Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagorno - Karabakh: Ανησυχίες για τη διάνοιξη του διαδρόμου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας - Προστασία των αμάχων ζητούν οι ΗΠΑ

Nagorno - Karabakh: Ανησυχίες για τη διάνοιξη του διαδρόμου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας - Προστασία των αμάχων ζητούν οι ΗΠΑ
«Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Σιούνικ» προειδοποιούν οι Αρμένιοι της περιοχής
Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω της Αρμενίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου.
Η στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία οι Αζέροι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πυροδότησε φόβους στην Αρμενία ότι ο Μπακού μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» προς το Ναχιτσεβάν.
Όμως ο Χικμέτ Χατζίεφ, ο σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ότι το Μπακού θέλει μόνο να δημιουργήσει συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω της Αρμενίας, κάτι που, όπως είπε, θα ωφελούσε και τις δύο χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
«Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει στρατιωτικούς στόχους για τα εδάφη της Αρμενίας, αυτό είναι (…) εκτός της ατζέντας του Αζερμπαϊτζάν» είπε στο πρακτορείο Reuters.
«Η πρότασή μας προς την Αρμενία αφορά την κατασκευή γραμμών συνδεσιμότητας, διαδρόμων μεταφοράς, με πολύ ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε.
Χθες ο Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Ναχιτσεβάν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε τη δημιουργία ενός τέτοιου χερσαίου διαδρόμου με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτούσε απευθείας σύνδεση με τη στενή σύμμαχό του, την Τουρκία.
Ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τους Αρμένιους του Καραμπάχ και αποκαλείται «Δημοκρατία του Αρτσάχ» χαρακτήρισε «δυσοίωνες» τις δηλώσεις του Αλίεφ.
«Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Σιούνικ (η επαρχία της νότιας Αρμενίας από την οποία θα περνούσε ένας τέτοιος διάδρομος).
Ήδη, το διακηρύσσουν ανοιχτά.
Οι προετοιμασίες του πολέμου είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε το κανάλι αυτό.

ΗΠΑ: Ο Blinken ζήτησε προστασία των αμάχων σε επικοινωνία του με τον Aliyev

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ προσθέτοντας ότι ο Αλίεφ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση.
Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον επικεφαλής της αζερικής διπλωματίας η χώρα του να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει εκεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "ο υπουργός Μπλίνκεν συνομίλησε ξανά με τον πρόεδρο Αλίεφ σήμερα και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η άνευ όρων προστασία και η ελευθερία της κυκλοφορίας για τους αμάχους καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης