Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ για να πετύχει τον ίδιο στόχο, πληρώνει 100 φορές περισσότερα από τους Παλαιστινίους - Drone εναντίον Iron Dome

Το Ισραήλ για να πετύχει τον ίδιο στόχο, πληρώνει 100 φορές περισσότερα από τους Παλαιστινίους - Drone εναντίον Iron Dome
O παλαιστινιακός Qassam κοστίζει 500 δολάρια και ο ισραηλινός Tamir για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome κοστίζει 50.000 δολάρια
Οι παλαιστίνοι πληρώνουν 500 δολάρια για ένα drone… ενώ οι Ισραηλινοί πληρώνουν 50.000 δολάρια για κάθε πύραυλο Tamir του Iron Dome του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ ή στα ελληνικά Σιδερένιος Θόλος.
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυραύλους αναχαίτισης Iron Dome αξίας 50.000 δολαρίων στο Ισραήλ για να καταρρίψουν τους αυτοσχέδιους πύραυλους της Hamas των 500 δολαρίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέδωσε την πρώτη παρτίδα πυραύλων από τα αποθέματά της στο Ισραήλ για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενισχύοντας τις δυνατότητες του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύει η Hamas, ανέφερε το Bloomberg.
Tο Bloomberg, επικαλούμενo έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η πρώτη παρτίδα αναχαιτιστών Tamir, που ανήκουν στον αμερικανικό στρατό αλλά βρίσκονται επί του παρόντος εντός του Ισραήλ, δόθηκαν για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς.
Αυτή η στρατηγική κίνηση έχει σκοπό να ενισχύσει την ικανότητα του Ισραήλ να διατηρεί αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις των συστημάτων αεράμυνας του.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος επέλεξε να μην αποκαλύψει τους λόγους πίσω από την παρουσία αμερικανικού αποθέματος αναχαιτιστών στο Ισραήλ ή την ακριβή τοποθεσία των συμπληρωματικών πυραύλων.
Η ταχύτητα της αρχικής μεταφοράς ανέδειξε την ταχεία αντίδραση του αμερικανικού στρατού στην αναπλήρωση των πόρων του Ισραήλ.
Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε: «Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του Ισραήλ για αεράμυνα, πυροβολικό, πυρομαχικά και πυρομαχικά ακριβείας».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ συνεργάζονται ενεργά με αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για να επιταχύνουν την εκπλήρωση των υφιστάμενων παραγγελιών όπλων από το Ισραήλ.
Βασική προτεραιότητα μεταξύ αυτών των παραγγελιών είναι η παροχή πυρομαχικών που απαιτούνται για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

«Αυξάνουμε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστών για την αναπλήρωση του Iron Dome», δήλωσε ο πρόεδρος Biden στις 10 Οκτωβρίου.
«Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα εξαντλήσει αυτά τα κρίσιμα μέσα για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του»

Τα πυρομαχικά Iron Dome που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα υπερβούν την ποσότητα που είχε αρχικά παραγγελθεί και θα ενσωματωθούν σε πακέτα συνεχούς στρατιωτικής βοήθειας.
Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, με τη διαδικασία κατασκευής να πραγματοποιείται από την Rafael Advanced Defense Systems στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, βασικά εξαρτήματα παράγονται από την RTX Corp. στην Αριζόνα.

10 συστήματα Iron Dome

Οι πύραυλοι του συστήματος Iron Dome έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν πυραύλους που απειλούν ισραηλινές πόλεις.
Το Ισραήλ έχει επί του παρόντος 10 από αυτά τα συστήματα σε λειτουργία, σύμφωνα με τη Raytheon.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δύο ήδη Iron Dome που χρησιμοποιούνται για σκοπούς δοκιμών.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι εάν παραστεί ανάγκη, αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να επιστραφούν στο Ισραήλ για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις ικανότητες αεράμυνας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στο Κογκρέσο, ο αμερικανικός στρατός έχει λάβει περίπου 312 αναχαιτιστές.
Εάν αυτοί οι αναχαιτιστές επρόκειτο να σταλούν στο Ισραήλ, θα αποτελούσαν μια σημαντική ποσότητα πυραύλων Tamir, μαζί με άλλα βασικά στοιχεία του συστήματος Iron Dome, που είναι δυνητικά διαθέσιμα για βοήθεια.

Το Σώμα Πεζοναυτών αποκάλυψε τον Αύγουστο 2023 την πρόθεσή του να προμηθευτεί έως και 1.840 αναχαιτιστές Tamir και 44 εκτοξευτές για αεράμυνα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτά τα είδη δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.

Γρίφος το σύστημα Iron Dome

Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως.
Σχεδιασμένο αρχικά για την αντιμετώπιση απειλών μικρού βεληνεκούς από τη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του αναχαιτίζοντας χιλιάδες πυραύλους από την ανάπτυξή του το 2011.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ο Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα.
Μπορεί να υπερηφανεύεται - πριν την επίθεση της Hamas - για ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας 90 έως 96%, καθιστώντας το ένα αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα ενάντια σε εισερχόμενους πυραύλους.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά πυρομαχικών για την υποστήριξη του Iron Dome του Ισραήλ, μια ουσιαστική πρόκληση που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι το κόστος που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Hamas.
Οι πύραυλοι Tamir που χρησιμοποιούνται στο σύστημα Iron Dome είναι δαπανηροί, σε αντίθεση με τους πυραύλους που εκτόξευσε η Hamas, που είναι φθηνοί…
Αυτοί οι φθηνοί πύραυλοι συνήθως κατασκευάζονται από την Hamas χρησιμοποιώντας άμεσα διαθέσιμα υλικά, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών σωληνώσεων, αυτοσχέδιων καυσίμων πυραύλων κα..

O παλαιστινιακός Qassam κοστίζει 500 δολάρια και ο ισραηλινός Tamir για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome κοστίζει 50.000 δολάρια

Οι αναφορές δείχνουν ότι ο κύριος πύραυλος μικρής εμβέλειας της Hamas, ο Qassam, έχει εκτιμώμενο κόστος από 300 έως 800 δολάρια ΗΠΑ ο καθένας.
Από την άλλη πλευρά, κάθε πύραυλος Tamir που χρησιμοποιείται στο σύστημα Iron Dome φέρει μια τιμή από περίπου 40.000 έως 50.000 δολάρια.

Εκτός αυτού, μετά την πρόσφατη απροσδόκητη επίθεση στο Ισραήλ, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι παρά την αποτελεσματικότητα του Iron Dome, οι αντίπαλοι του Ισραήλ έχουν σταδιακά εντοπίσει τρωτά σημεία στο σύστημα.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια εξέλιξη στις στρατηγικές που εφαρμόζουν οι εχθροί του Ισραήλ για να παρακάμψουν τις άμυνες του.
Με τα χρόνια, η Hamas άρχισε να εφαρμόζει μια στρατηγική εκτόξευσης εκτεταμένων πυραύλων που φαινομενικά στοχεύουν στην αξιολόγηση ή πιθανή υπερφόρτωση της αποτελεσματικότητας των αμυντικών συστημάτων Iron Dome.

Κατά τη διάρκεια πολλών τέτοιων μπαράζ, εκτόξευσαν έως και 140 ρουκέτες μέσα σε λίγα λεπτά.
Τέτοιες επιθέσεις υποδηλώνουν ότι η αεράμυνα του Ισραήλ θα μπορούσε, στο μέλλον, να αντιμετωπίσει προκλήσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων όγκων εισερχόμενων ρουκετών.

Ακόμη και στην πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ, η Hamas ενέτεινε τους πυραύλους της, δοκιμάζοντας τα όρια του Iron Dome.
Στις 6 Οκτωβρίου, εκτόξευσαν περίπου 5.000 ρουκέτες σε μόλις 20 λεπτά, φτάνοντας σε περιοχές όπως το Τελ Αβίβ και τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, που συνήθως προστατεύονται καλά από τον Iron Dome, σύμφωνα με τους New York Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης