Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας σε Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Δεν αποποιούμαστε το ρόλο μας ως εγγυητή στο Νότιο Καύκασο

Αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας σε Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Δεν αποποιούμαστε το ρόλο μας ως εγγυητή στο Νότιο Καύκασο
Απαντώντας στις αιχμές του Αρμένιου Πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν το Κρεμλίνο διαμηνύει: «θα συνεχίσουμε να είμαστε "εγγυητής της ασφάλειας" στην περιοχή»
Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού της Αρμένιας Νικόλ Πασινιάν ότι η Ρωσία έχει αποτύχει να προστατεύσει την Αρμενία στην διένεξη της με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και περιορίζει τον ρόλο της στο Νότιο Καύκασο.
Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας εναντίον της επιθετικότητας όπως είπε του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο –Καραμπάχ.
Το Γερεβάν έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας έχει επιτρέψει σε διάστημα εννέα μηνών στους Αζέρους να αποκλείσουν τον «διάδρομο του Λατσίν», που είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία, η οποία διάθετει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έχει στείλει την ειρηνευτική της δύναμη για να τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας, θα συνεχίσει να είναι «εγγυητής της ασφάλειας» στην περιοχή.
Ο Πασινιάν είχε δηλώσει ότι η Αρμενία αισθάνεται ότι η Ρωσία αποσύρεται από τον Νότιο Καύκασο, ο οποίος περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.
Είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν ήταν σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες ασφάλειας της Αρμενίας λόγω των δικών της προτεραιοτήτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις θέσεις(του Πασινιάν)» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία είναι απολύτως ένα αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής αυτής…Η Ρωσία διαδραματίζει ένα συνεπή, πολύ ενδιαφέροντα ρόλο στην περιοχή… και θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε μια ξεχωριστή ενημέρωση, χαρακτήρισε τα σχόλια του Πασινιάν «δημόσια ρητορική που αγγίζει τα όρια της αγένειας» και δήλωσε ότι, το Γερεβάν αντί να κατηγορεί τους άλλους, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις δικές του πράξεις.
Είπε επίσης ότι η Μόσχα επιθυμεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει ανεμπόδιστα στον θύλακα.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ που είναι η αιτία των εντάσεων μεταξύ Γερεβάν και Μπακού επί δεκαετίες διεθνώς έχει αναγνωρισθεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι 120.000 κάτοικοι του είναι ως επί το πλείστον Αρμένιοι.
Είχε αποσπασθεί από τον έλεγχο του Μπακού σε έναν πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο ορισμένων περιοχών σε σκληρές μάχες το 2020, όταν η Ρωσία μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρούν τους όρους της συμφωνίας αυτής, ακόμη και αν έκτοτε υπήρξαν αλλαγές στην κατάσταση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αντικατέστησε τον επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεών του στον Νότιο Καύκασο, η δεύτερη αλλαγή μέσα σε λίγους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης