Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Αζερμπαϊτζάν το Nagorno - Karabakh - Παραδίδουν τα όπλα τους οι αυτονομιστές μετά από 30 χρόνια - Πολιτική κρίση στην Αρμενία

Στο Αζερμπαϊτζάν το Nagorno - Karabakh - Παραδίδουν τα όπλα τους οι αυτονομιστές μετά από 30 χρόνια - Πολιτική κρίση στην Αρμενία
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev ανακοίνωσε επίσημα ότι «το Nagorno - Karabakh είναι ξανά Αζερμπαϊτζάν»
Σχετικά Άρθρα
(upd2). Μια στρατιωτική επιχείρηση - αστραπή του αζερικού στρατού στον αμφισβητούμενο θύλακα του Nagorno - Karabakh άνοιξε το δρόμο ώστε το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής που αποσχίστηκε από αυτό πριν τρεις και πλέον δεκαετίες.
Η αμφισβητούμενη ορεινή περιοχή του Nagorno - Karabakh αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρισκόταν υπό τον de facto έλεγχο των Αρμενίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το κομμάτι αυτό που βρίσκεται στο Νότιο Καύκασο κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν το 1991 και, με την υποστήριξη της Αρμενίας, διεξήγαγε δύο πολέμους ενάντια στους  Αζέρους σε διάστημα 30 ετών. 
Στην περιοχή του Nagorno - Karabakh ζούσαν μέχρι σήμερα περίπου 120.000 Αρμένιοι.
Αλλά την Τρίτη, 18/9 οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξπέλυσαν μια επίθεση αστραπή που έσπασε γρήγορα τις γραμμές των Αρμενίων, και κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις, με αποτέλεσμα την παράδοση των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev ανακοίνωσε επίσημα σε ομιλία του προς το έθνος την Τετάρτη ότι «το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν», λέγοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση πέτυχε με «σιδηρά πυγμή».
Η Αρμενία, η οποία συνήθως βλέπει τη Ρωσία ως εγγυητή της ασφάλειάς της είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν μια προσπάθεια εθνοκάθαρσης του Nagorno - Karabakh, κατηγορία που το Μπακού δεν αποδέχτηκε.
Οι αρμενικές αρχές στο Nagorno - Karabakh κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με το Reuters να αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν στην πρωτεύουσα της περιοχής ως και δύο μέρες μετά την εισβολή των Αζέρων. 
Το Μπακού έχει απορρίψει αυτόν τον ισχυρισμό ως «εντελώς ψευδή».

Προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 ότι προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων του Nagorno - Karabakh,
«Σε στενή συνεργασία με τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, προχωράμε στην αποστρατιωτικοποίηση» των αποσχιστικών στρατευμάτων και παρέχουμε «υποστήριξη στους άμαχους», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Anar Veisasov, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού, στη Σούσα, μια πόλη του Nagorno – Karabakh που ελέγχεται από το Μπακού

Απέτυχαν οι συνομιλίες - Θέμα χρόνου η πτώση Pashinian

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αρμενίων από το Nagorno - Karabakh και το Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησαν την Πέμπτη 21/9 ολοκληρώθηκαν χωρίς τελική συμφωνία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Αρμένιων αυτονομιστών. 
Περαιτέρω συνομιλίες αναμένεται να γίνουν ξανά στο άμεσο μέλλον.
Στο Ερεβάν ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinian αντιμετώπισε την οργή του κόσμου για την παράδοση του Nagorno - Karabakh, και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν την Τετάρτη 21/9 στους δρόμους της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν για να καταδικάσουν την αποτυχία της κυβέρνησης.
Η απόφαση του Ερεβάν να παραμείνει στο περιθώριο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των Αζέρων στο Nagorno - Karabakh ήρθε σε μια στιγμή που οι αρμενικές αρχές δεν είχαν την απαραίτητη διεθνή υποστήριξη για να εμπλακούν απευθείας με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει στρατιωτική υπεροχή αλλά και ισχυρότερους υποστηρικτές.
Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η πτώση του Pashinian λόγω της κρίσης του Nagorno - Karabakh είναι θέμα χρόνου, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει ούτε εσωτερική ούτε εξωτερική υποστήριξη.
«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ένας πόλεμος που όλος ο κόσμος αγνοούσε», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Tinatin Japaridze,  αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group.
«Υπήρχαν εξάρσεις εδώ κι εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, με την πιο πρόσφατη έξαρση πριν από μερικές μέρες να αποτελεί το πιο προφανές μήνυμα ότι οι πιθανότητες επιστροφής σε πόλεμο ηταν μεγάλες αν δεν κατέληγαν κάπου οι ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Japaridze.

Ο ρόλος της Ρωσίας και της Δύσης στην κρίση

Για δεκαετίες, η Αρμενία βασίζονταν στη Ρωσία ως εγγυητή της ασφάλειας της.
Η Αρμενία μαζί με τη Ρωσία είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.
Ο οργανισμός αυτός συγκροτήθηκε το 2002 ως μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Μόσχας και αποτελεί μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που αποτελείται από έξι μετασοβιετικά κράτη.
Όπως το ΝΑΤΟ, έτσι και ο CSTO βασίζεται στην αρχή της συλλογικής άμυνας, που σημαίνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αναγνωρίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι το Ερεβάν σκέφτηκε να αποχωρήσει από τον CSTO λόγω έλλειψης υποστήριξης από τη Ρωσία.
Πιο πρόσφατα, ο Pashinian παραδέχτηκε ότι ήταν στρατηγικό λάθος της Αρμενίας να εξαρτάται αποκλειστικά από το Κρεμλίνο για τις εγγυήσεις ασφάλειας της χώρας και επιχείρησε να στραφεί προς τη Δύση.
«Η Ρωσία είναι ο εταίρος του Αζερμπαϊτζάν σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Iliya Kusa, αναλυτής διεθνών σχέσεων στο Ουκρανικό Institute for the Future.
Ο Kusa είπε ότι πιστεύει ότι η Μόσχα αναμένει επίσης ότι η απώλεια του Nagorno - Karabakh από το Αζερμπαϊτζάν θα οδηγήσει τελικά στην πτώση του Pashinian από την πρωθυπουργία.
«Η Μόσχα θέλει να αντικαταστήσει τον Pashinian με κάποια άλλη προσωπικότητα από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, πιο πιστή στη Ρωσία, ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στο Ερεβάν, η οποία είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της στροφής του Pashinian προς τη Δύση», πρόσθεσε.

Ζητά διεθνείς παρατηρητές Αμερικανός βουλευτής

Επί του παρόντος, πάντως, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Nagorno - Karabakh έχουν αρχίσει να καταθέτουν τα όπλα τους, χωρίς η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ενώ έχει φτάσει ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Μόσχα για τους περίπου 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα αυτόν.
Ένας Αμερικανός γερουσιαστής, ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επισκέπτεται τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε  να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθούν την κατάσταση στο Nagorno - Karabakh, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι εκεί «φοβούνται πάρα πολύ».
«Ασφαλώς ανησυχώ πολύ για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Nagorno - Karabakh, πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει κάποια εικόνα» από την περιοχή, είπε ο Δημοκρατικός Garry Peters,  μιλώντας σε δημοσιογράφους στα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης