Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μετά τον Donald Trump διώκονται και 3 γερουσιαστές-σύμμαχοι του για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στη Georgia

ΗΠΑ: Μετά τον Donald Trump διώκονται και 3 γερουσιαστές-σύμμαχοι του για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στη Georgia
Το ειδικό δικαστικό συμβούλιο πρότεινε να διωχθούν ποινικά ο γνωστός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα και οι δύο γερουσιαστές της Τζόρτζια, Κέλι Λέφλερ και Ντέιβιντ Περντιού
Το συμβούλιο των ενόρκων της Τζόρτζια είχε συστήσει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών και άλλων συμμάχων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 στην Πολιτεία αυτή.
Το ειδικό δικαστικό συμβούλιο πρότεινε να διωχθούν ποινικά ο γνωστός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα και οι δύο γερουσιαστές της Τζόρτζια, Κέλι Λέφλερ και Ντέιβιντ Περντιού.
Η τελική έκθεση του συμβουλίου αυτού δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αφού παρέμεινε σφραγισμένη επί εννέα μήνες.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται οι προτάσεις των ενόρκων προς τις εισαγγελικές αρχές.
Το ειδικό δικαστικό συμβούλιο συνεδρίαζε επί πολλούς μήνες και κάλεσε για κατάθεση 75 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ.
Το συμβούλιο των ενόρκων δεν είχε την εξουσία να απαγγείλει κατηγορίες, όμως η γενική εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις χρησιμοποίησε τις αποδείξεις που συγκέντρωσε για να ζητήσει, τον περασμένο μήνα, την ποινή δίωξη του Τραμπ και συνεργατών του με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
Τελικά, ασκήθηκε δίωξη στον Τραμπ και σε 18 συμμάχους ή συνεργάτες του.
Εκτός των τριών γερουσιαστών, το συμβούλιο είχε προτείνει επίσης την ποινική δίωξη του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, του συμβούλου του Τραμπ Μπόρις Επστάιν και των δικηγόρων Λιν Γουντ και Κλίτα Μίτσελ.
Σε κανέναν τους όμως δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Οι Λέφλερ και Περντιού δεν είναι πλέον γερουσιαστές.
Ο Γκράχαμ, πρώην πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ με τον οποίο όμως κατέληξαν να γίνουν καλοί φίλοι και να παίζουν μαζί γκολφ, αρνήθηκε ότι διέπραξε κάτι το επιλήψιμο και υποστήριξε ότι εκτελούσε τα καθήκοντά του, ως επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, όταν ζήτησε από αξιωματούχους της Πολιτείας της Τζόρτζια να ελέγξουν τις επιστολικές ψήφους μετά την ήττα του Τραμπ.
«Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε τους γερουσιαστές επειδή κάνουν τη δουλειά τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Στις επόμενες εκλογές, αν έχω ερωτηματικά, θα κάνω το ίδιο», πρόσθεσε.
Εκτός του Τραμπ και των 18 συγκατηγορουμένων του, στην έκθεση κατονομάζονται 30 «συνωμότες» στους οποίους δεν ασκήθηκε δίωξη.
Οι 19 κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει όλοι αθώοι. Όπως και στις τρεις άλλες υποθέσεις για τις οποίες διώκεται, ο Τραμπ αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικών διώξεων.
Η έκθεση παρέμεινε απόρρητη κατόπιν αιτήματος της Γουίλις, μέχρι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγείλει και σε ποιους. Αφού ασκήθηκαν οι διώξεις, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον, Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος να παραμείνει μυστική η έκθεση των ενόρκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης