Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το εάν τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο σημείο

Nagel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το εάν τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο σημείο
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίμονος
Ανοιχτό αφήνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel, το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν τα επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.
Σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής Bundesbank, της οποίας ηγείται, ο Nagel δήλωσε ότι η ΕΚΤ «αντιμετωπίζει ένα επίμονο πληθωριστικό περιβάλλον», γι' αυτό και αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.
«Έχουμε φτάσει στην κορυφή;» ρώτησε ρητορικά. «Αυτό δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με σαφήνεια. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Και οι προβλέψεις εξακολουθούν να δείχνουν μόνο μια αργή μείωση προς την τιμή-στόχο του 2%».
Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά υψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Εξαρτάται από τα δεδομένα», είπε. «Αλλά ο στόχος είναι σαφής: Ο πληθωρισμός να πέσει στο 2% το συντομότερο δυνατό».
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν υποχωρεί σε ένα επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών "με τον επιθυμητό ρυθμό", είπε, και παρά την πρόσφατη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, "παραμένει πεισματικά υψηλός και αναμένεται να μειωθεί μόνο σταδιακά, επειδή καθοδηγείται όλο και περισσότερο από εγχώριους οικονομικούς παράγοντες".
Παρόλο που η οικονομία της Γερμανίας περνάει μια ήπια φάση, ο εγχώριος πληθωρισμός είναι επίσης "ακόμη πολύ υψηλός", είπε.
«Μια ματιά στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την ενέργεια και τα τρόφιμα, δείχνει πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός σε αυτή τη χώρα», είπε. «Αναμένουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι αισθητά πιο αδύναμος μόνο το 2024 και το 2025».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης