Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποταμός αποκαλύψεων από Hersh για τους αγωγούς αερίου NordStream: Ένας χρόνος ψέματα - Στυγνός εκβιασμός της Ευρώπης από τις ΗΠΑ

Ποταμός αποκαλύψεων από Hersh για τους αγωγούς αερίου NordStream: Ένας χρόνος ψέματα - Στυγνός εκβιασμός της Ευρώπης από τις ΗΠΑ
Η γερμανο-ρωσική ενεργειακή σύμπραξη αποτελούσε αγκάθι για τις Η.Π.Α. πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία - όπως και για την Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Πριν από έναν χρόνο άγνωστοι κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.
Από τότε οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τους ενόχους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, πίσω από τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Streams βρίσκεται ο Λευκός Οίκος.
Όπως επισημαίνει, στόχος αυτής της δολιοφθοράς δεν ήταν να αλλάξει η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά να αποκατασταθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Η κυβέρνηση Biden ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είχε να κάνει με τη διασφάλιση της νίκης στην Ουκρανία ή τον τερματισμό του.
Αυτή η πράξη ήταν συνέπεια του φόβου ότι η Αμερική θα έχανε την προ πολλού καθιερωμένη υπεροχή της στη Δυτική Ευρώπη» έγραψε ο δημοσιογράφος σε άρθρο του στην πλατφόρμα Substack.
Όπως μετέφερε ανώνυμος αξιωματούχος στον Hersh, ο Λευκός Οίκος επέλεξε τους Nord Stream επειδή ήταν οι μοναδικοί αγωγοί στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.
Για την ανατίναξη χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προετοιμασίας και δύο έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί που συμμετείχαν σε επιχείρηση δεν άφησαν κανένα απολύτως ίχνος.
Καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με την αποστολή δεν υπήρξε.
Όλη η τεκμηρίωση έγινε σε μια γραφομηχανή Royal ή Smith Corona.
«Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, τα έντυπα καταστράφηκαν, δεν έμεινε ίχνος - κανένα στοιχείο που θα μπορούσε αργότερα να ανακαλυφθεί από κάποιον ειδικό εισαγγελέα ή ιστορικό. Ονομάστε το τέλειο έγκλημα» γράφει ο Hersh.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι υπάλληλοι της CIA πιστεύουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz γνώριζε το μυστικό σχέδιο «καταστροφής των αγωγών».
Επιπλέον, ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε στον Hersh ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν τις ασαφείς οδηγίες του Biden για την καταστροφή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου «στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Υπενθυμίζεται πως οι εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
Ο Hersh δημοσίευσε την έρευνά του στις 8 Φεβρουαρίου, στην οποία, επικαλούμενος πηγή, δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, την απόφαση για την επιχείρηση έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Το Πεντάγωνο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με το σαμποτάζ.

Έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο

Κατά το διεθνές δίκαιο του πολέμου, η επίθεση στον Nord Stream θα αποτελούσε παράνομη πράξη ακόμη και στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου Stefan Talmon.
«Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν αποτελεί μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά ακόμη και έγκλημα πολέμου».
Το εάν θα διεξαχθεί δίκη γύρω από την υπόθεση, μένει να φανεί.
Ο καγκελάριος Scholz τάσσεται υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης στη δικαιοσύνη και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Nancy Fezer, ελπίζει ότι θα βρεθούν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες στους δράστες.
Όμως, από όσα έχει διαπιστώσει στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς εκπροσώπους ο ερευνητής δημοσιογράφος Wiedman Smidt έχει την εντύπωση πως προτιμάται η αποφυγή του ζητήματος.
«Δεν μπορούν να αγνοήσουν βέβαια ένα τόσο σοβαρό έγκλημα.
Αλλά δεν μπορούν και να αναστείλουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Αυτό δεν αποτελεί επιλογή».
Εν τω μεταξύ, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά της μέχρι το τέλος του έτους.
Το σίγουρο είναι πως πολλοί περιμένουν με περιέργεια τα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης