Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόπασαν τον Τυφώνα: Η Γερμανία μπλοκάρει τις πωλήσεις Eurofighter στη Σαουδική Αραβία παρά την έντονη πίεση στο Ην. Βασίλειο

Κόπασαν τον Τυφώνα: Η Γερμανία μπλοκάρει τις πωλήσεις Eurofighter στη Σαουδική Αραβία παρά την έντονη πίεση στο Ην. Βασίλειο
Η άρνηση του Βερολίνου, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις γραμμές παραγωγής της Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία μπορεί να χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εξαγωγές κατά της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα φέτος, ωστόσο, αρνήθηκε να επιτρέψει την πώληση του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon 4,5ης γενιάς στο βασίλειο, παρά το έντονο λόμπι της βρετανικής κυβέρνησης.
Η άρνηση του Βερολίνου, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις γραμμές παραγωγής της Βρετανίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να δει απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας στον αμυντικό τομέα και καμία κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών για μια δεκαετία ενόψει της απροθυμίας της Γερμανίας να δώσει το πράσινο φως στην πώληση των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα Sun.
Το Βερολίνο μπλοκάρει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση 48 Typhoon στη Σαουδική Αραβία και οι υπουργοί απείλησαν να «κλείσουν» τις γραμμές παραγωγής της BAE σε περίπτωση άρνησης της σύμβασης.
Ο Γερμανός καγκελάριος διευκρίνισε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει σύντομα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter στη Σαουδική Αραβία.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τη Γερμανία βασίζονται στο γεγονός ότι από το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός συνασπισμού στην Υεμένη κατά των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτός ο πόλεμος έχει σκοτώσει χιλιάδες πολίτες και έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κατάσταση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Επιπλέον, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, η Γερμανία πήρε μια πολύ πιο σκληρή στάση από τους κύριους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, και σταμάτησε να πουλά όπλα στη Σαουδική Αραβία.
Από την πλευρά της, η Βρετανία υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία αφού το βασίλειο υπέγραψε συμφωνία προσέγγισης με το Ιράν στις αρχές του έτους. Ωστόσο, παρά την επίθεση φιλίας από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ώστε να επιτρέψει την πώληση, ο Γερμανός Καγκελάριος παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του να μπλοκάρει τη συμφωνία.
Η βρετανική BAE Systems υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή όπλων για την προμήθεια 48 εν λόγω αεροσκαφών πριν από πέντε χρόνια.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το ένα τρίτο των εξαρτημάτων για τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προέρχονται από τη Γερμανία, η τελευταία έχει δικαίωμα βέτο που αποτελεί πλέον άμεση πρόκληση για την BAE και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αρχικά προοριζόταν να είναι μαχητικό αεροπορίας υπεροχής, το Typhoon κατασκευάστηκε από μια ομάδα που αποτελείται από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.
Η Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, μια κοινή εταιρεία συμμετοχών, διαχειρίζεται κυρίως το έργο.
Τον περασμένο μήνα, ο Guillaume Faury, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση για τη σκληρή στάση της στις στρατιωτικές εξαγωγές. «Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης για τις εξαγωγές όπλων σε ορισμένες χώρες είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Faury στην Handelsblatt. «Αν η Γερμανία θέλει να είναι αξιόπιστος εταίρος σε μεγάλα αμυντικά έργα, πρέπει να επιλύσει το ζήτημα των ελέγχων των εξαγωγών με τους άλλους Ευρωπαίους και όχι παρά τους αυτούς», πρόσθεσε.

Κίνδυνος για χιλ. θέσεις εργασίας 

Περισσότεροι από 6.000 Βρετανοί εργαζόμενοι απασχολούνται απευθείας στο πρόγραμμα Typhoon, με άλλους 28.000 στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την αεροπορική του βιομηχανική βάση για να συνεχίσει. Αυτό αποδίδεται σε έναν λόγο: η παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς θα ξεκινήσει με πλήρη σοβαρότητα μόνο τη δεκαετία του 2030 και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία αντικαθιστά τα Eurofighters της με αεροσκάφη F-35 stealth αμερικανικής παραγωγής. Αυτό ουσιαστικά θα άφηνε ένα κενό στον κλάδο.
Η άρνηση ώθησε μάλιστα τη μεγαλύτερη ομάδα αεροπορικών λόμπι στη Γερμανία να δηλώσει δημόσια ότι η Γερμανία θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για παράταση της διάρκειας ζωής του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter κατά δέκα επιπλέον χρόνια για να διατηρήσει το ταλέντο μηχανικής στη χώρα και να γεφυρώσει το χάσμα με τα αεροσκάφη επόμενης γενιάς στο πλαίσιο του FCAS, πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2040.
Το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής του Typhoon «χωρίς περαιτέρω παραγγελίες» και η «θεωρητική παραγωγή GCAP που δεν θα αυξηθεί μέχρι τη δεκαετία του 2030» θέτουν σε κίνδυνο 15 δισεκατομμυρίων λιρών τη «μάχιμη αεροπορική βιομηχανική βάση» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι ότι η γερμανική άρνηση να επιτρέψει την παράδοση των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon θα είχε σημαντικό κόστος σε αυτό το πρόγραμμα αεροσκαφών, καθώς το Σαουδικό Βασίλειο ήδη διερευνά άλλες επιλογές και φέρεται να ενδιαφέρεται για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale. .

Το Ριάντ θα μπορούσε να αγοράσει Rafales

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ο Sebastien Lecornu ενημέρωσε τους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η Dassault Aviation και η Σαουδική Αραβία είχαν «συζητήσεις» για πιθανή πώληση των Rafale.
Η Σαουδική Αραβία, της οποίας η αεροπορία αποτελείται κυρίως από αμερικανικά F-15 και Eurofighters, έχει ζητήσει εκτίμηση κόστους για 54 Rafales από το Dassault έως τις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ισχυρισμούς σε τοπικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου οι γαλλικές εξαγωγές όπλων έφτασαν σε νέο υψηλό πέρυσι χάρη εν μέρει στην επιτυχία του δικινητήριου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Rafale.
Ένας ένθερμος σύμμαχος και γείτονας της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία είναι επίσης μέρος του συνασπισμού που πολεμά τους Χούτι στην Υεμένη, υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 80 μαχητικών F4 Rafale, την τελευταία παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους 4,5ης γενιάς.
Εκείνη την εποχή, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική επειδή επρόκειτο να καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων τον μεγαλύτερο χειριστή της Rafales εκτός Γαλλίας.

Rafale-Fighter-e1643879478481.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης