Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωθυπουργός Λίβανου: Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, προσπαθώ να μην εμπλακούμε στον πόλεμο

Πρωθυπουργός Λίβανου: Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, προσπαθώ να μην εμπλακούμε στον πόλεμο
Ο Najib Mikati προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο αλλά ολόκληρη την περιοχή
Σχετικά Άρθρα
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε σήμερα 30/10 πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα του να μην εμπλακεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επέκταση της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Najib Mikati υπογράμμισε ότι δεν μπορεί "να αποκλείσει μια κλιμάκωση". "Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο". "Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα".
Ο κ. Mikati, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.
"Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή", δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας "περιφερειακής κλιμάκωσης" είναι μεγάλοι.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.
"Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική" αλλά ταυτόχρονα "δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους" .
Ο κ. Mikati προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση "δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο". "Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει όλη την περιοχή και το χάος όσον αφορά την ασφάλεια επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή".
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη την Κυριακή στο Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ντόχα "παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στην μεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη" σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Δήλωσε ότι μια μεσολάβηση του Κατάρ "παραλίγο να είχε επιτύχει την περασμένη Παρασκευή, αλλά υπονομεύτηκε από τις χερσαίες (επιχειρήσεις) των Ισραηλινών μέσα στη Γάζα". Επί του παρόντος, το Κατάρ επιδιώκει την "επανάληψη των διαπραγματεύσεων αυτών, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε μια εκεχειρία" και σε μια "ανταλλαγή κρατουμένων", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης