Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Lagarde βάζει τέλος στις συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων: Δεν αποφασίσαμε, δεν συζητήσαμε ούτε προαναγγείλαμε περικοπές

H Lagarde βάζει τέλος στις συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων: Δεν αποφασίσαμε, δεν συζητήσαμε ούτε προαναγγείλαμε περικοπές
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν αποκλείει νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Τέλος στις συζητήσεις περί μειώσεων στα επιτόκια έβαλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, και μία ημέρα μετά τη 10η αύξηση των επιτοκίων, στο ιστορικό υψηλό του 4%. «Δεν αποφασίσαμε, δεν συζητήσαμε ούτε καν προαναγγείλαμε περικοπές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείσα εάν η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, είπε: «Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα φτάσουμε εκεί. Θα τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στους Financial Times ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν οι πιέσεις στις τιμές, ιδίως καθώς η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης - ένα ζήτημα που επισημάνθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4,5% το β' τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιβράδυνση από αυξήσεις 5,2% το πρώτο τρίμηνο και 5,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 υποδηλώνει σταθεροποίηση της αύξησης των μισθών.
Η Lagarde δήλωσε την Πέμπτη (14/9/2023) ότι η συμβολή του κόστους εργασίας στον πληθωρισμό της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έως τον Ιούνιο. Οι αμοιβές ανά εργαζόμενο στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,5% το β' τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Αυτό συνέβαλε στην ώθηση του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η εργασία αποτελεί μεγάλο κομμάτι του συνολικού κόστους, στο 5,5% τον Αύγουστο.
«Μια διαρκής άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ άλλων και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει ότι τα επιτόκια βρίσκονται «στο αποκορύφωμα». Αλλά είπε -επίσης- ότι υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι οι εταιρείες απορροφούν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, αντί να αυξήσουν τις τιμές.

Αντιδράσεις για τη νέα αύξηση επιτοκίων

Η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ προκάλεσε νέα οργή στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη στρατηγική της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini, έκανε λόγο για «το πολλοστό χάος που κάνει η ΕΚΤ, η οποία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες των οικογενειών και των επιχειρήσεων, αυξάνει το κόστος του χρήματος».
«H Lagarde ζει στον Άρη... η αύξηση του κόστους του χρήματος είναι αντιοικονομική, αντικοινωνική, κατά της ιστορίας», δήλωσε ο Salvini.
Ορισμένοι επενδυτές διερωτήθηκαν επίσης γιατί η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, δεδομένων των επιδεινούμενων προοπτικών για την οικονομία της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνονται σε όλο το μπλοκ τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης