Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ιστορία περνά από 1/1/2024 το Nagorno-Karabakh - Έξοδος 66.000 Αρμενίων - Προφυλακίστηκε ο Vardanyan

Στην Ιστορία περνά από 1/1/2024 το Nagorno-Karabakh - Έξοδος 66.000 Αρμενίων - Προφυλακίστηκε ο Vardanyan
Ο «πόλεμος των 24 ωρών» που εξαπέλυσε στις 19/9 το Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Αζέρων
(upd4) Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησαν οι Αρχές του Nagorno-Karabakh, καθώς σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος του θύλακα των Αρμενίων, Samvel Shahramanyan από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα παύσει να υφίσταται η «αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη Δημοκρατία» και θα παύσουν όλοι οι «κρατικοί» θεσμοί και οργανισμοί που υπάγονται σε αυτήν.
Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά βάζει τέλος στην παρουσία των Αρμενίων σε αυτήν την περιοχή που θεωρούσαν πατρογονικά τους εδάφη, αν και τόσο η διεθνής κοινότητα όσο ακόμα και η Αρμενία είχαν αναγνωρίσει πως το Nagorno-Karabakh αποτελεί έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Ο «πόλεμος των 24 ωρών» που εξαπέλυσε στις 19/9 το Αζερμπαϊτζάν – το είχε βαφτίσει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» - κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Αζέρων, καθώς οι αυτονομιστικές αρχές του Karabakh αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στην παράδοση των όπλων τους και στη διάλυση κάθε ένοπλου τμήματος τους.
Από τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις που δεν διήρκεσαν ούτε μια ημέρα, αναφέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 400 μαχητές και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Τι αναφέρει το ιστορικό διάταγμα

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Samvel Shahramanyan αναφέρεται πως το Nagorno-Karabakh θα πάψει να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
«Έχοντας ως την προτεραιότητα τη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Karabakh, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω της μεσολάβησης της διοίκησης της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης με εκπροσώπους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση των κατοίκων του Nagorno-Karabakh, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, και δεδομένου ότι διασφαλίζεται η περιουσία τους στα οχήματά τους κατά μήκος του διαδρόμου του Lachin, και με γνώμονα το άρθρο 93 του Συντάγματος του Nagorno-Karabakh, ελήφθη απόφαση: να διαλυθούν όλοι οι κρατικοί θεσμοί και οι οργανισμοί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η Δημοκρατία του Nagorno-Karabakh (Artsakh) να παύσει να υφίσταται» αναφέρει το διάταγμα.
Κατόπιν καλείται ο πληθυσμός του Karabakh, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών εκτός των συνόρων τους, να εξετάσει τους όρους επανένταξης που προτείνει το Αζερμπαϊτζάν καθώς και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.

Έχουν εκκενώσει πάνω από 66.000

Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εκκένωση του Nagorno-Karabakh από τον αρμένικο πληθυσμό.
Εκτιμάται ότι έως τις 07:00 σήμερα Πέμπτη 28/9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) είχαν φύγει από τον άλλοτε αρμένικο θύλακα, πάνω από 66.000 από τους συνολικά 120.000 κατοίκους.
«Έως τις 07:00 το πρωί, 65.035 εσωτερικά εκτοπισμένοι από το Nagorno-Karabakh έφτασαν στην Αρμενία» ανακοίνωσε ο Nazeli Baghdasaryan, γραμματέας τύπου του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Nikol Pashinyan.

Pashinyan (Αρμενία): Δεν θα μείνει κανείς Αρμένιος στο Nagorno-Karabakh

Στην εκτίμηση ότι εντός των επόμενων ημερών, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν Αρμένιοι στην περιοχή του Nagorno-Karabakh προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, ο οποίος υποστήριξε ότι η έξοδος των Αρμενίων συνεχίζεται.
«Η έξοδος των Αρμενίων από το Nagorno-Karabakh συνεχίζεται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα μείνουν Αρμένιοι στο Nagorno-Karabakh» είπε μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση ο Pashinyan, επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την απειλή «εθνικών εκκαθαρίσεων».
«Οι δηλώσεις εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας που καταδικάζουν την εθνοκάθαρση είναι σημαντικές, αλλά αν αυτό δεν ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν μόνο στατιστικά στοιχεία για την ιστορία» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, κάποιες χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό το έγκλημα.
Εκτιμάται ότι ήδη πάνω από 66.000 Αρμένιοι έχουν φύγει από το Nagorno-Karabakh, τη στιγμή που οι Αζέροι διαβεβαιώνουν πως οι Αρμένιοι του Karabakh θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν.
11_21.jpg
12_14.jpg
Προφυλακίστηκε ο Vardanyan - Τον κατηγορούν για χρηματοδότηση τρομοκρατών

Σε προσωρινή κράτηση 4 μηνών τέθηκε ο πρώην ηγέτης της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Nagorno-Karabakh, Ruben Vardanyan με την Αρμενία να κάνει λόγο για «παράνομες συλλήψεις».
Η σύλληψη του Vardanyan έγινε από τις συνοριακές αρχές του Aζερμπαϊτζάν όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με την Αρμενία.
Ο Vardanyan έκανε την περιουσία του επενδύοντας στον τραπεζικό τομέα στη Ρωσία, αν και το 2022 μετέβη στο Nagorno-Karabakh όπου έγινε υφυπουργός.
Το Αζερμπαϊτζάν τον κατηγορεί για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα για εγκλήματα, όπως ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση.
Οι σε βάρος του κατηγορίες, μπορεί να επιφέρουν έως και 14 χρόνια κάθειρξης.
Σημειώνεται πως το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε χθες στη σύλληψη του πρώην ηγέτη της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Nagorno-Karabakh, Ruben Vardanyan, ενός πλούσιου επιχειρηματία που είχε διατελέσει υφυπουργός.
Η σύλληψη του έγινε από τις συνοριακές αρχές του Aζερμπαϊτζάν όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με την Αρμενία.
Αν και αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023, παρέμεινε μια σημαντική προσωπικότητα στην περιοχή, την οποία πολλοί Αρμένιοι αποκαλούν Artsakh.
Ο Vardanyan γνώριζε ότι αποτελούσε στόχο των Αζέρων από τη στιγμή που κατηγόρησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev πως έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Αρμενίων στο Karabakh και ζητούσε κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα κατά του Μπακού.

Παραδόθηκε στους Αζέρους ο πρώην ΥΠΕΞ του Karabakh

Στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν παραδόθηκε ο σύμβουλος του προέδρου του Nagorno-Karabakh και πρώην υπουργός Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας, David Babayan.
«Όλοι γνωρίζετε ότι είμαι στη μαύρη λίστα του Αζερμπαϊτζάν και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει απαιτήσει τη μετάβαση στο Μπακού για τη σχετική έρευνα..
Αποφάσισα να πάω σήμερα από το Stepanakert στο Sushi.
Αυτή η απόφαση θα προκαλέσει μεγάλο πόνο, αγωνία και άγχος, πρώτα από όλα στους συγγενείς μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Babayan.

Ο πόλεμος των 24 ωρών

Ύστερα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων του Nagorno-Karabakh στις 19 Σεπτεμβρίου, οι αρχές του θύλακα αποδέχθηκαν τους όρους του Αζερμπαϊτζάν και συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα και να διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Στη συνέχεια, αποφάσισαν να φύγουν από την περιοχή φοβούμενοι εκκαθαρίσεις.
Ήδη πολλοί κάτοικοι του Karabakh υποστηρίζουν πως οι Αζέροι στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις επιτέθηκαν κατά πολιτών και αμάχων, υποστηρίζοντας πως αναγκάστηκαν να φύγουν μόνο και μόνο για να είναι ζωντανοί.

Ισορροπία δυνάμεων

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, όπου υπάρχει ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασταυρώνεται με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία και Ιράν παλεύουν για την ενίσχυση της επιρροής τους.
Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία βασιζόταν σε μια εταιρική σχέση ασφάλειας με τη Ρωσία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν πλησίασε την Τουρκία, με την οποία μοιράζεται γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Η Αρμενία επιδίωξε πρόσφατα στενότερους δεσμούς με τη Δύση ενώ κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία διατηρεί ειρηνευτικές δυνάμεις στο Karabakh ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων, κατηγορίες που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα, η οποία πάντως έσπευσε να σημείωσε στον πρωθυπουργό της Αρμενίας πως ο εναγκαλισμός του με τις ΗΠΑ είναι μεγάλο λάθος.

Δύο πόλεμοι

Σημειώνεται πως οι αντιπαραθέσεις Αρμενίων - Αζέρων για την περιοχή του Nagorno-Karabakh ανάγονται ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν και τα δύο αυτά κράτη ήταν Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Το Nagorno-Karabakh είχε αναγνωριστεί από τη Σοβιετική Ένωση ως αυτόνομη περιοχή εντός της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρώτος πόλεμος διήρκεσε από το 1988 έως το 1994 με 30.000 νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους, κυρίως Αζέρους καθώς οι Αρμένιοι είχαν καταφέρει όχι μόνο να αποκτήσουν τον έλεγχο του Nagorno-Karabakh αλλά και τμημάτων επτά περιοχών γύρω από αυτό.
Η δεύτερη πολεμική αναμέτρηση ήταν το 2020 με 6.500 νεκρούς και με τις συγκρούσεις να διαρκούν 44 ημέρες.
Το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε ο μεγάλος νικητής καθώς κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο και των επτά περιοχών που είχε χάσει στον πρώτο πόλεμο, αλλά και το ένα τρίτο του Nagorno-Karabakh.
Η κατάπαυση πυρός και η τριμερής συμφωνία Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν προέβλεπε την παρουσία 2.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν ως στόχο να ελέγχουν το διάδρομο του Lachin που συνδέει τον αρμένικο θύλακα του Karabakh με την Αρμενία.
Ωστόσο, οι Αρμένιοι κατηγορούν τους Αζέρους ότι τους προηγούμενους 10 μήνες είχαν μπλοκάρει το διάδρομο με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τον πληθυσμό του Karabakh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης