Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποστολή του ΟΗΕ στο Nagorno - Karabakh ζητά η Αρμενία - Άνοιξε ο θύλακας, έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια

Αποστολή του ΟΗΕ στο Nagorno - Karabakh ζητά η Αρμενία - Άνοιξε ο θύλακας, έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια
Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση των όπλων
Σχετικά Άρθρα
Την άμεση ανάπτυξη αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση της κατάστασης ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας στο Nagorno-Karabakh ζήτησε η κυβέρνηση της Αρμενίας, την ώρα που ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει επιτέλους να φτάνει στον αποκλεισμένο τις τελευταίες ημέρες θύλακα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση αστραπή, οι δυνάμεις του αζέρικου στρατού εισέβαλαν την Τρίτη 19/9 στο Nagorno-Karabakh και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.
Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την επόμενη μέρα εκεχειρία και την επιστροφή του Nagorno-Karabakh στον πλήρη έλεγχό του.
Οι Αρμένιοι εκεί λένε ότι φοβούνται τη δίωξη αν παραμείνουν.
Το Nagorno-Karabakh, αν και διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, διοικείται από τις τοπικές δυνάμεις των Αρμένιων αυτονομιστών μετά τον πόλεμο μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ετοιμάζει χώρους για τους κατοίκους του Nagorno-Karabakh η Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά λέει ότι είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το θέλουν.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει κάθε προσπάθεια για την άμεση ανάπτυξη μιας αποστολής του ΟΗΕ στο Nagorno-Karabakh με στόχο την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη.
Το 2020 η Αρμενία, που παραδοσιακά υποστηριζόταν από τη Ρωσία, έχασε τον πόλεμο για το Nagorno-Karabakh με το Αζερμπαϊτζάν, που είχε τη στήριξη της Τουρκίας.
Τώρα η αρμενική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει χώρους για να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους από την περιοχή, αν και ο πρωθυπουργός Nikol Pashinian λέει ότι δεν θέλει οι Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Με χιλιάδες Αρμένιους στο Nagorno-Karabakh να έχουν μείνει χωρίς φαγητό, μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού έφτασε στην περιοχή ο Σάββατο, 23/9, η πρώτη μετά την επίθεση του Μπακού.
Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι παρέδωσε περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων και άλλης βοήθειας στο Nagorno-Karabakh.

Τι λένε Ρωσία - ΗΠΑ

Η Ρωσία
που διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή αποτελούμενες από 2.000 άνδρες και ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η παράδοση των όπλων από τους αυτονομιστές της Αρμενίας στον αζέρικο στρατό σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και ότι συγκεκριμένα έχουν παραδοθεί έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 φορητά όπλα, αντιαρματικά, φορητά συστήματα αεράμυνας, καθώς και 22.000 φυσίγγια.
Αν και παραδοσιακά η Ρωσία στήριζε την Αρμενία,, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Peshinian τον τελευταία καιρό είχε κάνει στροφή προς τη Δύση και επιχειρούσε να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ στη διαμάχη.
Για το λόγο αυτό το Σάββατο 23/9 ο Peshinian επικοινώνησε με υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken ζητώντας τη συνδρομή του, ο Blinken όμως περιορίστηκε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ανέφερε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη σταθερή υποστήριξή τους για την Αρμενία και την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης