Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια πρώην τραπεζιτών της Goldman Sachs και της Merrill Lynch η Τουρκία - Για γεωπολιτική ύφεση μιλά ο Şimşek

Στα χέρια πρώην τραπεζιτών της Goldman Sachs και της Merrill Lynch η Τουρκία - Για γεωπολιτική ύφεση μιλά ο Şimşek
«Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από μια γεωπολιτική ύφεση», ανέφερε ο Mehmet Şimşek
"Υπομονή" ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, καθώς η νέα οικονομική ηγεσία της χώρας προσπαθεί να αντιστρέψει την οικονομική κακοδιαχείριση ετών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.
Στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνή μέσα μετά τον διορισμό του τον Ιούνιο, ο Mehmet Şimşek είπε ότι επιδιώκει «να εξισορροπήσει την οικονομία και να αμβλύνει την εγχώρια ζήτηση», μετά από χρόνια αντισυμβατικών οικονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατόπιν εντολής του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
Ο Şimşek ανέφερε ότι έχει την «υποστήριξη και τη δέσμευσή του» προέδρου, καθησυχάζοντας για την αναστροφή της πολιτικής με τα επιτόκια να αυξάνονται περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει.
Αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, εξακολουθεί να είναι πρόκληση», είπε ο Şimşek στους Financial Times.

Οικονομική ορθοδοξία

Η οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας αντιμετώπισε χρόνια αναταραχής, αφού ο Erdogan πίεσε διαδοχικούς υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών να λάβουν αποφάσεις που εξανέμισαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, οδήγησαν σε φυγή ξένων κεφαλαίων και πυροδότησαν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο πρόεδρος άλλαξε την οικονομική του ομάδα διαχείρισης μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε τελικά μετά την πιο δύσκολη αναμέτρηση των δύο δεκαετιών στην εξουσία του.
Ο Şimşek διορίστηκε να ηγηθεί μιας ευρείας αναμόρφωσης των πολιτικών, η οποία για χρόνια εξαρτιόταν από την επιμονή του Erdogan ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν, αντί να θεραπεύουν, σοβαρό πληθωρισμό.
Line chart of One-week repo rate (%) showing Turkey has boosted borrowing costs since Şimşek's appointment
Ο Şimşek, πρώην οικονομολόγος της Merrill Lynch που πρόσφατα επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να προσελκύσει διαχειριστές κεφαλαίων, είπε ότι οι πολιτικές θα επικεντρωθούν στη μείωση του πληθωρισμού, στην ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Οι υψηλότερες εξαγωγές και οι επενδύσεις θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης, είπε ο Şimşek, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξαρτηθεί λιγότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποθάλπουν τον πληθωρισμό.

Επιφυλάξεις

Ενώ ο Erdogan έχει υιοθετήσει δημοσίως τις νέες πολιτικές, πολλοί επενδυτές και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο μακριά θα αφήσει ο πρόεδρος τη νέα του οικονομική ομάδα να φτάσει, με σημαντικές εκλογές σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, να πλησιάζουν στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο πληθωρισμός, τώρα κοντά στο 60%, παραμένει εξαιρετικά υψηλός και δεν αναμένεται να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το 2026.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα για να συγκρατήσει τις πιέσεις των τιμών, δημιουργώντας μια πιθανή σύγκρουση με τον πρόεδρο και αυξάνοντας την πιθανότητα η πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs να απολυθεί.
Κι ενώ ο πληθωρισμός θα παρέμενε σε μια «μεταβατική φάση» μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ο Şimşek είπε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ήταν ήδη πιο αυστηρές από ό,τι θα μπορούσε να κάνει μόνο το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας λόγω άλλων βημάτων για σύσφιξη της πολιτικής.
Επεσήμανε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των δανείων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και σε αυξήσεις στους φόρους βενζίνης και ΦΠΑ.

Έκτακτα μέτρα

«Για να επαναφέρετε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, χρειάζεστε εμπιστοσύνη, αυτό είναι το κλειδί», είπε ο Şimşek.
Column chart of Annual rate of CPI growth at year-end (%) showing Turkey expects inflation to ease in 2024 but remain in double digits until 2026
Η κυβέρνηση επέτρεψε στη λίρα να πέσει 24% από τις αρχές Ιουνίου, καθώς περιόρισε μια δαπανηρή προσπάθεια στήριξης του νομίσματος.
Η Τουρκία θα επιδιώξει επίσης να άρει σιγά σιγά το αποταμιευτικό πρόγραμμα των 123 δισ. δολαρίων στο οποίο οι καταθέτες αποζημιώθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης όταν η λίρα υποτιμήθηκε έναντι ξένων νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ, είπε ο Şimşek.
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2021 ως μέρος μιας προσπάθειας στήριξης της λίρας, θεωρείται από αναλυτές και οικονομολόγους ως σοβαρός κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας, καθώς τα συνδέει πιο στενά με την απόδοση της λίρας.
Ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου του χρυσού, έχουν αυξηθεί σε περίπου 73 δισ. δολάρια, από λιγότερο από 50 δισ. δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, η προστασία έναντι της χρεοκοπίας της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία γνωστά ως ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης, έχει γίνει πολύ φθηνότερη από τον Ιούνιο.
Line chart of Five-year credit default swap spread (bps) showing Investor jitters over a Turkish debt default have decreased

Οι τουρκικές εταιρείες ανακτούν επίσης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων: η εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Arçelik την περασμένη εβδομάδα έγινε ο πρώτος μη χρηματοοικονομικός εταιρικός εκδότης που πούλησε ομόλογο σε δολάρια από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
«Καθώς σημειώνουμε πρόοδο, η ικανότητα των εταιρειών και των τραπεζών να αξιοποιούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα βελτιώνεται — και αυτό είναι το κλειδί.
Μόλις φτάσουμε εκεί, η δουλειά μας θα είναι πιο εύκολη», είπε ο Şimşek.
Ο Şimşek είπε επίσης ότι η οικοδόμηση πιο εποικοδομητικών σχέσεων με τις δυτικές χώρες και τους γείτονες του Κόλπου θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν επενδυτικές και χρηματοδοτικές συμφωνίες 50 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, αν και ορισμένες δεσμεύσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν, δεδομένου ότι βασίζονται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Μια παρουσίαση που έκανε ο Şimşek κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα ανέφερε επίσης την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως βασικό σημείο "πώλησης", σύμφωνα με τραπεζίτη που ήταν παρών στη διάσκεψη.
Ενώ ο Erdogan έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του πολιτικού κόμματος του προέδρου, πρέπει ακόμα να την εγκρίνει.
Ο Şimşek είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χαιρετίσει την πρόοδο με την ΕΕ, ειδικά για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των βίζα, επιπλέον της συνεργασίας για την ασφάλεια της μετανάστευσης και της ενέργειας.
«Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από μια γεωπολιτική ύφεση», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης