Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποστάσεις από την Κίνα θέλει η Ιταλία χωρίς ρήξη με τον Xi - Οι δύσκολες ισορροπίες και ο αμερικανικός δάκτυλος

Αποστάσεις από την Κίνα θέλει η Ιταλία χωρίς ρήξη με τον Xi - Οι δύσκολες ισορροπίες και ο αμερικανικός δάκτυλος
Πολιτικοί και όχι οικονομικοί οι λόγοι αποχώρησης της Ιταλίας από τη κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road
Σχετικά Άρθρα
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tayani που ξεκινά από την Κυριακή 3/9 επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, καλείται κρατήσει ισορροπίες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Οφείλει από τη μια μεριά να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ιταλίας από μια αμφιλεγόμενη επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο και από την άλλη να αποφύγει τη ρήξη με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του  ο αναπληρωτής της Ιταλίδας πρωθυπουργού Jiorgia Meloni θα συναντηθεί με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ιταλίας από την Πρωτοβουλία «Belt and Road» (BRI), ένα επενδυτικό σύμφωνο που αποσκοπεί στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών.
Λίγο πριν επιβιβαστεί χθες στο αεροπλάνο για την Κίνα, ο Tayani είπε ότι η συμφωνία του 2019 ήταν κατώτερη των προσδοκιών.
«Το Belt and Road ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στο παρελθόν», είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg το Σάββατο από το Ambrosetti Forum στο Cernobbio της Ιταλίας.
Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Ιταλία σχετικά με το σύμφωνο, «δεν θα είναι ένα μήνυμα κατά της Κίνας», είπε.
Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η Ιταλία έδωσε σήμα στους συμμάχους της ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη BRI.
Αλλά η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου απαιτεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια.
Η Meloni δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Κίνα τους επόμενους μήνες ως μέρος της προσέγγισης που ξεκινά από τον Tayani.

Οι Κινέζοι προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ιδίως γιατί ο Κινέζος πρέσβης στην Ιταλία είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» για τη Ρώμη εάν αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Η Ιταλία πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα ανανεώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των προσπαθειών του Κινέζου προέδρου Xi Jinping να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς της Κίνας σε όλο τον κόσμο.
Η ένταξη της Ιταλίας στην κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road έχει μετατραπεί σε δίλημμα για την κυβέρνηση της Ιταλίας, το μόνο μέλος της G-7 που εντάχθηκε σε αυτή.
Ο αντίκτυπος της συμμετοχής της Ιταλίας στην κινέζικη Belt and Road ήταν διπλός σε ότι αφορά το εμπόριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία για την κίνηση εισαγωγών και εξαγωγών

Ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα επιταχύνθηκαν μεταξύ 2020 και 2022,  η τάση ήταν πιο ασταθής για τις εξαγωγές.
Οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% το 2021, αλλά ανέβηκαν μόνο κατά 5% πέρυσι, υστερώντας σε σχέση με τον ρυθμό του πληθωρισμού.
Ο Tajani είπε ότι οι ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα το 2022 έφτασαν τα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, ιστερώντας σε σχέση με τις εξαγωγές της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Τα κύρια προϊόντα που εξάγει η Ιταλία στην Κίνα είναι φαρμακευτικά προϊόντα και εξοπλισμός.
Νωρίτερα φέτος, οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν λόγω της αύξησης των αποστολών από ένα εργοστάσιο της Pfizer Inc. στην Ιταλία που παράγει το φάρμακο κατά του Covid Paxlovid.

Πολιτικό το πρόβλημα, αμερικανικές πιέσεις

Σε πολιτικό επίπεδο συν τοις άλλοις, η προσέγγιση της Ιταλίας με την Κίνα έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση Meloni, αφού οι υπόλοιπες χώρες της G7 θεωρούν τη συγκεκριμένη στάση «ακραία».
Η Ιταλία πλέον φέρεται να είναι παγιδευμένη στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Κίνας, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης Meloni να αποχωρήσει από την κινέζικη πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τα εμπορικά ζητήματα, αλλά με τα πολιτικά, και οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις που έχει ασκήσει η αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν να πάρει αποστάσεις από την Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης