Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση ο Zelensky – Εν καιρώ πολέμου, άνοιξε μέτωπο και με τη Δικαιοσύνη, επιχειρεί συγκάλυψη της διαφθοράς στην Ουκρανία

Υπό κατάρρευση ο Zelensky – Εν καιρώ πολέμου, άνοιξε μέτωπο και με τη Δικαιοσύνη, επιχειρεί συγκάλυψη της διαφθοράς στην Ουκρανία
Τα σκάνδαλα διαφθοράς στην κυβέρνηση του Zelensky έχουν τραβήξει την προσοχή την ίδια στιγμή που η χώρα πιέζει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η κίνηση του προέδρου Volodymyr Zelenskyy να εξισώσει τη διαφθορά εν καιρώ πολέμου με την προδοσία προκαλεί αντιδράσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να καταστέλλει τις κύριες δυνάμεις κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας.
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι μετά την πρόταση, οι οποίοι μίλησαν στο Politico, λένε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες στους οργανισμούς κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας ότι το σχέδιο του Zelensky θα αφαιρέσει τις κορυφαίες υποθέσεις διαφθοράς από την επίβλεψή τους και θα τις παραδώσει στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), που υπάγεται στον ίδιο τον πρόεδρο.
Η SBU θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει την εξουσία να «θάβει» υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν κορυφαίους αξιωματούχους.
Η κίνηση, λένε οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να θέσει υπό απειλή την υποδομή της Ουκρανίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και οι «φύλακες» κατά της διαφθοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκάλυψη

Εξισώνοντας τη διαφθορά με την προδοσία, το γραφείο του Zelensky χειραγωγεί την επιθυμία του κοινού για δικαιοσύνη, δήλωσε ο Vitaly Shabunin, επικεφαλής του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς (Antac), μιας ουκρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρακολουθεί τη δωροδοκία.
Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο Shabunin, το γραφείο του Zelensky επιδιώκει άλλους στόχους: να προστατεύσει υψηλόβαθμα στελέχη από κατηγορίες διαφθοράς και να αποκτήσει εργαλεία για να καταστρέψει τους αντιπάλους.
«Η SBU θα διερευνήσει τις ίδιες υποθέσεις με το NABU [το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας], πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία σε «ευαίσθητες» υποθέσεις για το γραφείο του προέδρου θα καταστραφούν.
Μετά τη μεταφορά της υπόθεσης του [Αναπληρωτή Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Oleg] Tatarov από το NABU στο SBU — θάφτηκε εκεί… Τώρα το γραφείο θέλει να το κάνει πράξη», προειδοποίησε ο Shabunin.

Όλα επιτρέπονται εν καιρώ πολέμου

Καθώς δημοσιογράφοι και όργανα κατά της δωροδοκίας αρχίζουν να αποκαλύπτουν περισσότερα υποτιθέμενα σχέδια διαφθοράς κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, ο Zelensky πιστεύει ότι εκείνες οι μέρες ήταν τόσο δύσκολες που οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να χαλαρώσουν λίγο.
«Φεβρουάριος και Μάρτιος 2022 — ήταν ένας αγώνας για την ύπαρξη της Ουκρανίας.
Αν δω τις υποθέσεις διαφθοράς που χρονολογούνται εκείνη την εποχή, ζητώ αδιάσειστα στοιχεία.
Εάν υπάρχει ένα αποδεικτικό, οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν από το δικαστήριο, όχι την κοινή γνώμη», είπε ο Zelensky σε τηλεοπτική συνέντευξη.
«Όσον αφορά την ιδέα μου να εξισώσω τη διαφθορά με την κρατική προδοσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο για να τους κάνω να μην το σκέφτονται καν τη διαφθορά».
Στην πράξη, θα σημάνει την κατάρρευση του συστήματος κατά της διαφθοράς, ανέφερε ο Antac σε δήλωση.

Η «εκστρατεία» του Zelensky

«Σύμφωνα με τις πηγές του Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το προσχέδιο νόμου θα δώσει το δικαίωμα να διερευνήσει την κορυφαία διαφθορά στην SBU — μια υπηρεσία ασφαλείας, που ελέγχεται από το γραφείο του προέδρου», ανέφερε ο Antac σε δήλωση. Οι νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της SBU έχουν κατονομαστεί από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ως προσκείμενοι στο γραφείο του Zelensky - μια κατηγορία που απορρίφθηκε από το δεξί χέρι του Zelensky, Andriy Yermak, ως «θεωρίες συνωμοσίας».
Ο Zelensky ενήργησε για να ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του νόμου μετά την αποκάλυψη μιας άλλης υπόθεσης διαφθοράς εν καιρώ πολέμου την περασμένη εβδομάδα, στην οποία δύο υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατονομάστηκαν ως ύποπτοι σε σχέδιο υπεξαίρεσης που αφορούσε την προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν ξέρω αν οι Ουκρανοί βουλευτές θα στηρίξουν την ιδέα μου, αλλά σίγουρα θα την προτείνω…
Πρέπει να εφαρμόσουμε συστημικές αλλαγές.
Αυτός είναι ο τρόπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς», είπε ο Zelensky.
Πρόσθεσε ότι το γραφείο του θα υποβάλει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας εντός μιας εβδομάδας.
«Έθεσα ένα καθήκον και στους νομοθέτες της Ουκρανίας θα προσφερθούν οι προτάσεις μου για την εξίσωση της διαφθοράς με την εσχάτη προδοσία κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο Zelensky το βράδυ της Κυριακής.
«Καταλαβαίνω ότι ένα τέτοιο όπλο δεν μπορεί να λειτουργεί συνεχώς στην κοινωνία, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου, νομίζω ότι θα βοηθήσει».

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στην κυβέρνηση του Zelensky έχουν τραβήξει την προσοχή την ίδια στιγμή που η χώρα πιέζει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προθεσμία για την πρόοδο των επτά βημάτων της Ουκρανίας πλησιάζει τον Οκτώβριο και η χώρα, μέχρι στιγμής, έχει εκπληρώσει μόνο δύο βήματα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση Olha Stefanishyna κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ωστόσο, είπε η Stefanishyna, οι εταίροι αναγνώρισαν την τεράστια πρόοδο που σημείωσε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου και εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.
Αν και ο Zelensky προσωπικά δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο, περίπου το 77% των Ουκρανών πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τη συνεχιζόμενη διαφθορά στην κυβέρνηση και τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών Ilko Kucheriv που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου.
Οι σύμμαχοι του Zelensky ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε πρόταση φταίει, εν μέσω αλλεπάλληλων σκανδάλων που συγκλόνισαν την κυβέρνηση το 2023 στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και των στρατιωτικών στρατολογήσεων και προμηθειών.
Και υποστηρίζουν την κίνηση του προέδρου να θέσει τη διαφθορά εν καιρώ πολέμου στο ίδιο επίπεδο με την προδοσία.
Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelenskyy, είπε στο Politico ότι οι πρωτοβουλίες του προέδρου θα ενισχύσουν την υποδομή κατά της διαφθοράς και την αποτελεσματικότητά της.
«Ο πρόεδρος ξεκινά αυτή τη συζήτηση για να βάλει ένα σαφές σημάδι «ισότητας» στη μαζική συνείδηση μεταξύ της διαφθοράς εν καιρώ πολέμου και της προδοσίας.
Η ενίσχυση της τιμωρίας για εγκλήματα διαφθοράς και η άρση της δυνατότητας απελευθέρωσης με εγγύηση για όσους κατηγορούνται για διαφθορά αποτελεί απόδειξη της σοβαρότητας των προθέσεών του», δήλωσε ο Podolyak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης