Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Η παραλλαγή Pirola ξεφεύγει, γίνεται η πιο μεταδοτική - Θα φέρει νέα μέτρα και μάσκα; Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Γερμανία

Covid: Η παραλλαγή Pirola ξεφεύγει, γίνεται η πιο μεταδοτική - Θα φέρει νέα μέτρα και μάσκα; Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Γερμανία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση «λόγω του μεγάλου αριθμού (περισσοτέρων από 30) μεταλλάξεων γονιδίων ακίδας που φέρει»
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την Κυριακή το πρώτο κρούσμα μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, της BA.2.86, η οποία έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες ως «Pirola».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση «λόγω του μεγάλου αριθμού (περισσοτέρων από 30) μεταλλάξεων γονιδίων ακίδας που φέρει», έγραψε σε σχετικό δελτίο τύπου. Η νέα παραλλαγή έχει 36 μεταλλάξεις από το επί του παρόντος κυρίαρχο στέλεχος XBB.1.5. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος «Pirola» είναι πιο επικίνδυνο από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό.
Η υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5 είναι το στέλεχος που στοχεύουν τα εμβόλια στα επερχόμενα ενισχυτικά εμβόλια Covid. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι «καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το BA.2.86, οι συμβουλές του CDC σχετικά με την προστασία από τον COVID-19 παραμένουν οι ίδιες».
Η εκπρόσωπος του CDC Kathleen Conley δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να ανιχνεύσουμε και να ανταποκριθούμε στις αλλαγές στον ιό Covid-19. Οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τη νέα γενεαλογία και θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες».
Μόνο έξι αλληλουχίες του BA.2.86 έχουν αναφερθεί σε τέσσερις χώρες, αλλά οι επιδημιολόγοι ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερες επειδή η παγκόσμια παρακολούθηση των παραλλαγών έχει μειωθεί. Η παραλλαγή εντοπίστηκε από επιστήμονες στο Ισραήλ την Κυριακή. Από τότε, η Δανία έχει αναφέρει τρεις ακολουθίες. Δύο ακόμη αλληλουχίες αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα.
Στο Λονδίνο εντοπίστηκε ένα κρούσμα στις 18 Αυγούστου. Το άτομο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα.
Περισσότερες παραλλαγές του ιού έχουν εμφανιστεί από τότε που σταμάτησαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής EG.5, με το όνομα «Eris».

Τι αναφέρουν Ρώσοι επιστήμονες

Η παραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.86, ή "pyrola", είναι πιο μεταδοτική από τους προκατόχους της ανέφερε υπηρεσία Τύπου της ρωσικής Rospotrebnadzor επί του θέματος.
«Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (BA.2.86) «pirol» έχει έναν αριθμό πρόσθετων μεταλλάξεων σε σύγκριση με τις προηγουμένως αναγνωρισμένες παραλλαγές του «omicron» και είναι πιο μεταδοτική από τους προκατόχους του», αναφέρει η έκθεση.
Στη Ρωσία υπάρχουν δοκιμές για την ανίχνευση, καθώς και φάρμακα για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου που προκαλείται από αυτό το γενετικό, πρόσθεσε η Rospotrebnadzor.
"Τα ενημερωμένα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παραλλαγή Omicron είναι αποτελεσματικά στη μείωση της σοβαρής νόσου και των νοσηλειών. Επιπλέον, πρώιμα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών στην Κίνα και τη Σουηδία υποδηλώνουν ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο μολυσματική και να μην είναι τόσο ικανή να αποφύγει την ανοσολογική άμυνα όσο ήταν δηλώθηκε προηγουμένως από ορισμένους επιστήμονες και δεν θεωρείται ως η «δεύτερη έλευση» της παραλλαγής «όμικρον», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Γερμανία για το φθινόπωρο 

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ξεκίνησε την Δευτέρα 18/9 τη φθινοπωρινή καμπάνια εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τους ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες.
H εκστρατεία θα βασιστεί στα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τα στελέχη Όμικρον του κορωνοϊού. Το σκεύασμα της Pfizer εγκρίθηκε στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna.
«Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιασθούν. Ακόμη καλύτερα θα είναι να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι 60 ετών και έκανε το εμβόλιο.
Επιλέγοντας να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους, του ευάλωτους και τους χρονίως πάσχοντες, τους τροφίμους κέντρων φροντίδας, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όσους βρίσκονται σε στενή επαφή με ευάλωτα άτομα, η Γερμανία ευθυγραμμίζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.
Η Βρετανία έθεσε σε προτεραιότητα τα άτομα άνω των 75, τους τροφίμους κέντρων φροντίδας και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενέκρινε τη χρήση του επικαιροποιημένου εμβολίου για όλους τους άνω των 6μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης