Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ποιός είναι ο εκλεκτός του Zelensky για νέος Υπουργός Άμυνας - Η καταγωγή και το βιογραφικό του

Ουκρανία: Ποιός είναι ο εκλεκτός του Zelensky για νέος Υπουργός Άμυνας - Η καταγωγή και το βιογραφικό του
O 41χρονος Rustem Umerov από την ταταρική κοινότητα της Κριμαίας προορίζεται για νέος Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy όρισε τον Rustem Umerov, ηγετική προσωπικότητα της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, υποψήφιο του για τη θέση του υπουργού Άμυνας κατά τη διάρκεια ομιλίας αργά το βράδυ την Κυριακή.
Η υποψηφιότητα του Umerov ήρθε μετά την απόφαση του Zelenskyy να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov, αναφέροντας την ανάγκη για «νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα».

Ο Zelenskyy είπε περαιτέρω ότι η Βερχόβνα Ράντα –το κοινοβούλιο της Ουκρανίας– γνωρίζει «καλά» τον Umerov και ότι «δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις», ελπίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Umerov.
Αν και ο Zelenskyy δεν έδωσε ακριβή λόγο, η απόλυση του Reznikov από τη θέση του ήταν ήδη στο προσκήνιο καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι απολύθηκε. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα.
«Κανένας αξιωματούχος δεν είναι για πάντα στην καρέκλα. Ούτε ένα. Η απόφαση να είμαι υπουργός Άμυνας ή όχι λαμβάνεται από ένα άτομο, τον Ουκρανό πρόεδρο… Επομένως, μόνο με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου, θα πάρω ορισμένες αποφάσεις», είπε ο Ρέζνικοφ απαντώντας στις αναφορές.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι είτε παραιτήθηκαν είτε απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους αφού ο Zelenskyy δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα ανακατατάξει αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα σε υπουργεία και κεντρικά και τοπικά διοικητικά όργανα καθώς και στην επιβολή του νόμου για να οικοδομηθεί «ένα ισχυρό κράτος».
Στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό φαινόμενα ενδημικής διαφθοράς, αλλά η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας λέγεται ότι έχει επισκιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαλείψει τη δωροδοκία.

Ποιος είναι ο Rustem Umerov;

Ο Umerov γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1982, σε οικογένεια Τατάρων της Κριμαίας στην πόλη Σαμαρκάνδη της τότε «Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν», η οποία αργότερα επέστρεψε στην Ουκρανία αφού επιτράπηκε ο επαναπατρισμός των Τάταρων της Κριμαίας που είχαν εξοριστεί υπό τον Ιωσήφ Στάλιν.
Μεγαλωμένος χωρίς στρατιωτικό background, ο Umerov έλαβε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας "Igor Sikorsky Polytechnic Institute" στο Κίεβο και ξεκίνησε την καριέρα του στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία πληροφοριών ως συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας ASTEM.
Το 2019, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα μετά την εκλογή του ως βουλευτής στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπό το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Holos.
Έκτοτε, ο Umerov διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κοινοβούλιο όσον αφορά τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις για την Κριμαία μέχρι το 2022.
Ήταν επίσης μέρος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Ο Umerov συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες του Κιέβου για την ανάδειξη της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, υπηρετώντας ως συμπρόεδρος της Πλατφόρμας της Κριμαίας, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας της Ουκρανίας για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην προσάρτηση της χερσονήσου.
Πρόσφατα, υπηρετεί ως επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης