Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολάρια και χρυσός που έκαψαν τον Menendez στέρησαν στον Biden μια σημαντική πολιτική στήριξη

Δολάρια και χρυσός που έκαψαν τον Menendez στέρησαν στον Biden μια σημαντική πολιτική στήριξη
Ο Robert Menendez κάνει λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης και εκστρατεία συκοφάντησής του.
Ο 69χρονος Δημοκρατικός γερουσιαστής Robert Menendez και η 57χρονη σύζυγός του βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για εκβίαση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι πήρε χρήματα και δώρα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ το διάστημα από το 2018 έως το 2022, για να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ουάσινγκτον ώστε να χρησιμοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.
Μεταξύ των «ύποπτων» δώρων περιλαμβάνεται και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φαίνεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου.
Σε έρευνα στο σπίτι τους βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων και 480.000 δολάρια σε μετρητά.

Ο Robert Menendez κάνει λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης και εκστρατεία συκοφάντησής του.

«Για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου», ανέφερε, προσθέτοντας: «Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου, καθώς είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.
Είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015, όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.
Πάντως μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, ο Menendez δεν θα προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Πλήγμα για τον Joe Biden

Η υπόθεσή Menendez συνιστά πλήγμα για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters σημειώνοντας ότι του στοιχίζει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς συμμάχους του στο Κογκρέσο, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη για την βοήθεια προς την Ουκρανία και εργάζεται για την αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ σε σειρά από παγκόσμια ζητήματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Κίνα.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι πανίσχυρη.
Ως πρόεδρος ο Menendez νομοθετεί, ορίζει την ημερήσια διάταξη για τις ακροάσεις της επιτροπής, επιβλέπει τις υποψηφιότητες του προέδρου για ένα ευρύ φάσμα θέσεων εθνικής ασφάλειας που υπόκεινται στην επιβεβαίωση της Γερουσίας και εξετάζει τις περισσότερες διεθνείς πωλήσεις όπλων.
Ο Menendez τα χρόνια της παρουσίας του στο Κογκρέσο έχει συνεργαστεί ή εναντιωθεί και στους προέδρους των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στην πυρηνική συμφωνία του τότε προέδρου Barack Obama το 2015 με το Ιράν και σε κάθε συζήτηση για αναβίωση της συμφωνίας.
Το κατηγορητήριο της Παρασκευής έρχεται καθώς η κυβέρνηση Biden συμμετέχει σε μια φιλόδοξη προσπάθεια για την ανοικοδόμηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της Κίνας και τη διατήρηση της πολιτικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, ο οποίος έχει κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Κρίσιμος εταίρος

Ο Menendez υπήρξε κρίσιμος εταίρος για τον Biden σε αυτά τα ζητήματα αλλά και σε άλλα που αποτελούν προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Του αρέσει ή δεν του αρέσει, ο Menendez έχει παίξει έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής ΗΠΑ», όπως το έθεσε ο Daniel Vajdich, πρώην στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Vajdich σημείωσε ότι η αποχώρηση του Menendez αυξάνει την αβεβαιότητα στο Καπιτώλιο σχετικά με την εξωτερική πολιτική, δεδομένων των έντονων διαφωνιών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε θέματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Το Κογκρέσο εξετάζει τώρα το αίτημα του Biden, από τον Ιούλιο, για επιπλέον 24 δισ. δολάρια- πέραν των 113 δισ. που έχουν ήδη σταλεί στο Κίεβο.
Το αίτημα απορρίπτεται από πολλούς Ρεπουμπλικάνους, με φόντο τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης