Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έναντι 1 δολαρίου δίνουν οι ξένοι κολοσσοί τις μονάδες στη Ρωσία - Η θηλιά που έβαλε το Κρεμλίνο και ο ρόλος των ολιγαρχών

Έναντι 1 δολαρίου δίνουν οι ξένοι κολοσσοί τις μονάδες στη Ρωσία - Η θηλιά που έβαλε το Κρεμλίνο και ο ρόλος των ολιγαρχών
Οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη πληγεί με απώλειες άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ορισμένες ξένες εταιρείες που προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο άλμα στο κόστος καθώς η Μόσχα απαιτεί μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που θέλουν να πουλήσουν.
Αυτό αναφέρει το Reuters σήμερα, αναδεικνύοντας ότι η Ρωσία έχει σταθερά αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις εξόδου από τότε που οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη πληγεί με απώλειες άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρωσικές δραστηριότητές τους λόγω διαγραφών και απώλειας εσόδων, με βάση ανάλυση του Reuters των καταθέσεων και δηλώσεων εταιρειών.

Οι πωλήσεις του 1 δολαρίου

Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken δήλωσε σήμερα 25/8 ότι ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη Ρωσία πουλώντας τις δραστηριότητές της εκεί στον όμιλο Arnest της Ρωσίας για ένα ευρώ.
Η Μόσχα επέβαλε επίσης σταδιακά πρόσθετα εμπόδια εξόδου.
Η απειλή της εθνικοποίησης διαφαίνεται επίσης, ιδίως μετά την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg και της γαλλικής γιαουρτιοποιίας Danone τον Ιούλιο.
Οι εταιρείες που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης εξόδου περιλαμβάνουν τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Veon, τον τεχνολογικό όμιλο Yandex που είναι εισηγμένος στο Nasdaq και την ιταλική τράπεζα Intesa.
Η Μόσχα απαιτεί ήδη έκπτωση 50% σε όλες τις ξένες συμφωνίες, αφού σύμβουλοι που επιλέχθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει την επιχείρηση.
Η Ρωσία απαιτεί επίσης συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 10% της τιμής.
Ωστόσο, πηγές του Reuters που γνωρίζουν τη διαδικασία εξόδου για ξένες εταιρείες δήλωσαν ότι ορισμένες συμφωνίες αντιμετωπίζουν απαιτήσεις για πρόσθετες εκπτώσεις προτού η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως.

Η θηλιά που έβαλε το Κρεμλίνο

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν επιβάλλει μείωση των τελικών τιμών πώλησης, αλλά ενδέχεται να προσαρμόσει τις αποτιμήσεις κατά τη διαδικασία πώλησης.
«Η τιμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που η Επιτροπή επισημαίνει την εσφαλμένη αποτίμηση της αγοραίας αξίας μιας ξένης επιχείρησης», ανέφερε σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters.
Το υπουργείο Οικονομίας και η Κεντρική Τράπεζα αξιολογούν επίσης τις επιχειρήσεις και ενδέχεται επίσης να κάνουν μια «διόρθωση» σε μια τιμή, ανέφερε.
Μια κυβερνητική επιτροπή που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις πρέπει να εγκρίνει συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες από τις λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες - αυτές που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
Οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας απαιτούν επίσης την προσωπική έγκριση του προέδρου Vladimir Putin για να πουλήσουν.
Πηγή του Reuters που συνεργάζεται με εταιρείες που επιδιώκουν να φύγουν από τη Ρωσία είπε ότι η προμήθεια καθυστέρησε κάποιες συμφωνίες, λέγοντας ότι η αποτίμηση θα πρέπει να είναι 20-30% χαμηλότερη.
Είναι ένα «απρόβλεπτο μαύρο κουτί», είπε η πηγή.

Ο ρόλος των ολιγαρχών

Ξένες εταιρείες ολοκλήρωσαν περίπου 200 ρωσικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2023, ανέφερε η ρωσική κεντρική τράπεζα, με περίπου 20% αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην εξαμηνιαία ανασκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι ξένες εταιρείες που υφίστανται πίεση να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το κάνουν με «δυσμενείς» όρους.
«Η περσινή έξοδος των ξένων συνεχίζεται, αν και υπάρχουν ελαφρώς λιγότερες συμφωνίες», δήλωσε ο Suren Gortsunyan, συνεργάτης και συνιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners (RGD), η οποία έχει συμβουλέψει για οκτώ επιτυχημένες συμφωνίες και σχέδια.
"Οι ρυθμιστικοί περιορισμοί που έχουν αυξηθεί καθιστούν δυσκολότερη την έξοδο", είπε ο Gortsunyan.
Η εταιρική έξοδος είναι ένα τεράστιο απροσδόκητο κέρδος για τους Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς και για τους ανταγωνιστές των δυτικών εταιρειών και πρώην επιχειρηματικούς εταίρους, δήλωσε ο Alexey Kupriyanov, διευθυντής της Aspring Capital, η οποία έχει συμβουλέψει για δεκάδες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης πώλησης της Vimpelcom της Veon στην τοπική διοίκηση. για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης