Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hoover Institution: Να «ξυπνήσει» ο Biden και να επιτεθεί στον πραγματικό υπαίτιο του μακελειού στο Ισραήλ… το Ιράν

Hoover Institution: Να «ξυπνήσει» ο Biden και να επιτεθεί στον πραγματικό υπαίτιο του μακελειού στο Ισραήλ… το Ιράν
Η επίθεση της Χαμάς έγινε κατόπιν εντολής και με την υλική υποστήριξη του Ιράν, ορκισμένου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς είναι πρωτοφανής στην ιστορία του Ισραήλ, με περισσότερους από 900 νεκρούς και εκατοντάδες αμάχους σε ομηρία.
Πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών φτάνει τώρα στους 2.000.
Η επίθεση έχει περιγραφεί ως η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ ή το Περλ Χάρμπορ, σύμφωνα με ανάλυση Russell A. Berman του πανεπιστημίου του Stanford και του Kiron Skinner του Hoover Institution.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε σωστά ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Χαμάς.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει αρχίσει να στοχεύει τοποθεσίες της Χαμάς στη Γάζα.
Ωστόσο, παράλληλα με αυτή την αποφασιστικότητα να νικήσει τον εχθρό του, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δικές του στρατιωτικές και μυστικές αποτυχίες που επέτρεψαν να συμβεί αυτή η τραγωδία.
Θα πρέπει να αντληθούν διδάγματα για την πολιτική και την πολιτική στη συνεχιζόμενη παλαιστινιακή σύγκρουση, αναφέρουν οι δύο καθηγητές.

Τα μαθήματα για τις ΗΠΑ

Είναι επίσης καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντλήσουν τα δικά τους μαθήματα που ξεπερνούν πολύ το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
Η επίθεση της Χαμάς έγινε κατόπιν εντολής και με την υλική υποστήριξη του Ιράν, ορκισμένου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με άλλα λόγια, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής δέχθηκε επίθεση από έναν από τους πιο μοχθηρούς αντιπάλους τους, ενεργώντας μέσω μιας μαριονέτας της.
Ο Λευκός Οίκος πρέπει να θεωρήσει υπεύθυνο το Ιράν, αναφέρουν οι δύο καθηγητές.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden επέλεξε να κηρύξει τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας «παρία» λόγω της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου.
Ποια θα είναι η απάντησή του στη δολοφονία 900 Ισραηλινών, συν τους εκατοντάδες αιχμαλώτους και τους χίλιους τραυματίες;
Η μυθοπλασία της ιρανικής αθωότητας έχει πλέον κουράσει…

Οι εχθροί των ΗΠΑ

Η αναγνώριση του καθεστώτος στο Ιράν ως εχθρού που είναι (η Ισλαμική Δημοκρατία δεν προσποιήθηκε ποτέ το αντίθετο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979) είναι μόνο το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η Ουάσιγκτον για να χαράξει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική κατάλληλη για την ιστορική στιγμή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έναν άξονα αντιπάλων: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα.
Ανεξάρτητα από το πόσο διαφέρουν αυτά τα καθεστώτα μεταξύ τους και παρά τις αποκλίνουσες περιφερειακές φιλοδοξίες, όλα επιδιώκουν τον στόχο της μείωσης της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Το Πεκίνο θέλει να απωθήσει την Ουάσιγκτον από τον δυτικό Ειρηνικό, ενώ η Μόσχα σχεδιάζει να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεμονία της στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τεχεράνη θέλει να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή και στον μουσουλμανικό κόσμο και στόχος της Πιονγκγιάνγκ είναι η βορειοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Μαζί, θέλουν να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω στο δυτικό ημισφαίριο.
Στον απόηχο της ντροπιαστικής εξόδου της Αμερικής από το Αφγανιστάν, η Ρωσία έκανε το επόμενο βήμα με την εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιράν ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Δεν είναι τρελό να πιστεύουμε ότι τέτοιες αναπάντητες επιθέσεις θα ενθαρρύνουν την Κίνα να κάνει μια κίνηση εναντίον της Ταϊβάν στη συνέχεια, αναφέρουν οι δύο καθηγητές.

Συμμαχίες

Απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να οικοδομήσουν μια νέα αποτελεσματική συμμαχία ασφάλειας.
Θα περιλαμβάνει δημοκρατίες και μη, επειδή το συμφέρον της ασφάλειας υπερισχύει αναγκαστικά από τη δέσμευση στην αξία της δημοκρατίας.
Αν χάσουν την ασφάλεια, όλες οι αξίες παύουν να είναι σχετικές.
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, οι δημοκρατικοί εταίροι, μπορούν να συνδεθούν με το Βιετνάμ ως προπύργιο ενάντια στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Η Ινδία θα παίξει ζωτικό ρόλο παρά τις επικρίσεις για τον ινδουιστικό εθνικισμό της.
Η ισραηλινή δημοκρατία και η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμοι εταίροι, όπως και η σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία.
Οι χώρες στο ανατολικό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανοούν την απειλή από τη Ρωσία και θα ενταχθούν με ανυπομονησία.
Το αν θα συμμετέχουν οι free riders στη Δυτική Ευρώπη μένει να φανεί.

Οι άξονες των συμμαχιών

Η αρχή που θα θεμελιώσει αυτή τη συμμαχία θα είναι μια ρεαλιστική δέσμευση για την ασφάλεια ενάντια στις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, όχι ο κενός ιδεαλισμός των «συνόδων κορυφής για τη δημοκρατία» της σημερινής κυβέρνησης.
Αντί να παρενοχλούνται οι Σαουδάραβες για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν μια εγγύηση ασφάλειας που εξαρτάται από την αποχή τους από τη συνεργασία με τη Ρωσία στην αγορά πετρελαίου και την αποφυγή μελλοντικών εμπλοκών με την Κίνα.
Ομοίως, θα πρέπει να σταματήσουν οι Ισραηλινοί να κάνουν άσκοπες παραχωρήσεις στη Χαμάς—άσκοπο γιατί καμία παραχώρηση δεν θα είναι ποτέ αρκετή.
Η επίθεση της Χαμάς και η αρπαγή ομήρων δείχνουν ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι η εθνοκάθαρση όλων των Ισραηλινών.
Αντίθετα, ο στόχος των ΗΠΑ με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι να αποκλείσει ερμητικά την Κίνα από τον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας.
Mutatis mutandis σε όλη τη συμμαχία: η ασφάλεια υπερισχύει των αξιών σε αυτήν την περίοδο πολέμου.

Νέος πόλος στον κόσμο

Οι εχθροί των δυτικών συμμαχιών ενώνουν τις δυνάμεις τους μετά το χτύπημα: Αφγανιστάν, Ουκρανία, Ισραήλ.
Παίζουν μεγάλο ανταγωνισμό δύναμης, ενώ η Ουάσιγκτον αμφιταλαντεύεται.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια ρήξη για το Ισραήλ, αλλά τώρα είναι η απόλυτη δοκιμασία για την κυβέρνηση Biden.
Θα μείνει ο Πρόεδρος Biden στην ιστορία ως ο αδύναμος ηλικιωμένος που αναγνώρισε την ήττα στο Αφγανιστάν, απέτυχε να παράσχει όπλα στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα και αποφάσισε να ρίξει στο ιρανικό καθεστώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ αυτό καταστέλλει τον λαό του και σκορπάει το χάος σε όλη την περιοχή;
Ή μήπως θα τολμήσει να γίνει ο Πρόεδρος που θα θεωρήσει τελικά το καθεστώς στην Τεχεράνη υπεύθυνο για τα εγκλήματά του;
Αυτό σημαίνει απάντηση στην επίθεση στον σύμμαχο της Αμερικής τιμωρώντας το Ιράν.
Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία στιγμή πριν γίνει μια πυρηνική δύναμη, μια πιθανή Βόρεια Κορέα που διαφαίνεται στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Είναι επίσης ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητα στα μάτια του ίδιου του πληθυσμού του.
Ωστόσο, ο βασικός λόγος για να ενεργήσει η Αμερική εναντίον του Ιράν τώρα είναι να καταστήσει σαφές στους αντιπάλους της ότι οι επιθετικές τους ενέργειες -είτε μέσω πληρεξουσίων είτε όχι- έχουν κόστος, καταγγέλλουν οι δύο καθηγητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης