Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρος ο Juncker: Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ - Μην τους λέτε ψέματα

Ξεκάθαρος ο Juncker: Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ - Μην τους λέτε ψέματα
Πιο πιθανό είναι ένα σενάριο μερικής ένταξης αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, μην λέτε ψέματα στους Ουκρανούς υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος επισημαίνει πως το Κίεβο χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Juncker λέει πως πιο πιθανό είναι το σενάριο μιας μερικής ένταξης στην ΕΕ.

Ψεύτικες υποσχέσεις

«Δεν μπορείτε να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει μέχρι το λαιμό.
Είμαι πολύ θυμωμένος με ορισμένες φωνές στην Ευρώπη που εξαπατούν τους Ουκρανούς, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως.
Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία.
Όποιος έχει ασχοληθεί με την Ουκρανία, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ.
Χρειάζεται μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Juncker, επισημαίνοντας πως υπάρχει κακό προηγούμενο στην Ευρώπη με ορισμένα από τα νέα μέλη της, όπως για παράδειγμα στο σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά» προειδοποίησε ο Juncker.

Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική

Ωστόσο, ο Juncker υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Μολδαβία και την Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί, αλλά δεν πρέπει να συνδέεται με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί εν μία νυκτί.
«Εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις χώρες, είτε στην Ουκρανία είτε στα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Θα πρέπει να εργαστούμε για να καταστεί δυνατό κάτι σαν μια μερική ένταξη, μια λογική μορφή ταχείας επέκτασης» τόνισε ο Juncker.

Παρών στη Γρανάδα και ο Zelensky

Υπενθυμίζεται πως στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υπέγραψε το αίτημα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι στις 23 Ιουνίου του 2022 ενέκριναν την χορήγηση υποψήφιου καθεστώτος για ένταξη στην ΕΕ σε Ουκρανία και Μολδαβία, αν και επισημαίνουν στο Κίεβο πως πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να συζητηθεί και κατά το αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου και θα εξεταστεί το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.
Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ο οποίος πέρα από τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, θα πιέσει και για περισσότερη βοήθεια – οικονομική και στρατιωτική -, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως δημιουργεί πρόβλημα στα «πακέτα» από τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται πως οι Ευρωπαίοι θα τον διαβεβαιώσουν πως θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης