Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα - Συγκρούσεις Ισραήλ με Hezbollah στο Λίβανο - Τρομακτικός απολογισμός: 14.200 νεκροί, τραυματίες

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Γάζα - Συγκρούσεις Ισραήλ με Hezbollah στο Λίβανο - Τρομακτικός απολογισμός: 14.200 νεκροί, τραυματίες
Ο κίνδυνος μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά την ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν Hezbollah οτι είναι «έτοιμη» να λάβει μέρος στις αντιπαραθέσεις εναντίον του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με δύο καυτά μέτωπα σε Γάζα και σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
Η Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στην περιοχή.
Την είδηση για ανταλλαγή πυρών επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός.
Ειδικότερα, η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε πως στόχευσε κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο με πυρά μικρών όπλων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hezbollah, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε τέσσερις ισραηλινές θέσεις και επιβεβαίωσαν ένα χτύπημα.
Όπως αναφέρεται, η επίθεση έρχεται ως απάντηση στην «ισραηλινή επιθετικότητα» κατά του Λιβάνου.
Ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην επίθεση στο νότιο Λίβανο είναι ο φωτορεπόρτερ ειδήσεων του Reuters Issam Abdallah, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, άρον άρον αποχωρούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα μετά το τελεσίγραφο των Ισραηλινών σε 1,1 εκατ. κατοίκους για εκκένωση προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας το οποίο έληξε στις 20.00 μμ ώρα Ελλάδος.
Ξεπερνούν τους 450.000 οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι.
Η Μέση Ανατολή από τις 7/10/2023 πνίγεται στο αίμα.
Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνοι ενώ 7.600 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Στο Ισραήλ, περισσότεροι από 1.300 σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 3.400 τραυματίστηκαν.

Τις επιδρομές εντός της Γάζας άρχισε ο ισραηλινός στρατός για τον εντοπισμό των απαχθέντων Ισραηλινών αλλά και μαχητών της Hamas.
Δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων ερεύνησαν την περιοχή για στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των συλληφθέντων.
Κατέστρεψαν επίσης υποδομές και πυρήνες της Hamas, που εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος, όπως ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ.
Επιπλέον, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τις αεροπορικές της επιδρομές σε στόχους της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και σε εκτοξευτές ρουκετών.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ειδοποιήσει 120 οικογένειες ότι οι συγγενείς τους κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων (IDF) Daniel Hagari.
Η Hamas είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 13 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές.

Καταιγισμός από ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Ένας πραγματικός καταιγισμός από ρουκέτες έπληξε το Τελ Αβίβ το βράδυ της Παρασκευής (13/10/2023).
Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εγκατέλειψαν άρον – άρον τα σπίτια τους για να πάνε στα καταφύγια.
Σειρήνες για επιθέσεις ήχησαν σε ολόκληρο το κεντρικό Ισραήλ.
rockets_1.JPG

Netanyahu: Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη και αυτό είναι μόνο η αρχή

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη», είπε σε νέο του διάγγελμα Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
«Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
O Netanyahu δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες στο νέο του μήνυμα για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και την πιθανή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
«Μαχόμαστε σαν λιοντάρια για το σπίτι μας.
Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις βάρβαρες πράξεις των εχθρών μας και δεν θα αφήσουμε ούτε τον κόσμο, ούτε κανέναν, να ξεχάσει την φρίκη που βίωσε ο εβραϊκός λαός», πρόσθεσε.
«Θα φροντίσουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί χάρη στα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
 

Γάζα ώρα μηδέν

Η κατάσταση στη στη Γάζα είναι εφιαλτική, έχει επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός - με τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα, καύσιμα και φάρμακα – τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει έναν άνευ προηγουμένου στρατιωτικό κλοιό με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Έτοιμοι είναι παράλληλα για τη χερσαία επιχείρηση 360.000 επιστρατευμένοι, αριθμός που αυξήθηκε μετά από απόφαση του Ισραηλινού στρατού.
Από την πλευρά της η Hamas που κρατά περίπου 150 ομήρους, υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χερσαία εισβολή ενώ τεράστια σημασία στην εξέλιξη του πολέμου και στο εάν αυτός θα κλιμακωθεί, θα έχει η αντίδραση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Την ίδια ώρα,  ι
σχυροί «παίκτες» όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην διαπράξει άλλα «εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων ενώ και η Ρωσία έχει ζητήσει αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με δύο αεροπλανοφόρα και άλλες ναυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν να μην εμπλακεί, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως στέλνει δυνάμεις για να συνδράμουν τους Ισραηλινούς.
Με αυτοκίνηταφορτηγά αλλά και πεζοί χιλιάδες πολίτες εγκατάλειψαν τη βόρεια Γάζα , σύμφωνα με το BBC υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Hamas να μην αποχωρήσει κανείς.
Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο- μέσα σε ένα 24ωρο.
5c395268-00c7-4a32-b7a8-2a567231689a.jpg

11_23_1.jpg

Φύγετε όλοι, θα σας πούμε πότε θα γυρίσετε

Την απομάκρυνση όλων των αμάχων της πόλης της Γάζας προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας διέταξε νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ
«Ο ισραηλινός στρατός ζητά την εκκένωση όλων των άμαχων από την πόλη της Γάζας, από τα σπίτια τους, για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν σε μια περιοχή νότια του wadi Γάζα, του ποταμού της Γάζας όπως φαίνεται στον χάρτη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus, ο οποίος υποστήριξε πως η σχετική προειδοποίηση εκδόθηκε και στα αραβικά, συνοδευόμενη από χάρτη (σ.σ. πρέπει να εκκενώσουν οι πολίτες που βρίσκονται σε εδάφη πάνω από την κόκκινη γραμμή).
Οι κάτοικοι απομακρύνονται άρον άρον με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια.

p3-1024x672.jpg


11111.png
Όπως είπε, η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα επισημαίνεται πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μόνο εφόσον ακολουθήσει νέο ανακοινωθέν που να το επιτρέπει.
«Μην πλησιάζετε την περιοχή όπου υπάρχει το τείχος ασφαλείας του Ισραήλ.
Οι τρομοκράτες της Hamas κρύβονται στην πόλη της Γάζας, μέσα σε τούνελ, κάτω από σπίτια και μέσα σε κτήρια που βρίσκονται αθώοι πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η εξάλειψη της Hamas.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία» υποστήριξε ο Conricus, αναφέροντας πως το σχετικό μήνυμα έχει ήδη μεταβιβαστεί και στον ΟΗΕ.
000_33XZ3GE-768x512.jpg
Hamas: Το Ισραήλ χτύπησε αμάχους που εγκατέλειπαν τη Γάζα – 70 νεκροί

Αξιωματούχοι της Hamas αναφέρουν ότι 70 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε convoy αμάχων που εγκατέλειπαν την πόλη της Γάζας.
Η παλαιστινιακή οργάνωση υποστηρίζει ότι τα αυτοκίνητα χτυπήθηκαν σε τρία σημεία καθώς κατευθύνονταν νότια από την πόλη της Γάζας.
Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ούτε αν μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και μαχητές.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken κάλεσε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Λευκός Οίκος: H εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της βόρειας Γάζας είναι «δύσκολο εγχείρημα»


Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός ώστε πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Kirby σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Hamas που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε επίσης ότι «σε αυτό το στάδιο, καμία από τις υπηρεσίες πληροφοριών» δεν έχει εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη περί απειλής εναντίον των ΗΠΑ ως απόρροια της επίθεσης της Hamas σε βάρος του Ισραήλ.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε ο Kirby, ιδίως για την προστασία της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.
000_33Y83CP-768x512.jpg
Erdogan: Απαράδεκτο το τελεσίγραφο του Ισραήλ – Πάρτε πίσω αυτό το λάθος

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan  δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος Ράφα στην Αίγυπτο, μετά την άφιξη του πρώτου αεροπλάνου που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.
Σε ομιλία στη Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και πως οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Τ. Erdogan και ο Γάλλος ομόλογός του Macron συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα.
Ο Erdodan είπε στον Macron πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πως οι δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για να μειώσουν τις εντάσεις, όπως ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Blinken ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ “αλλά και ως Εβραίος”. “Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον“, είπε. “Εμφανίζομαι ενώπιόν σας όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως Εβραίος“, δήλωσε ο Blinken χθες, Πέμπτη 12/10, στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. “Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;” συνέχισε ο Erdogan ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. “Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο“, επέμεινε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας στη Ράφα της Αιγύπτου.

Putin: Σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλλει στη Γάζα – Μόνη λύση τα δύο κράτη

Για σοβαρές συνέπειες από μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
«Ακούμε για σχέδια προετοιμασίας για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ακόμα και αν δεν είμαστε στρατιωτικοί ειδικοί, η χρήση βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα περίπλοκο θέμα, που θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλα τα μέρη» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους θα είναι απολύτως απαράδεκτες.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί.
Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να σταματήσει η αιματοχυσία» υπογράμμισε ο Putin.
Όπως είπε, το Ισραήλ πράγματι δέχθηκε μια σφοδρή επίθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι μια διευθέτηση είναι δυνατή, μόνο εάν δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ιράν: Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν περιφερειακό πόλεμο, να ελέγξουν το Ισραήλ

Σαφές μήνα ότι εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος, τότε θα πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ στέλνουν Ιράν αλλά και Ιορδανία.
«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος.
Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian σε δηλώσεις του από το Λίβανο όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Λιβάνου, της Hezbollah και της Hamas.
«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί» είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς».

Hamas για τελεσίγραφο Ισραήλ: Αγνοήστε το, μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

Να αγνοήσουν το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για άμεση εκκένωση της πόλης της Γάζας καλεί τους Παλαιστίνιους η Hamas, η οποία κάνει λόγο για ψυχολογικό πόλεμο.
Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Hamas, Salama Marouf είπε πως η προειδοποίηση αυτή του Ισραήλ είναι μια απόπειρα «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».
«Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν με αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου» τόνισε ο Marouf.

ΟΗΕ σε Ισραήλ: Ακυρώστε τη διαταγή

Να ακυρώσει τη διαταγή αυτή καλεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες
Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, επισημαίνοντας πως αυτή η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.
23a7661e36494543bc97ee4a7f7cb649_2.jpeg

Το ισραηλινό σχέδιο

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος βουλευτής Mustafa Bakri υποστηρίζει ότι αυτό το τελεσίγραφο των Ισραηλινών αποσκοπεί στο να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα για την Αίγυπτο.
«Με αυτόν τον τρόπο η παλαιστινιακή υπόθεση θα εκκαθαριστεί πλήρως» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Bakri.
«Η Αίγυπτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο και οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους και θα παραμείνουν σταθεροί, ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα κάνουν» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος βουλευτής.

Η ΜΙ6 προειδοποιεί τους Ισραηλινούς: Παγίδα η χερσαία εισβολή

Πάντως οι Βρετανοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς να μην προχωρήσουν σε εισβολή στη Γάζα, κάνοντας λόγο για παγίδα.
«Η Hamas δημιουργεί ουσιαστικά μια παγίδα για το Ισραήλ και θα είναι πολύ ευχαριστημένη, εάν το Ισραήλ δεσμευτεί σε μια ανοιχτή, πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα, λόγω της κλίμακας και της έντασης της σύγκρουσης που θα συνεπαγόταν, της απώλειας αθώων ζωών που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα και της ριζοσπαστικοποίησης της αντιπαράθεσης που θα προκαλούσε», είπε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένο Βασιλείου, (ΜΙ6), Alex Younger, προσθέτοντας ότι αυτό θα έθετε τους συμμάχους του Ισραήλ σε «αδύναμη θέση» και ότι αυτό είναι που θέλει η HAMAS.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει πλήγματα στη Γάζα για να δείξει την πρόθεσή του να κατευνάσει τις προσδοκίες του ισραηλινού λαού.
Αλλά δεν υπάρχει, ουσιαστικά, στο τέλος αυτού, μια στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Δεν μπορεί να σκοτώσει όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσει περισσότερους τρομοκράτες.
Και στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους πολύ, πολύ σπάνια πετυχαίνουν», σημείωσε ο Younger.

Hezbollah fighters stand guard on a building roof top to protect their supporters during a protest to show their solidarity with the Palestinians, in the southern suburb of Beirut, Lebanon, Friday, Oct. 13, 2023. Tens of thousands of Muslims demonstrated Friday across the Middle East in support of the Palestinians and against Israeli airstrikes pounding Gaza, underscoring the risk of a wider regional conflict erupting as Israel prepares for a possible ground invasion in the coastal strip. (AP Photo/Hussein Malla)
Γιατί είναι δύυσκολη μια χερσαία επιχείρηση 

Εκτός από το πολιτικό σκέλος και το πολιτικό κόστος, μία χερσαία επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη και στρατιωτικά. Η Λωρίδα της Γάζας είναι πυκνοκατοικημένη και καθένα από τα κτίριά της μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της μάχης δεν θα δοθεί στην επιφάνεια αλλά στα χιλιάδες μέτρα των υπόγειων στοών που τη διατρέχουν.
Τα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς συνθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο από σήραγγες, μία ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη. Εκεί κρύβει μεγάλο μέρος του φορητού οπλισμού και των ρουκετών που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ.


Οι πρόβες εκτελέσεων, απαγωγών από τη Hamas πριν την επίθεση - Ετοιμάζονταν επί 2 χρόνια, σε 6 σημεία

Σε κοινή θέα, κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών και σε απόσταση αναπνοής από τη μεθόριο με το Ισραήλ εκπαιδεύονταν τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζοντας την πολύνεκρη επίθεση του περασμένου Σαββάτου, όπως μεταδίδει το CNN.
Σε ένα βίντεο από τον Δεκέμβριο του 2022 ένοπλοι της Hamas διακρίνονται να κατακλύζουν έναν χώρο εκπαίδευσης, να εκτοξεύουν οβίδες και να αιχμαλωτίζουν υποτιθέμενους ομήρους καθώς περικυκλώνουν υποτιθέμενα ισραηλινά κτίρια. Το στρατόπεδο αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, είχε κατασκευαστεί πρόσφατα πολύ κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Έρεζ μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, ένα από τα σημεία από τα οποία διείσδυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σκορπώντας τρόμο και θάνατο και συλλαμβάνοντας 150 ομήρους.
Ένα άλλο βίντεο, που γυρίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, δείχνει ενόπλους της Χαμάς να εξασκούνται στην απογείωση, την προσγείωση και τις επιθέσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μια από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν στις φονικές επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ μουσικής. Εκεί κακοποίησαν, βίασαν και τραυμάτισαν πολίτες, ενώ άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 260 νεκρούς.
Η ανάλυση προπαγανδιστικών βίντεο της  Hamas και παρακλαδιών της από το CNN επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοί της εκπαιδεύονταν επί σχεδόν δύο χρόνια σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, δύο εκ των οποίων απέχουν κάτι λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το καλύτερα φυλασσόμενο τμήμα της μεθορίου Ισραήλ – Γάζας, ενώ από τις υπόλοιπες η μία βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του θυλάκου και οι άλλες τρεις πολύ νοτιότερα.
Τα έξι αυτά στρατόπεδα εκπαίδευσης της Χαμάς, όπως προκύπτει από την ανάλυση των βίντεο, δεν δέχθηκαν καμία ισραηλινή επίθεση την τελευταία διετία. Μάλιστα όχι μόνον ήταν έντονη η δραστηριότητα εκεί, αλλά τα κέντρα αυτά επεκτάθηκαν καταλαμβάνοντας και γύρω αγροτικές εκτάσεις.

Το γεγονός ότι η Χαμάς εκπαίδευε τα μέλη της σε κοινή θέα για τουλάχιστον δύο χρόνια εγείρει πρόσθετα ερωτηματικά για το πώς δεν αντιλήφθηκαν τίποτε οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών και ο στρατός, ένας από τους πιο εξελιγμένους στη Μέση Ανατολή.
O αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σχολίασε ότι τα ευρήματα «δεν είναι κάτι νέο», σημειώνοντας ότι η Χαμάς «είχε πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης» και ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα τελευταία χρόνια πολλά εξ’ αυτών. Ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό, όπως και πολλά άλλα, θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των IDF στο τέλος του πολέμου»

Κέντρα εκπαίδευσης σε κοινή θέα

Ο Αλί Μπαράκα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Russia Today μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου ότι η οργάνωσή του προετοιμαζόταν επί δύο χρόνια για την αιματηρή αυτή επιχείρηση.
Κι αυτό αποδεικνύεται και από την ανάλυση των βίντεο, που προεικόνιζαν αυτό που έμελλε να συμβεί. Σε ένα απ’ αυτά μαχητές της Χαμάς διακρίνονται να εκπαιδεύονται στη χρήση αλεξίπτωτων πλαγιάς πριν από έναν χρόνο επί ώρες ή σε διάστημα πολλών ημερών.
Σε άλλα προπαγανδιστικά βίντεο ένοπλοι της Χαμάς εξασκούνται με τα ίδια όπλα που χρησιμοποίησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σαββάτου. Έστησαν εικονικά ισραηλινά κτίρια και δρόμους και διακρίνοται στις εικόνες να χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές επίθεσης.
Σε τρία από τα κέντρα εκπαίδευσής τους κατασκεύασαν μάλιστα και εικονικά ισραηλινά τανκς, προκειμένου να εξασκηθούν στην εξουδετέρωσή τους με ρουκετοβόλα RPG και εκρηκτικά.

Hamas-ekpaidevsi3_0.jpg.webpHamas-ekpaidevsi2_0.jpg.webp
Η Γερμανία απαγορεύει διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε νωρίτερα απόψε (13/10/2023) τις τοπικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Γερμανία.
Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί σε πολλές γερμανικές πόλεις, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.
Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε σήμερα διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις. Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Hamas, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης