Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία καταστρέφει την Ουκρανία με περίπλοκες τακτικές – Υποβαθμίστηκε το Iron Dome και αναβαθμίζεται το S-500

H Ρωσία καταστρέφει την Ουκρανία με περίπλοκες τακτικές – Υποβαθμίστηκε το Iron Dome και αναβαθμίζεται το S-500
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ… θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ινδία να αποκτήσει τους «καλύτερους» πυραύλους του κόσμου τους S-500 από τη Ρωσία
Η ρωσική επιθετική και αμυντική ικανότητα απέδειξε ότι εν ώρα δράσης τα ρωσικά συστήματα είναι ανώτερα… και φαίνεται ότι οι Ινδοί που θα ξεκινήσουν παραγγελίες δισεκ. θα στραφούν στην Ρωσία αφού είδαν ότι το Iron Dome έχει πολλές τρύπες…

Η Ρωσία «κατακλύζει» την ουκρανική άμυνα με τις πιο περίπλοκες εναέριες τακτικές

Στις 21 Οκτωβρίου, η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να χρησιμοποιούν «σύνθετες» εναέριες τακτικές για να χτυπήσουν στόχους στη νότια περιοχή της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια μιας επί του αέρα δήλωσης, η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας, είπε ότι η κύρια εστίαση των ρωσικών δυνάμεων είναι σε εναέριες επιχειρήσεις.
Εξήγησε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες χρησιμοποιούν μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-εδάφους, αντιαεροπορικών πυραύλων και εναέριων πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας για να στοχεύσουν περιοχές κατά μήκος της πρώτης γραμμής και σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες.
«Ενεργοποιούν την τακτική αεροπορία, χρησιμοποιούν επίγεια πυραυλικά συστήματα και εκτοξεύουν αντιαεροπορικούς πυραύλους.
«Σχεδόν ταυτόχρονα, η τακτική αεροπορία εκτόξευσε τόσο κατευθυνόμενες εναέριες βόμβες στα εδάφη της πρώτης γραμμής όσο και πυραύλους κρουζ X-59, το δεύτερο κλιμάκιο προετοιμασίας των εδαφών μας στην πρώτη γραμμή, για παράδειγμα, την περιοχή Kryvyi Rih και την περιφέρεια του Mykolaiv, καθώς και επιθετικά UAV», πρόσθεσε η Humeniuk.
Τόνισε ότι η ταυτόχρονη εκτόξευση εναέριων βομβών ακριβείας και πυραύλων κρουζ δεν είχε γίνει μάρτυρας στο παρελθόν.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο να συντρίψουν τα συστήματα αεράμυνας.
Στις 20-21 Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και drones στο Kryvyi Rih στην περιφέρεια Dnipropetrovsk, προκαλώντας ζημιές στη βιομηχανική υποδομή της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενσωματώσει κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες στις επιχειρήσεις τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση κοντά στην πόλη Avdiivka στην πρώτη γραμμή της περιφέρειας του Donetsk.
Στα πρώτα στάδια του πολέμου, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία υπέστη σημαντικές απώλειες, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι, μέχρι σήμερα, έχουν χάσει περίπου 84 έως 110 στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων λόγω εμπλοκών με αεράμυνα, μαχητικά αεροσκάφη και ατυχήματα.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αλλάξει την τακτική τους και τώρα εκτελούν εξελιγμένες εναέριες επιθέσεις σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.
Αυτή η αλλαγή προσέγγισης μείωσε τις απώλειες εξοπλισμού τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο, εντυπωσιακά.
Αυτή η παρατήρηση αναγνωρίστηκε επίσης από έναν ανώτερο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τον στρατηγό James B. Hecker, διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και Αφρική.
Σημείωσε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει προσαρμόσει σημαντικά τις τακτικές της στην Ουκρανία και μετριάζει τις απώλειες εκτελώντας βομβαρδισμούς με μικρότερο αντίκτυπο.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ανελέητο μπαράζ πυραύλων και drones σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για να συντρίψει την ουκρανική αεράμυνα και να χτυπήσει βασικούς στόχους.
Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί την επιχειρησιακή της ικανότητα σε συντριπτικό βαθμό.

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ… θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ινδία να αποκτήσει τους «καλύτερους» πυραύλους του κόσμου τους S-500 από τη Ρωσία

Στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, η Hamas επιτέθηκε στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενο.
Ήταν μια συντονισμένη επίθεση και από τις τρεις διαστάσεις - γη, αέρα και θάλασσα - εκτός από ένα μεγάλο μπαράζ ρουκετών που εκτόξευσε η Hamas με στόχο το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, μια γνωστή χώρα στον κόσμο για την πολεμική ετοιμότητά του, που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, αιφνιδιάστηκε, έχοντας πολλές απώλειες αμάχων.
Η όλη εκπαίδευση και προετοιμασία της Hamas έγινε κάτω από την μύτη του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας.
Η Mossad η κύρια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που κατατάσσεται ως μία από τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, αιφνιδιάστηκε και απέτυχε.
Έχοντας αποτύχει σε επίπεδο πληροφοριών, το επόμενο επίπεδο σχετίζεται με την αντίδραση της χώρας σε μια τέτοια κατάσταση.
Σε αυτό το στάδιο δοκιμάζεται το σύστημα «Αεράμυνας».
Ένα πρακτικό, χωρίς κενά και ανταποκρινόμενο σύστημα αεράμυνας, ικανό να χειρίζεται κορεσμένες επιθέσεις, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα ακόμα και αν οι υπηρεσίες πληροφοριών αποτύχουν να εντοπίσουν έγκαιρα την απειλή, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ισραήλ.

Εκεί που το Ισραήλ απέτυχε

Παραδόξως για το Ισραήλ, το σύστημα αεράμυνας του, ευρέως γνωστό ως «Iron Dome», ανταποκρίθηκε, αλλά και πάλι απέτυχε να εξουδετερώσει πολλούς εισερχόμενους πυραύλους.
Οι λόγοι για το «όχι και τόσο αποτελεσματικό» σύστημα αεράμυνας πρέπει να αναλυθούν σκόπιμα, αλλά ορισμένοι από τους προφανείς λόγους είναι οι εξής:
Το Ισραήλ είχε «υπερβολική αυτοπεποίθηση» για την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος «αεροπορικής άμυνας», καθώς το χρησιμοποιούσε αποτελεσματικά από το 2011. Το σύστημα έχει δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα στον χειρισμό εισερχόμενων απειλών στο παρελθόν.
Κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.
Ποτέ δεν πίστευαν ότι η Hamas θα μπορούσε να εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και πιθανότατα, επομένως, δεν ενίσχυσε την ικανότητα χειρισμού στόχων της πέρα από την αρχική της διαμόρφωση, όπως υπήρχε το 2011.

Το Ισραήλ δεν διέθετε κάλυψη «χωρίς κενά», μια ουσιαστική απαίτηση για εξασφαλισμένη αεράμυνα, αν και είναι πολύ δαπανηρό δεδομένης της τεράστιας ανάγκης για πόρους.
Το Ισραήλ υιοθέτησε επίσης μια συμβιβαστική φόρμουλα, αναπτύσσοντας το σύστημα «Iron Dome» μόνο σε κατοικημένες περιοχές και περιοχές με κρίσιμη εθνική υποδομή.
Προέκυψαν συγκεκριμένα κενά, τα οποία αξιοποιήθηκαν.

Το σύστημα Iron Dome δεν είχε επίσης διαμορφωθεί για να εξουδετερώνει όλους τους πυραύλους που παραβιάζουν τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Είχε σταθερή ικανότητα να χειρίζεται τους εισερχόμενους πυραύλους/βλήματα, αλλά οι χιλιάδες βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τη Hamas υπερφόρτωσαν το σύστημα αεράμυνας «Iron Dome», με αποτέλεσμα τη μη καταστροφή ορισμένων πυραύλων και τη ζημιά στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ δεν διέθετε συνδυασμό συστημάτων αεράμυνας.
Ως εκ τούτου, η περιοχή συχνοτήτων του ραντάρ του «Iron Dome» ήταν η μόνη που μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Απαιτείται ένα μείγμα οπλικών συστημάτων για την αποτελεσματική αεράμυνα της χώρας.
Καθώς το Ισραήλ παλεύει με τις απώλειες και τις εκπλήξεις του, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Hamas και σε ολόκληρη την υποδομή της Γάζας, σκοτώνοντας ηγέτες της Hamas και πολλούς αμάχους.

Μαθήματα για την Ινδία

Ενώ οι αναλυτές γεωπολιτικών θεμάτων θα επικεντρωθούν σε διαφορετικές πτυχές αυτής της σύγκρουσης, η απάντηση του συστήματος «Iron Dome» του Ισραήλ δίνει ορισμένα οριστικά μαθήματα για την Ινδία.

Σύστημα αεράμυνας S-500

Λόγω της τοπογεωγραφίας της, η Ινδία έχει μεγάλα σύνορα όχι μόνο στη στεριά αλλά και στον θαλάσσιο τομέα.
Αυτό το εκτεταμένο περίγραμμα ενισχύει αυτόματα τη διάσταση του εναέριου χώρου που πρέπει να προστατευτεί.
Λόγω της ύπαρξης αντιπάλων γειτόνων με τη μορφή της Κίνας και του Πακιστάν, τα χερσαία σύνορά της μπορούν ενδεχομένως να «αμφισβητηθούν» εκτός από τους κινδύνους στον θαλάσσιο τομέα.
Επομένως, η Ινδία πρέπει να οργανώσει μια κάλυψη χωρίς κενά τόσο στο οριζόντιο όσο και στο κατακόρυφο περιβάλλον. Δεδομένου ότι η απαίτηση των πόρων θα είναι πολύ υψηλή, μπορεί να υιοθετήσει ένα σταθμισμένο σχέδιο που θα συνυπολογίζει το ενσωματωμένο σύστημα επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, λόγω του οποίου λιγότεροι πόροι με μεγαλύτερη εμβέλεια θα μπορούν να χειριστούν καλύτερα την αεροπορική απειλή.

Υπάρχει ανάγκη για ένα ισχυρό καθώς και ένα εγχώριο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη χώρα.
Η Ινδία χειρίζεται την αεροπορική της απειλή μέσω της Ινδικής πολεμικής αεροπορίας, των πόρων αεράμυνας που βασίζονται στο έδαφος και του πρόσφατα αποκτηθέντος ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ωστόσο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η εισαγωγή έχει καθυστερήσει.
Η Ινδία πρέπει τώρα να επιμείνει στο πυραυλικό σύστημα S-500 από τη Ρωσία, καθώς μπορεί να χειριστεί καλύτερα την επερχόμενη απειλή.

Σε αντίθεση με το σύστημα «Iron Dome» του Ισραήλ, η Ινδία δεν θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ εισερχόμενων ρουκετών/πυραύλων και οτιδήποτε άλλο εισέρχεται στον ινδικό εναέριο χώρο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «εχθρικό» και πρέπει να ξεκινήσει δράση εξουδετέρωσης.
Η απάντηση δεν πρέπει να περιοριστεί σε εισερχόμενους πυραύλους, μια άλλη ιδιαιτερότητα του συστήματος «Iron Dome» του Ισραήλ.
Ωστόσο, οι πηγές προέλευσης αυτών των πυραύλων θα πρέπει επίσης να καταστραφούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης