Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος από τα επιτόκια: Η Goldman προβλέπει παύση της ανόδου τον Νοέμβριο από τη Fed – Ο Νότος ετοιμάζεται για εμφύλιο στην ΕΚΤ

Σοκ και δέος από τα επιτόκια: Η Goldman προβλέπει παύση της ανόδου τον Νοέμβριο από τη Fed –  Ο Νότος ετοιμάζεται για εμφύλιο στην ΕΚΤ
H παρέμβαση Στουρνάρα και Kazacs και τα δυο στρατόπεδα στην ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Οι οικονομίες Δύσης βρίσκονται μεταξύ πιστωτικής κρίσης και πληθωριστικού σοκ, με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν αποτύχει στην κεντρική τους αποστολή: Να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο των τιμών.
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ήδη από την περίοδο της πανδημίας έχουν ως αποτέλεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις να μην ωθούνται από την πλευρά της κατανάλωσης /ζήτησης αλλά από την πλευρά της προσφοράς.
Το «φάρμακο» της προσφοράς χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να υλοποιηθούν πολιτικά κρίσιμες κοινωνικές μεταβιβάσεις κινδυνεύει να… σκοτώσει τον ασθενή καθώς από τη μια μεριά ενισχύει μια οικονομική «φούσκα» με τύπωμα άφθονου χρήματος φθίνουσας αξίας ενώ από την άλλη την ωθεί σε ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής η οποία διαμορφώνει απαγορευτικές συνθήκες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και το επενδυτικό κλίμα.
Η «απότομη προσγείωση των οικονομιών στην ύφεση και η αύξηση της ανεργίας είναι ο… απαραίτητος πόνος για την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2%
Τη ώρα που στις ΗΠΑ διαθέτουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της μείωσης του οικονομικού προϊόντος τα πράγματα για την Ευρωζώνη είναι χειρότερα:
Από τη μία πλευρά καλείται να αναλάβει το σημαντικότερο κόστος της ενεργειακής κρίσης, ενώ από τη άλλη πλευρά οι διαρθρωτικές ανισορροπίες (σε επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγικών δυνατοτήτων) των κρατών αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν εμφύλιο: Ο πλούσιος Βορράς επιθυμεί να αντιμετωπίσει την αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών με παραγωγική αναδιάταξη (εφοδιαστικές αλυσίδες, εξαγωγικούς προσανατολισμούς) και επιστροφή στον ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο με τη μείωση του χρέους που έχει δημιουργηθεί από την εποχή της πανδημίας και γιγαντώθηκε με την ενεργειακή κρίση
Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου ότι η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων της «ατμομηχανής» της Ευρωπαικής οικονομίας θα ήταν η λάθος λύση στα υφιστάμενα προβλήματα – μια θέση που ο υπουργός Οικονομιών Christian Lindner της Γερμανίας έχει επαναλάβει πολλάκις επισημαίνοντας ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για επιστροφή του συνταγματικού φρένου στο χρέος το 2024.
Από τη άλλη πλευρά, ο ευρωπαϊκός Νότος, εθισμένος στο δημοσιονομικό λαϊκισμό και την υπερχρέωση εδώ και αρκετές δεκαετίες αντιμετωπίζει την αύξηση των επιτοκίων ως «βρόχο» για την οικονομια αλλά και πρόξενο σημαντικών κοινωνικών αντιδράσεων καθώς καθιστά απαγορευτικές κάθε είδους κοινωνικές παροχές.
Οι κυβερνήσεις αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις την Lagarde - οι πρώτες επιθέσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί)...- για να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόβλεψη της Goldman για τη Fed - Δεν σταματάει ο κύκλο σύσφιξης 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια στις συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου - 1η Νοεμβρίου, επισήμαναν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ προέβλεψαν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη την επόμενη εβδομάδα.
«Τον Νοέμβριο, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό και η πιθανή πτώση της ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου θα πείσουν περισσότερους συμμετέχοντες ότι η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) να απόσχουν από μια τελική αύξηση φέτος», επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.
Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman, ωστόσο, έγραψαν ότι αναμένουν ότι η «κουκκίδα» της Fed, οι προβλέψεις των επιτοκίων των πολιτικών ιθυνόντων θα δείξει «μια στενή πλειοψηφία 10-9, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη αύξηση, έστω και μόνο για να διατηρηθεί ευελιξία προς το παρόν», επισήμαναν.
Καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά προσπαθούν να προβλέψουν την καμπύλη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των J.P. Morgan Asset Management και Janus Henderson Investors, επισήμαναν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια, μετά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που συνδέονται με το επιτόκιο αναφοράς μιας ημέρας της Fed «στοιχημάτιζαν» σε μια πιθανότητα 98% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος της συνεδρίασής της στις 19-20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.
Οι πιθανότητες για το βασικό επιτόκιο, το οποίο επί του παρόντος κυμαίνεται στο εύρος 5,25%-5,50%, παραμένει αμετάβλητο στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-Νοε. 1 συγκέντρωσε ήταν περίπου 72% το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου ο 2023, έδειξαν τα στοιχεία του CME.
Το επόμενο έτος θα μπορούσε να σημειωθεί «σταδιακή» μείωση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, πρόσθεσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman.
Είπαν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 στο 2,1% από 1%, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενημερώσουν τις οικονομικές προβλέψεις τους την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman αναμένουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει την εκτίμηση για το ποσοστό ανεργίας το 2023 κατά δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,9% και θα μειώσει την εκτίμηση για τον δομικό πληθωρισμό (πλην τροφόμων και ενέργειας) κατά τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,5%.

Οι δύσκολες επιλογές της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο σε νέο ύψος ρεκόρ την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, καθώς μάχεται τις αμείωτες πληθωριστικές πιέσεις, αψηφώντας τις εκκλήσεις για τέλος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να απομακρυνθεί η πίεση από την παραπαίουσα οικονομία της Ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της επισήμανε ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα που θα βοηθούσαν να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο και ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν ότι ο τρέχων κύκλος ανόδου έφτασε στο τέλος του.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 0,25%, ανεβάζοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 4,00% - το υψηλότερο επίπεδό του από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.

Η κίνηση της ΕΚΤ προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αντιδράσεις στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μatteo Salvini και ο ηγέτης της Forza Italia Antonio Tajani εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την αύξηση των επιτοκίων, διατυπώνοντας την ανησυχία τους για την πιθανή εντεινόμενη πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις.
Προειδοποίησαν ότι το αυξημένο κόστος χρήματος θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οδηγώντας δυνητικά σε οικονομική στασιμότητα και καταστροφή θέσεων εργασίας.
Κριτική άσκησε και η Marina Berlusconi, στο πλαίσιο συνεδρίου της Confindustria:
«Αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πολύ σημαντικό για τη μείωση του πληθωρισμού τόσο πολύ, ώστε οι τάσεις να είναι πτωτικές τόσο για το τέλος του έτους όσο και για το επόμενο έτος», παραδέχτηκε.
Αναφέρθηκε, ωστόσο, για την ανάγκη να εξετάσει η ΕΚΤ τις παρενέργειες της σύσφιξής της νομισματικής πολιτικής, σε ένα πλαίσιο στο οποίο, «έχοντας υποστεί σοκ», η οικονομία της Ευρωζώνης «χρειάζεται τόνωση».
Και εδώ αντίθετα «είμαστε στη δέκατη αύξηση επιτοκίων», συνέχισε η πρόεδρος της Fininvest, ελπίζοντας ότι αυτή η άνοδος «θα είναι και η τελευταία» και ότι τελικά «η θεραπεία δεν σκοτώνει τον ασθενή».
Στην Πορτογαλία, ο υπουργός Οικονομικών Fernando Medina επανέλαβε παρόμοιες θέσεις.
Προειδοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση.
Η απόφαση κρίθηκε επικίνδυνη για την ανάπτυξη της οικονομίας λόγω της πιθανής ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει η σύσφιξη των συνθηκών δανεισμού.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας  Nadia Calvino έδωσε μια πιο μετριοπαθή απάντηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κύκλος ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί με αυτή την απόφαση.
Η Ιταλία υπήρξε συχνά το επίκεντρο της πολιτικής δυσαρέσκειας μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Η κλιμάκωση της κριτικής από τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Giorgia Meloni έχει γίνει ρουτίνα καθώς κάθε αύξηση των επιτοκίων προσθέτει πίεση στην οικονομία και αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο είναι μεγαλύτερο απο το 150% του ΑΕΠ.
Ο Adolfo Urso, υπουργός του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Η γερμανική ικανοποίηση
Ωστόσο, οι αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΚΤ δεν ήταν καθολικά αρνητικές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner υποστήριξε την κίνηση της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι ήταν δικαιολογημένη λόγω των επίμονα υψηλών ρυθμών πληθωρισμού.
Ο ίδιος έχει τονίσει ότι η Γερμανία θα επιστρέψει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και έχει ως προτεραιότητα την απομειώση του χρέους το οποίο δημιουργηθηκε κατά την πανδημία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις (το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ που έχει εξαγγελθεί εν όψει της κρίσης στην Ουκρανία.
European Central Bank Raises Interest Rates Despite Decreasing Inflation

Παρεμβάσεις Στουρνάρα και  Kazaks

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης συντάσσεται με την γερμανική έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία καθώς επισημαίνει, αποδεχόμενος έμμεσα την αποτυχία στην συγκράτηση του πληθωρισμού, ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα προκειμένου να υπάρξει υγιής συνέργεια με τη νομισματική πολιτική.

Oι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών των αγαθών, αφού το κόστος δανεισμού έφθασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορύφωσή του, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Bloomberg News την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.
«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης.
«Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια ακολουθούν παρόμοια δήλωση του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy ο οποίος προέτρεψε σε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακόψουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών θα είχε και άλλα οφέλη, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας,
«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες», είπε.
«Υπάρχουν συνέργειες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν».

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού την περασμένη Πέμπτη 14/9 συζητήθηκε πολύ εκ των προτέρων και τελικά βρήκε αντίσταση από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.
“Θα προτιμούσα να κρατήσω σταθερά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε. “Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο επιλογών- της αύξησης και της διατήρησης – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε».
Euro: can't be saved. Forecast as of 15.09.2023 | LiteFinance

Το στοίχημα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα ήταν λάθος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks σε δηλώσεις του στο Bloomberg. 
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας επισήμανε  ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
«Η αγορά δεν πρέπει να περιμένει ότι θα στρίψουμε το τιμόνι  πολύ γρήγορα για να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Kazaks σε συνέντευξή του.
«Θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια όταν δούμε ότι αρχίζουμε να υπολείπουμε σταθερά και σημαντικά τον στόχο μας και μπορώ να πω ειλικρινά ότι οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού είναι ρεαλιστικές κατά την άποψή μου».
«Δεν είναι συνεπείς με το μακρο-οικονομικό σενάριο που έχουμε».
«Η τελευταία μας αύξηση μπορεί να ενισχύσει αυτό το σενάριο», επισήμανε.

Kazakhs say don’t bet on ECB rate cut in first half of 2024
Οι προβλέψεις 

Οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα τους στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 επισήμαναν ότι αναμένουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2024, πριν από τον Σεπτέμβριο του 2024, στην οποία είχαν «στοιχηματίσει» προηγουμένως.
Παρά τις σχετικές προβλέψεις εκ μέρους πολλών αναλυτών, τα «γεράκια» απηχούν την άποψη που διατυπώνεται σε άρθρο των Financial Times όπου προειδοποιούν για αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο εάν ο πληθωρισμός και οι μισθοί παραμείνουν υψηλοί.
Από την άλλη πλευρά, εάν η σειρά των αυξήσεων των επιτοκίων έχει τελειώσει, η Lagarde δεν το είπε ξεκάθαρα - και κατα συνέπεια αφήνει ανοικτό το παράθυτο για νέες αυξήσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση, οι αγορές βασίστηκαν, μάλλον, σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος μαγικής φράσης, που περιέχεται στη δήλωση της ΕΚΤ και επανέλαβε πολλές φορές χθες ο πρόεδρος.
«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, εάν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».
Όπερ σημαίνει, ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ είναι δύσκολο να μειωθεί.
Κατά συνέπεια, η σωστή συμβουλή που πρέπει να δοθεί στα «περιστέρια» είναι να περιορίσουν την κερδοσκοπία για υποτιθέμενες επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σε αντίθεση με τη Citi, οι αναλυτές της Goldman Sachs ήταν πιο προσεκτικοί.
Κατά τη γνώμη τους, αντιμέτωπη με ένα ποσοστό πληθωρισμού που «παραμένει πολύ υψηλό για να αδιαφορήσουμε», η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η Goldman Sachs δικαιολόγησε τη θέση της με την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των ειδικών της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024.
Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για τη ζώνη του ευρώ από τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ υποδεικνύουν υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, για την ακρίβεια ρυθμό πληθωρισμού κατά μέσο όρο 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025, ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης προς τα πάνω για το 2023 και 2024 και αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2025.
Η Goldman Sachs, ωστόσο, παραδέχτηκε στο σημείωμα ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.
Μάλιστα, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον βασικό δείκτη Τιμών καταναλωτή, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές για τον δομικό πληθωρισμό.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ «αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό πλην ενέργειας και τροφίμων, οι οποίες θα ήταν κατά μέσο όρο σε 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025», διαβάζουμε ξανά στο δελτίο τύπου της Φρανκφούρτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Goldman Sachs διευκρίνισαν ότι μια μείωση των επιτοκίων, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε περίπτωση «σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η οποία θα κατέληγε επίσης να επιταχύνει τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού».
Στο μεταξύ, υπάρχει η «γερακίσια» προειδοποίηση που περιέχεται στο δημοσίευμα των FT, που αναφέρει τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση ραγδαίας αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός που είναι πιο επίμονος από τον αναμενόμενο.
«Τρία άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου δήλωσαν στους Financial Times ότι, εάν ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμείνει υψηλότερος από το αναμενόμενο, η πόρτα για νέα αύξηση των επιτοκίων θα άνοιγε ξανά, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση των νέων (οικονομικών) προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας που θα δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο».
«Δεν συμφωνώ ότι τελειώσαμε – είπε ανώνυμα ένα από τα μέλη του Δ.Σ. – εάν είναι αλήθεια ότι θα έπρεπε να έχουμε μια πραγματικά αρνητική έκπληξη στο μέτωπο του πληθωρισμού για να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Οκτώβριο, είναι επίσης αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε ποσοστά τον Δεκέμβριο».
Μια άλλη πηγή είπε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο «είναι ακόμα δυνατή», προσθέτοντας: «Δεν θα το απέκλεια».
Οτιδήποτε εκτός από μείωση επιτοκίων, εν ολίγοις.
Και μια φλέγουσα αμφιβολία αρχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των επενδυτών: Τι θα γινόταν αν έκαναν λάθος υποστηρίζοντας την πιθανότητα η ΕΚΤ της Chirstine Lagarde να ανακοίνωσε την τελευταία αύξηση των επιτοκίων;
Συμπέρασμα: Το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων θα προκαλέσει νέο ρήγμα στην Ευρωζώνη, με άγνωστη την έκβασή του, καθώς η ταχεία σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών απαντά στα ζητήματα οικονομικής ανασυγκρότησης και η Γερμανία δεν φαίνεται να υποχωρεί στις σειρήνες του δημοσιονομικού λαϊκισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης