Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με 5 λέξεις η Fed έχει προκαλέσει πανικό στη Wall Street - Ο χρησμός Dimon και ο σοφός Buffett

Με 5 λέξεις η Fed έχει προκαλέσει πανικό στη Wall Street - Ο χρησμός Dimon και ο σοφός Buffett
«Η αιτία της εικόνας είναι η φράση "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"»
Οι αμερικανικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα του έτους, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στο μήνυμα της Federal Reserve ότι τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε.
Ο βασικός δείκτης μετοχών της Wall Street, S&P 500, υποχωρεί περισσότερο από 5% τον Σεπτέμβριο — διολισθαίνοντας στην πρώτη τριμηνιαία απώλειά του μετά από 12 μήνες.
Η υποχώρηση στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ επιταχύνθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα, αφού η Fed σηματοδότησε ότι θα μείωνε τα επιτόκια πολύ πιο αργά το επόμενο έτος και το 2025 από ό,τι είχαν τιμολογήσει οι επενδυτές.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία αυξάνεται όταν οι τιμές πέφτουν, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και βρίσκεται σε τροχιά για το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα σε ένα χρόνο.
«Η αιτία της εικόνας είναι η φράση "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στο RBC BlueBay Fixed Income.
«Αυτή η συνειδητοποίηση είναι που βλάπτει το συναίσθημα», πρόσθεσε.

Το λάθος

Στην αρχή του μήνα, οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα ήταν περίπου 4,2% μέχρι το τέλος του 2024.
Τώρα ποντάρουν σε επιτόκια 4,8% μέχρι εκείνη τη στιγμή.
«Η αγορά έκανε σταθερά λάθος σχετικά με την πολιτική της Fed φέτος», δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην Charles Schwab.
«Για ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς, η προσδοκία της αγοράς ήταν ότι θα μειωνόταν τα επιτόκια επιθετικά φέτος»... τώρα υπάρχει μια πιθανότητα του «ίσως η Fed να το εννοεί πραγματικά».
Οι προσδοκίες για μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων έπληξαν τις μετοχές λόγω του αντίκτυπου των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων στην αναζήτηση αποδόσεων των επενδυτών, καθώς και της πιθανής επίδρασης στην πραγματική οικονομία.
Ο S&P εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 11% φέτος, αλλά έχει υποστηριχθεί από έναν μικρό αριθμό μετοχών τεχνολογίας, υψηλής στάθμισης, που σημείωσαν άνοδο νωρίτερα μέσα στο έτος, τροφοδοτούμενοι από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιέσεις στο χρέος

Οι αγορές εταιρικού χρέους έχουν επίσης επηρεαστεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι υπερχρεωμένες εταιρείες ενδέχεται να δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων.
Το μέσο επιτόκιο για τα αμερικάνικα ομόλογα junk αυξήθηκε από 8,5% σε σχεδόν 9% αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας την άνοδο των αποδόσεων του Δημοσίου.
Η αλλαγή στις ΗΠΑ ήρθε καθώς η Fed αντιδρά στα ισχυρά οικονομικά δεδομένα και σε μια ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας, που έρχονται σε αντίθεση με την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι φόβοι για ύφεση — που θα μείωνε την πίεση για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για τον έλεγχο του πληθωρισμού — είναι μεγαλύτερες.
«Είναι σαν η αγορά να εντάσσεται επιτέλους με την άποψη ότι δεν βρισκόμαστε στο χείλος της ύφεσης», δήλωσε ο Sonal Desai, επικεφαλής επενδύσεων στο Franklin Templeton Fixed Income.
Οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την ανεργία και αύξησαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.
Ενώ η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, οι προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της σηματοδοτούσαν μια ακόμη αύξηση φέτος.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιδείνωσε τις ανησυχίες της αγοράς για τον επίμονο πληθωρισμό και την αυστηρή νομισματική πολιτική.
Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε σχεδόν σε υψηλό 10 μηνών άνω των 97 δολαρίων το βαρέλι, καθώς τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τους φόβους για παγκόσμια έλλειψη προσφοράς.
Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν τελικά να ωθήσουν την οικονομία προς την ύφεση παρά τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία.
«Μία από τις ανησυχίες μας είναι ότι η καθυστερημένη επίδραση της σύσφιξης της Fed θα καλύψει την οικονομία καθώς κινούμαστε προς το 2024», δήλωσε ο Jeff Schulze, επικεφαλής οικονομικής και στρατηγικής αγοράς στην ClearBridge Investments.
"Όσο μεγαλύτερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα."

Ο ρόλος του Dimon

Αρνητικά επέδρασε και η προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon, πρόσφατα, ο οποίος εκτίμησε ότι τα επιτόκια της Fed μπορεί να αγγίξουν το 7%, κάτι που μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος ο επιχειρηματικός κόσμος να το αντέξει.
«Εάν πρόκειται να έχουν χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει στρες στο σύστημα», δήλωσε ο Dimon κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan.
«Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν αρχίσει η παλίρροια.
Αυτή θα είναι η παλίρροια στις αγορές», υπενθύμισε ο Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης