Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ: Ο «Big Short» που προέβλεψε το κραχ στην αγορά των στεγαστικών δανείων το 2008... θα ξανασυμβεί

Προειδοποίηση σοκ: Ο «Big Short» που προέβλεψε το κραχ στην αγορά των στεγαστικών δανείων το 2008... θα ξανασυμβεί
Ο Michael Burry προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων το 2008. Θα ξανασυμβεί;
Ο γνωστός ακτιβιστής των επενδύσεων Michael Burry το 2005 εντόπισε «σφάλματα» και «παρατυπίες» στην αγορά των subprimes, προβλέποντας την οικονομική κρίση του 2008, η οποία οδήγησε σε ύφεση.
Μετά από ενδελεχή ανάλυσή του για τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στον κλάδο των στεγαστικών δανείων, προέβλεψε την επικείμενη κατάρρευση.
Ο Burry ήταν αρκετά διορατικός τότε ώστε να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που ελλόχευε λόγω των δανειοληπτών χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια με υψηλή μόχλευση.
Για να επωφεληθεί, επένδυσε σε συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, τα γνωστά σε όλους μας credit default swaps, τα οποία αγόρασε από τράπεζες όπως η Goldman Sachs, στοιχηματίζοντας ενάντια στην αγορά κατοικίας.
Αρχικά βρήκε… τείχος, ωστόσο η αφοσίωση στο στοίχημά του απέδωσε καρπούς, αποφέροντας στον ίδιο και σε όσους πίστεψαν σε αυτόν σημαντικά κέρδη όταν η αγορά άλλαξε ρότα, όπως προέβλεψε.
Μετά την κρίση στην αγορά του 2008, τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν.
Το στοίχημα του Burry απέδωσε, γεγονός το οποίο του απέφερε σημαντικά κέρδη, ενώ με αφορμή την ιστορία του γράφτηκε προς τιμήν του ένα βιβλίο και μια ταινία υπό τον τίτλο «The Big Short».
Η οικονομική κρίση χτύπησε πολύ... την οικονομική δραστηριότητα.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 4,3% από το 2007 έως το 2009, προκαλώντας την απώλεια 8,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ανεργία 10% έως τον Οκτώβριο του 2009.
Οι κατασχέσεις κατοικιών επηρέασαν 8 εκατομμύρια νοικοκυριά, που απώλεσαν περί τα 19,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο τους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στην αγορά οικιστικών ακινήτων υποχώρησαν κατά 40%.
Η χρηματιστηριακή αγορά δέχτηκε επίσης τεράστιο πλήγμα.
Ειδικότερα, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστήριου S&P 500 το 2008 σημείωσε υποχώρηση 38,5%, με τους μετόχους να χάνουν 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια - ή περίπου 66.200 δολάρια ανά νοικοκυριό.
Οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης που χρηματοδοτούνταν από τους εργοδότες σημείωσαν πτώση 25% (περίπου 0,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2008, και τα στεγαστικά δάνεια με προσαρμόσιμο επιτόκιο (ARMs) είχαν ποσοστά αθέτησης που πλησίαζαν το 30% μέχρι το 2010.

Η τρέχουσα κατάσταση

Ένα thread στο X από τον συνιδρυτή του Residental Club και αναλυτή της αγοράς οικιστικών ακινήτων των ΗΠΑ, Lance Lambert, προειδοποιεί για την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων που οδήγησαν στην κρίση της στεγαστικής αγοράς το 2008.
Όπως επισημαίνει, «Η αγορά στεγαστικών δανείων βιώνει σοβαρή ύφεση.
Είναι μια από τις χειρότερες πτώσεις στην ιστορία της.
Το παραδοσιακό refi αυτήν τη στιγμή έχει πεθάνει.
Και αυτή την εβδομάδα, τα apps αγοράς στεγαστικών δανείων έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο της μετά το 1995 εποχής» τονίζοντας τα ανησυχητικά σημάδια που αποτελούν δείκτες πιθανής κατάρρευσης της αγοράς κατοικίας.
Ο κλάδος των στεγαστικών δανείων και του χρηματοπιστωτικού κλάδου γνώρισε πολλές και σημαντικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες.
Σημειωτέον, έλαβαν χώρα πολλές εξαγορές και απολύσεις, με εταιρείες όπως η Trustar Mortgage να εξαγοράζονται από την Archer Mortgage και την People's Bank of Commerce να εγκαταλείπει κλάδο.
Οι απολύσεις επηρέασαν επίσης εταιρείες όπως η Homestar Financial και η Hometown Lenders, ενώ άλλες, όπως η Wesley Mortgage, επεκτάθηκαν απορροφώντας ανταγωνιστές.
Εις απάντησιν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, αρκετές εταιρείες έχουν λάβει στρατηγικές αποφάσεις.
Η Equity Prime Mortgage έκλεισε το τμήμα λιανικής της και η Point μείωσε το εργατικό της δυναμικό στο Palo Alto, CA.
Η Re/Max μείωσε το εργατικό της δυναμικό και η Regions Bank έκλεισε ορισμένα αυτόνομα υποκαταστήματα στεγαστικών δανείων.
Επίσης, η Blend μείωσε σημαντικά το εργατικό της δυναμικό.
Εάν ο Lambert αποδειχθεί σωστός, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες άλλης μιας στεγαστικής κρίσης που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε ύφεση ακόμη χειρότερη από αυτή που ακολούθησε το κραχ της αγοράς το 2008.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης