Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί Ισραηλινών στη Γάζα - Τελεσίγραφο Hamas, μάχες στον Λίβανο - Ιράκ: Καταιγισμός επιθέσεων κατά ΗΠΑ

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί Ισραηλινών στη Γάζα  - Τελεσίγραφο Hamas, μάχες στον Λίβανο - Ιράκ: Καταιγισμός επιθέσεων κατά ΗΠΑ
Μάχες στα σύνορα με το Λίβανο, συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με το όπλο παρά πόδας στη Δυτική Όχθη
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές Upd) Συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, επεκτείνοντας μάλιστα τους βομβαρδισμούς και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, πουθεωρούνταν ασφαλής ζώνη και το ίδιο το Ισραήλ είχε ζητήσει να καταφύγουν εκεί οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας.
Συγκεκριμένα στο στόχαστρο νυχτερινών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών βρέθηκε η περιοχή της Rafah και ένας προσφυγικός καταυλισμός κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ανέφερε ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από την πλευρά του δήλωσε ότι η Hamas έχει επιχειρεί από πολυκατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας και ότι «από την έναρξη των μαχών, 550 αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών από Hamas και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Jihad έπεσαν στη Γάζα και σκότωσαν πολίτες της Γάζας»
Πρόσθεσε ότι ο στρατός αυξάνει τα χτυπήματα στη Λωρίδα ως προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου.
Δληλωσε ότι επλήξαν πολλούς στόχους της Hamas κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι μεταξύ των στόχων αυτών ήταν το αρχηγείο της Hamas, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης και επίθεσης που βρίσκονται μέσα σε πολυώροφα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη ίδια ώρα η Hamas διαμηνύει ότι δεν διαπραγματεύεται ανταλλαγές ομήρων ισραηλινών στρατιωτών, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ένταση των συγκρούσεων της Hezbollah και των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή του Λιβάνου αυξάνεται.
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Hamas είπε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ότι η ομάδα σκόπευε να απελευθερώσει δύο ακόμη ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί.
Ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, δήλωσε σε μια σύντομη δήλωση ότι ενημέρωσε το Κατάρ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 για την πρόθεση της Hamas να απελευθερώσει τους δύο ανθρώπους.
Εππλέον ο κίνδυνος για μετατροπή της συγκρουσης σε περιφερειακή αυξάνεται καθώς μη επανδρωμένο αεροσκάφος «καμικάζι» έπληξε αεροπορική βάση στο Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα και σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας, είναι η πέμπτη τέτοια επίθεση σε τέσσερις ημέρες.

Παρούσα η Hezbollah

Την ίδια ώρα καταγράφηκαν αρκετές επιθέσεις στην αγροτικά περιοχή της Shebaa στο Al Abad, όπου οι μαχητές της Hezbollah εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους προς τις ισραηλινές θέσεις.
Ανώτατος αξιωματούχος της Hezbollah δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά κάθε φορά που θα πραγματοποιεί χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τκαι υπογράμμισε ότι η ομάδα μαχητών που εδρεύει στον Λίβανο βρίσκεται ήδη «στην καρδιά της μάχης».
Τα σχόλια του αναπληρωτή ηγέτη της Hezbollah, Σεΐχη Naim Kassem, έγιναν καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε και πραγματοποίησε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Λίβανο και η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες και πυραύλους προς το Ισραήλ.
Για τη Hezbollah, οι επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχουν έναν ξεκάθαρο σκοπό, είπε ο Kassem: «Προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε τον ισραηλινό εχθρό και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι».

Ενταση των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας 

Το βράδυ του Σαββάτου (10 μ.μ) οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί, ακόμη και στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτή τη φορά, ο βομβαρδισμός έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat [στην κεντρική Γάζα].
Αυτό το μέρος είναι πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή με χιλιάδες Παλαιστίνιους να κατοικούν εκεί.
Ένα εστιατόριο έγινε στόχος με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου οκτώ Παλαιστινίων.
Αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες.
In war-torn Gaza, fears of a new 'Nakba'
Ισραηλινός στρατός: 550 πύραυλοι της Hamas και της Ισλαμικής Jihad έπληξαν άμαχους στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 ότι η Hamas έχει επιχειρεί από πολυκατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας και ότι «από την έναρξη των μαχών, 550 αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών από Hamas και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Jihad έπεσαν στη Γάζα και σκότωσαν πολίτες της Γάζας»
Πρόσθεσε ότι ο στρατός αυξάνει τα χτυπήματα στη Λωρίδα ως προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου.
«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε πιο δυναμικά στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», είπε.
Ο Hagari δήλωσε ότι «κάθε κτίριο που χτυπάμε στη Γάζα είναι ένα κτίριο από το οποίο επιχειρεί η Hamas, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα «στοχεύει στην καταστροφή των κτηρίων και της υποδομής στην περιοχή.
Israel-Palestine war: When will Lebanon's Hezbollah enter the battle? |  Middle East Eye
Hezbollah: Πυκνώνουν οι επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου - Βρισκόμαστε στην καρδία της μάχης - Με Drones απαντά το Ισραήλ

ένταση των συγκρούσεων της Hezbollah και των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή αυξάνεται.
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου υπήρξαν αρκετές επιθέσεις στην αγροτικά περιοχή της Shebaa στο Al Abad, όπου οι μαχητές της Hezbollah εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους προς τις [ισραηλινές] θέσεις.
Και επίσης στην [ισραηλινή] θέση Hanita, μαχητές της Hezbollah εκτόξευσαν μερικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ άρχισε να χρησιμοποιεί τα drones του για να στοχεύει μαχητές της Hezbollah.
Τέσσερις μαχητές της Hezbollah σκοτώθηκαν: τρεις στη Shebaa όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε αυτοκίνητο και ένας στην πόλη Hula, όταν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο προς ένα αυτοκίνητο.
Ανώτατος αξιωματούχος της Hezbollah δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά κάθε φορά που θα ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο 21 Οκτωβρίυο 2023 και υπογράμμισε ότι η ομάδα μαχητών που εδρεύει στον Λίβανο βρίσκεται ήδη «στην καρδιά της μάχης».
Τα σχόλια του αναπληρωτή ηγέτη της Hezbollah, Σεΐχη Naim Kassem, έγιναν καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε και πραγματοποίησε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Λίβανο και η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες και πυραύλους προς το Ισραήλ.
Για τη Hezbollah, οι επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχουν έναν ξεκάθαρο σκοπό, είπε ο Kassem: «Προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε τον ισραηλινό εχθρό και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι».
Αξιωματούχοι της Hamas έχουν δηλώσει ότι εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, η Hezbollah θα συμμετάσχει στις μάχες.
Οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ αυξήθηκαν τις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas που σκότωσε περισσότερους από 1.400 πολίτες και στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ.
Τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 4.000 Παλαιστίνιους.
Ο Kassem δήλωσε ότι η ομάδα του, η οποία είναι σύμμαχος με τη Hamas, ήδη επηρέαζε την πορεία της σύγκρουσης ανοίγοντας μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και κρατώντας τρεις μεραρχίες του ισραηλινού στρατού στο βορρά αντί να προετοιμαστεί να πολεμήσει στη Γάζα.
«Πιστεύετε ότι εάν προσπαθήσετε να συντρίψετε την παλαιστινιακή αντίσταση, άλλοι αντιστασιακοί στην περιοχή δεν θα δράσουν;»
Ο Kassem είπε σε ομιλία του το Σάββατο κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός μαχητή της Χεζμπολάχ.
«Είμαστε στην καρδιά της μάχης σήμερα.
Έχουμε σημαντικά επιτεύγματα σε αυτή τη μάχη».

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων σε αμερικανικους στόχος - Drone καμικάζι έπληξε αμερικανική βάση 

Μ
η επανδρωμένο αεροσκάφος «καμικάζι» έπληξε αεροπορική βάση στο Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα και σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας, είναι η πέμπτη τέτοια επίθεση σε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023. Ένοπλες ομάδες προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν στα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ. «
Το drone κατέπεσε μέσα στη βάση (Ain al-Assad)» στη δυτική επαρχία Anba
r, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή. Σε ανάρτηση από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ. Πηγή ασφαλείας του Ιράκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση αφορούσε δύο drones καμικάζι. Video of drone launch towards US military base Al Asad in Iraq The drone resembles the Iranian Ababil 2 pic.twitter.com/me67KFkvyc — Iran Observer (@IranObserver0) October 21, 2023 . «Το πρώτο αναχαιτίστηκε και το δεύτερο συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος», είπε η πηγή. Από την Τετάρτη (18/10), τρεις ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τα στρατεύματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν στοχοποιηθεί σε πέντε ξεχωριστές επιθέσεις — το Ain al-Assad, η βάση Al-Harir στο βόρειο Ιράκ και ένας στρατιωτικός καταυλισμός κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος περίπου 2.500 στρατιώτες σε τρεις βάσεις, μαζί με περίπου 1.000 στρατιώτες από άλλες χώρες στον συνασπισμό που έχει συσταθεί εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η φιλοϊρανική ομάδα «Ταξιαρχίες της Hezbollah», προειδοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις να «φύγουν» από το Ιράκ, «αλλιώς θα γευτούν τις φωτιές της κόλασης».


How the Israel-Hamas war is affecting neighboring countries

Στην Αίγυπτο μέσω της διάβασης της Rafah επιστρέφουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια


Τα φορτηγά που παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης της Rafah επέστρεψαν στην Αίγυπτο, μετέδωσε το CNN (21/10)
Επικαλούμενο αξιωματούχο του ΟΗΕ, το τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι η συνοριακή διέλευση της Rafah σχεδιάζεται να ανοίξει για περισσότερες παραδόσεις βοήθειας στις 23 Οκτωβρίου.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, 20 φορτηγά διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία είχε παραδοθεί από τη διεθνή κοινότητα στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πόλης El-Arish στη βόρεια χερσόνησο του Σινά τις τελευταίες ημέρες.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες εάν θα επιτραπεί σε αλλοδαπούς και διπλούς υπηκόους να περάσουν μέσω της Rafah από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Νεκρός διοικητής της Hamas

Ένας στρατιωτικός διοικητής της Hamas σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στο κέντρο της Γάζας.
Ο Talal al-Hindi, διοικητής των Ταξιαρχιών al-Qassam, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Fadwa, την κόρη του, Isra, και την ανιψιά του, Bara'.
Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους μετά την επίθεση, λένε αυτόπτες μάρτυρες.

H Hezbollah ανακοίνωσε το πρώτο θύμα στο Λίβανο από ισραηλινά πυρά

Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στρατιώτης της σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz
To ηγετικό μέλος της οργάνωσης Ahmed al-Zin σκοτώθηκε από τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού κοντά στο χωριό Khula στο νότιο Λίβανο.

Ισραήλ: Όποιος δεν φύγει από τη Γάζα θα θεωρείται τρομοκράτης και θα υποστεί τις συνέπειες


Σε νέες απειλές προς τους κατοίκους της Γάζας προχωρά ο Ισραηλινός στρατός.
Στέλνει μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής, ότι όποιος αρνηθεί να την εγκαταλείψει θα θεωρείται τρομοκράτης ή συνεργός τους.
«Όποιος παραμείνει στην πόλη της Γάζας θα υποστεί τις συνέπειες», αναφέρει ο Ισραηλινός στρατός.

Hamas: Η τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού εξαρτάται από τον τερματισμό της «επιθετικότητας» στη Γάζα

H Hamas ανακοίνωσε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Hamas Osama Hamdan από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

H Hezbollah ανακοίνωσε το πρώτο θύμα στο Λίβανο

Η Hezbollah ανακοινώνει ότι ο πρώτος στρατιώτης της σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz
To ηγετικό μέλος της οργάνωσης Ahmed al-Zin σκοτώθηκε από τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού κοντά στο χωριό Khula στο νότιο Λίβανο

Επικοινωνία Erdogan με τον αρχηγό τη Hamas – Στόχος της Τουρκίας η κατάπαυση του πυρός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, είχε ο Tayipp Erdogan το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες θα μπορούν να περιθάλπονται στην Τουρκία, αν χρειαστεί, και ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη λύση χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Σαουδική Αραβία: Απορρίπτει τις ισραηλινές προσπάθειες βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.
Η διάσκεψη αυτή, πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων.

f3b1b806-8049-4796-b0b0-db6b6fbb0a50.jpg

gaza1c.PNG



gaza1.PNG
Ο απολογισμός

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών, ανεβάζοντας περαιτέρω το δραματικό απολογισμό των νεκρών της παλαιστινιακής πλευράς σε 4.385 νεκρούς και σε 13651 τραυματίες, από την έναρξη της σύγκρουσης.
Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.
gaza4.PNG
Νοσοκομεία και δομές ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα υπό την απειλή βομβαρδισμών, 17 νεκρούς εργαζόμενους της μετρά η υπηρεσία του ΟΗΕ 

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζητά να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει άμαχοι στην πόλη της Γάζας, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή».
«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.
Μάλιστα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 17 δικοί της εργαζόμενοι στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
«Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 17 συναδέλφων μας σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο. Δυστυχώς ο πραγματικός αριθμός θα είναι πιθανόν υψηλότερος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Filippe Lazarini, επικεφαλής της UNRWA.
Σε ανάλογους τόνους, και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απευθύνει «κατεπείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ότι «δέχθηκε απειλή από τις δυνάμεις κατοχής για βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς».
Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.
γαζανοσοκομειο.jpg
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διέψευσαν πάντως τις αναφορές από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περί προειδοποίησης που έλαβαν από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ δεν βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία, προσθέτοντας πάντως ότι από μέρες έχει ζητήσει από όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.
gaza1a.webp
Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα - Μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια, βγαίνουν ξένοι πολίτες

Εν τω μεταξύ μετά από πολλές μέρες αναμονής, άνοιξε το πέρασμα στη Rafa, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας και άρχισε η είσοδος των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα
Τις πληροφορίες μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση και επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.
«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένες ποσότητες τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Hamas.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Rafa.
Το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της rafa εντός της ημέρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η αμερικανική πρεσβεία, φήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα οι ξένοι πολίτες.
«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Εξαιρέθηκαν τα καύσιμα

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.
“Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
gazabombasismena.jpg
Απορρίπτει ο Netanyahu την πρόταση Hamas - «Θα πολεμάμε ως τη νίκη»

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu απέρριψε τις προτάσεις της Hamas για απευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά με αντάλλαγμα την παύση των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», δήλωσε ο Netanyahu.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 20/10 η Hamas απευθέρωσε για «ανθρωπιστικούς λόγους» όπως είπε,  δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, Αμερικανίδες, έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχολίασε ότι η απελευθέρωση των δύο αποτελεί «ένα πρώτο βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις».
Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το Κατάρ για να πετύχουν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.
O Netanyahu από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι δύο γυναίκες απήχθησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το οποίο βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές.
Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ υπογράμμισε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωσή τους «μεταφέροντας τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα του οργανισμού του οποίου προΐσταται.
«Η σημερινή απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Γάζα αποτελεί αχτίδα ελπίδας. Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους έπειτα από δύο εβδομάδες αγωνίας», τόνισε.
Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Hamas.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Βiden: Ευχαριστούμε το Κατάρ για απελευθέρωση δύο αμερικανίδων ομήρων 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ευχαρίστησε το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες οι δύο όμηροι, όχι όμως και τη Hamas που τις απελευθέρωσε.  
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Biden ανέφερε ότι μίλησε με τις δύο απευθερωθείσες Αμερικανίδες τηλεφωνικά και ανήρτησε φωτογραφία τους η οποία μοιάζει να τραβήχτηκε την ώρα της συνομιλίας τους.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει αν δεν φέρει πίσω στο σπίτι τους» και τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι.
Κατά τον Αμερικανό υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, «υπάρχουν άλλοι 10 Αμερικανοί η τύχη των οποίων αγνοείται σε αυτή τη σύρραξη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται από τη Hamas», εξήγησε.
Ερωτώμενος αν το Ισραήλ μέχρι στιγμής συμμορφώνεται με το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του στην επίθεση της Hamas, ο Blinken επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να διασφαλίσει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις.
«Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου», επεσήμανε.
«Θα υπάρχει πολύς χρόνος για να κάνουμε εκτιμήσεις για το πώς διεξήχθησαν αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά μπορώ να πω από την πλευρά των ΗΠΑ ότι αυτό παραμένει σημαντικό για εμάς».
Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερα από 14.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας – σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου—έχουν υποστεί ζημιές και σχεδόν 13.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
gazabombasismena_1.jpg


gaza2.PNG
Διχασμός και αντιδράσεις στο State Department για την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ - Επιστολή Blinken

 
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken απεύθυνε επιστολή πος τους εργαζόμενους στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών,  που σύμφωνα που δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου εκφράζουν πια έντονες διαφωνίες στην αμέριστη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, ότι κι αν κάνει.
Υπενθυμίζεται ότι προ τριημέρου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του State Department, ο Josh Paul, παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω «πολιτικών διαφωνιών σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή (από τις ΗΠΑ) θανατηφόρας βοήθειας στο Ισραήλ», εξηγώντας ότι «φοβάται ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες».
Στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους του State Department, ο Blinken δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση του Josh Paul, ωστόσο μεταξύ των άλλων απευθυνόμενος προς το σύνολο των εργαζομένων, σημείωσε:
«Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς αυτή η περίοδος είναι δύσκολη όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό».
«Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος Biden έχει δηλώσει ξεκάθαρα (…) ότι ακόμη κι αν στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ο τρόπος με τον οποίο το πράττει είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο Blinken, κάνοντας λόγο για «σεβασμό στο κράτος δικαίου και τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».
«Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τον χώρο των συζητήσεων και των διαφορετικών απόψεων, ο οποίος βελτιώνει τις πολιτικές και τον θεσμό μας», κάλεσε.
«Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος.
Ο κίνδυνος περαιτέρω ταραχών και συγκρούσεων είναι αληθινός».
Τις προηγούμενες μέρες η Huffington Post είχε αναφέρει  σε άρθρο της ότι εργαζόμενοι στο State Department είναι δυσαρεστημένοι από την αμερικανική σημπεριφορά αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, με έναν από αυτούς να λέει ότι ετοιμάζεται «ανταρσία».

Διάσκεψη του Καϊρου: Σκληρά λόγια, χωρίς αντίκρισμα από τους Άραβες ηγέτες

Την Κυριακή 21/10 συνεκλήθη και η λεγόμενη διάσκεψη Ειρήνης του Καϊρου στην Αίγυπτο με σκοπό την ειρήνευση στη Γάζα και την αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος δεν αναμένεται ότι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.
Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.
Τον τόνο πάντως στη διάσκεψη έδωσε η σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ αλλά και της Ευρώπης, που υιοθέτησαν οι άραβες ηγέτες της περιοχής, που απευθύνονταν πρωτίστως στους λαούς τους και δεν παράγει πρακτικά αποτολέσματα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah el Sissi κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στη Hamas και το Ισραήλ και δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει όλους τους ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Sissi.

Ο βασιλιάς Abdallah της Ιορδανίας
δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmud Abbas δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna
υποστήριξε την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Από πλευράς του ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών James Cleverly δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης