Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν προς γενικευμένο πόλεμο: Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό στα σύνορα

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν προς γενικευμένο πόλεμο: Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό στα σύνορα
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανταπάντησε ότι οι δυνάμεις του «λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα αντιποίνων» αφού στρατεύματα στοχοποιήθηκαν από drones
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στα τεταμένα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι τα γειτονικά έθνη του Νοτίου Καυκάσου θα μπορούσαν να κινηθούν προς έναν άλλο πλήρη πόλεμο.
«Υπάρχουν δύο νεκροί που σκοτώθηκαν εν δράσει και ένας τραυματίας από την αρμενική πλευρά ως αποτέλεσμα των πυρών των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα αρμενικά φυλάκια μάχης» κοντά στο χωριό Σοτκ, ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση.
Το υπουργείο πρόσθεσε αργότερα ότι «η ένταση των πυρών… έχει μειωθεί».
Ανέφερε επίσης ότι καλεί τους πολίτες να μην «διαδίδουν μη επαληθευμένες και αναξιόπιστες πληροφορίες» για την επίθεση.
Ωστόσο, σε δήλωση τους αργότερα την Παρασκευή, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανήλθε σε τέσσερις.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανταπάντησε ότι οι δυνάμεις του «λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα αντιποίνων» αφού στρατεύματα στοχοποιήθηκαν από «UAV επίθεσης» (drones) που εκτοξεύτηκαν από θέσεις γύρω από το Σοτκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους στρατιώτες του τραυματίστηκαν.
Η αιματοχυσία έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αοευθυνόμενος στον ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν «είναι πολύ πιθανός», δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία καθυστερούν.
Οι συνομιλίες που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία τους τελευταίους μήνες απέτυχαν να επιτύχουν συναίνεση, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για το μέλλον της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ — εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχονται από τον πόλεμο που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης από τον αρμενικό πληθυσμό της.
Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση για να πάρει πίσω περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έκτοτε έχει εγκαταστήσει ένα σημείο ελέγχου στον μοναδικό δρόμο που ένωνε την ορεινή περιοχή με την Αρμενία.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, διαμηνύουν έκτοτε ότι δεν είναι σε θέση να φέρουν προμήθειες τροφίμων και καυσίμων μέσα ή έξω, και υπάρχουν προειδοποιήσεις για μια ανθρωπιστική καταστροφή που τώρα εκτυλίσσεται.
Ενώ και το Σοτκ, εντός των συνόρων της Αρμενίας, δέχτηκε επίσης σφοδρά πυρά πριν από ένα χρόνο όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν εισβολή στη χώρα.
Μετά από αυτές τις συγκρούσεις, η ΕΕ ανέπτυξε μη στρατιωτική ομάδα προκειμένου να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.
Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται τους ισχυρισμούς ότι ενορχηστρώνει αποκλεισμό, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους, να δεχθούν βοήθεια από το εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν και να συμφωνήσουν να κυβερνηθούν ως μέρος της χώρας.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία «είναι ακόμα εφικτή», προτρέποντας και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης