω από 170 στρατιώτες.
Η πηγή ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν από την Dibrova (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna) στη δασική περιοχή Serebrianske προς τη Serebrianka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna), έχουν εισέλθει στο Torske (15 χιλιόμετρα δυτικά της Kreminna) όπου οι μάχες συνεχίζονται στον ίδιο τον οικισμό, και βρίσκονται κοντά στα περίχωρα της Yampolivka (17 χλμ δυτικά της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Ilya Yevlash ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει περισσότερους από 45.000 στρατιώτες, 500 άρματα μάχης, 500 οχήματα μάχης πεζικού, 300 συστήματα πυροβολικού και 150 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης στις κατευθύνσεις Kupyansk και Lyman.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές επιδρομές στόχευσαν ουκρανικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) στις πίσω περιοχές κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove στις 22 Αυγούστου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλα περάσματα πάνω από τον ποταμό Oskil στην περιοχή Kupyansk, συμπεριλαμβανομένων μια οδική γέφυρα στο Kupyansk, μια σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στο Kivsharivka (9 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και διαβάσεις κοντά στο Senkove (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και στην Borova (30 χλμ δυτικά του Svatove).

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna, αλλά δεν προχώρησαν στις 22 Αυγούστου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Novoselivske, στην Kreminna, στη δασική περιοχή Serebryanske, στο Torske και στη γραμμή Yampolivka-Torske.
Luhansk_Battle_Map_Draft_August_222023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_222023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_222023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_August_222023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_August_222023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης