Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ζητά να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για το Μεσανατολικό

Η Κίνα ζητά να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για το Μεσανατολικό
Το Πεκίνο προειδοποιεί επίσης ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «κλιμακώνεται και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken με αντικείμενο την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023
«Η Κίνα ζητά τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου το συντομότερο δυνατόν”, αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Το Πεκίνο προειδοποιεί επίσης ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «κλιμακώνεται και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου».
Ο Wang δήλωσε στον Blinken ότι «η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που βλάπτει αμάχους και καταδικάζει τις πρακτικές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Ο Wang επεσήμανε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να ανοίξουμε κανάλια ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη στην παγίωση της διεθνούς συναίνεσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει τον αναγκαίο ρόλο του.
Ο Γουάνγκ τόνισε ότι η θεμελιώδης λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα έγκειται στην εφαρμογή μιας «λύσης δύο κρατών» και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο πλευρών. Χωρίς τη συμφιλίωση μεταξύ των αραβικών και των ισραηλινών εθνών, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα ζητά την ταχεία σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την προώθηση της επίτευξης ευρείας συναίνεσης.
Ο Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια «λύση δύο κρατών» στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, υποστηρίζουν τον ΟΗΕ να παίξει ρόλο στη χαλάρωση της κατάστασης και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι πρόθυμες να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα.

Οι διμερείς σχέσεις

Ο Wang και ο Blinken αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διμερείς σχέσεις.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου και οι διμερείς σχέσεις έχουν δείξει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, κάτι που χαιρετίζεται από τους λαούς και των δύο χωρών και τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Wang.
Ελπίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου, θα εφαρμόσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών στη συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας για να ξεπεραστούν οι παρεμβάσεις, να άρουν τα εμπόδια, να επεκτείνουν τη θετική λίστα και να συντομεύσουν την αρνητική, να σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και μείζονες ανησυχίες, και να προωθήσει την επιστροφή των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ σε σταθερό και αναπτυσσόμενο δρόμο, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Blinken δληλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Κίνα για να εφαρμόσουν τη σημαντική συναίνεση που
επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο προέδρων στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαλ
ί, να διαχειριστούν υπεύθυνα τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και να προωθήσουν τη σταθερότητα των διμερών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης