Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pashinyan (Αρμενία): Ως το τέλος του 2023 μπορεί να υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν

Pashinyan (Αρμενία): Ως το τέλος του 2023 μπορεί να υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ξεκίνησαν συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης το 2022 αλλά το θέμα της οριοθέτησης της κοινής συνοριακής γραμμής παραμένει εμπόδια
Σχετικά Άρθρα
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία έως το τέλος του έτους και η Αρμενία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει αυτό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinian σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επηρεάζει προφανώς την ειρηνευτική διαδικασία.
Αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην επίλυση του προβλήματος του κλειστού διαδρόμου του Λατσίν (με πρωτοβουλία των Αζέρων) και στην ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Αυτή η ενέργεια και ο χρόνος χρειάζονται για να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Θεωρώ πάντα πιθανή την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έχω αποδεχτεί την υποχρέωση να υπογράψω μια τέτοια συμφωνία.
Ναι, πιστεύουμε ότι η υπογραφή είναι δυνατή μέχρι το τέλος του έτους», είπε.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είχε ανακοινώσει ότι προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ Pashinian και Aliev στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου και για αυτό ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ρωτήθηκε αν πιθανό να υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνευσης εκεί.
Σύμφωνα με το TASS, ο Pashinian δήλωσε ότι είναι απίθανο να υπογραφεί κάποιο έγγραφο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev τον Οκτώβριο.
«Θα ήθελα πολύ να πω ναι, αναμένουμε την υπογραφή ενός εγγράφου στη Γρανάδα, αλλά όχι, δυστυχώς. Ας ελπίσουμε ότι οι έντονες συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα καταλήξουμε σε λύση στο πρόβλημα», είπε.

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα αμφισβητούμενο θύλακα που κάποτε ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1988 όταν το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, με τις μάχες να συνεχίζονται για δυο μήνες, μέχρι που στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν llham Aliyev και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinian υπέγραψαν κοινή δήλωση για πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία διατήρησαν τις θέσεις που είχαν, ενώ μια σειρά από περιοχές παραδόθηκαν στο Μπακού και ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος της γραμμής επαφής και του διαδρόμου του Λατσίν.
Πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ξεκίνησαν συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης, με το θέμα της οριοθέτησης της κοινής συνοριακής γραμμής να έχει γίνει ένα από τα σοβαρά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης