Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Kazaks της ΕΚΤ δεν αποκλείει νέες αυξήσεις επιτοκίων: Υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα

Ο Kazaks της ΕΚΤ δεν αποκλείει νέες αυξήσεις επιτοκίων: Υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα
H EKT προχώρησε χθες (14/9/2023) στη 10η αύξηση των επιτοκίων της
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αφήνει ο Martins Kazaks, αποκρούοντας εκτιμήσεις της αγοράς ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα αρχίσουν να μειώνονται την επόμενη άνοιξη.
Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4% την Πέμπτη (14/9/2023), αλλά, με την οικονομία της ευρωζώνης να βρίσκεται σε ύφεση, σηματοδότησε ότι η 10η συνεχόμενη αύξησή της θα είναι -πιθανότατα- η τελευταία. Στο πλαίσιο αυτό, στις αγορές άρχισαν τα σενάρια για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.
Ο Kazaks, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ, απέρριψε την άποψη ότι η κίνηση της ΕΚΤ ήταν μια «ήπια αύξηση» που σηματοδοτούσε το τέλος της μάχης κατά του υψηλού πληθωρισμού.
«Νοιώθω άνετα με το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε το 2% το β' εξάμηνο του 2025», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης των υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισπανία. «Αλλά αν τα δεδομένα μας πουν ότι χρειαζόμαστε άλλη μια αύξηση, θα την κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Οι χρηματαγορές εκτιμούν μια μικρή πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο και αναμένουν πλήρως μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο.
«Οι αγορές πρέπει να πάρουν θέση, αλλά (η αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο) δεν συνάδει με το μακροοικονομικό μας σενάριο», δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης. «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θα παραμείνουμε σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να φτάσουμε τον πληθωρισμό στο 2%» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πριν από τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει απόφαση για την απορρόφηση μέρους των μετρητών που διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία, όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.
«Υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα που πρέπει να αφαιρεθεί και θα πρέπει να το συζητήσουμε» δήλωσε ο Kazaks για να συμπληρώσει «αυτό πρέπει να συμβεί πριν από τη μείωση των επιτοκίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης